Енергонезалежність громад – нова дослідницька траєкторія наукових шкіл ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження

2 жовтня 2021 року

   Концептуальні пропозиції щодо формування нового наукового напряму ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження обговорювали на науково-технічній Раді ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження.
    Варто нагадати, що на серпневій Вченій раді директор інституту Віктор Каплун презентував ідею об’єднання зусиль наукових шкіл ННІ для вирішення актуальної проблеми енергонезалежності територіальних громад.

    «Для нас важливо, щоб українські родини знали про сучасні інноваційні рішення для власного ефективного і надійного енергозабезпечення. Це в першу чергу стосується і цілих громад. Важливо зрозуміти, кошти за кожну кіловат-годину електроенергії чи гігакалорію теплової енергії, вироблену з імпортованого газу чи вугілля, - це інвестиції в економіку інших країн. А виробництво електроенергії відновлюваними джерелами регіону, теплової енергії з біомаси (як приклад) є інвестиціями у розвиток територіальних громад, які створюють додаткові робочі місця і розвивають власну економіку. Це наша ніша для інноваційної діяльності» - наголосив доповідач.

   Під час обговорення виступили очільники декількох наукових напрямів, професори Сергій Шворов (доповідь «Енергетичні культури та виробництво біогазу»), Володимир Козирський (доповідь «Мережеві задачі для локальних енергетичних систем»), Віталій Лисенко (доповідь «Інтелектуальні системи управління енергоспоживанням громади»), Микола Заблодський (доповідь «Енерготехнологічна конверсія агробіомаси»).

     Науковою ідеєю розробників є обґрунтування техніко-технологічних та економічних можливостей задоволення енергетичних потреб людини (спільноти) у межах можливостей природного середовища окремих територій.
   Формування енергетичної політики територіальних громад на основі концепції енергетичної безпеки – сучасним світовим трендом. В ході дискусії запропоновано системну концепцію створення енергетичної безпеки територіальних громад в умовах сталого розвитку.

   В якості складових пропонується розглядати підсистеми конверсії первинних палив, виробництво енергетичних генерації електроенергії та тепла, інтелектуальне управління обладнанням та технологіями енергозабезпечення, управління енергоефективністю, динамічний енергетичний менеджмент тощо.

    Однак, такий підхід не віддзеркалює усієї складності відносин в енергосистемах територіальних громад. Проблема потребує обґрунтування та розроблення нових методів оцінювання технічно та економічно досяжних рівнів енергозабезпечення на основі виробництва енергетичних рослин, утилізації відходів сільськогосподарської продукції, використання комбінованих систем виробництва електроенергії та тепла і ін.

    Загалом науково-технічна Рада інституту підтримала започаткування наукового напряму «Стала регіональна енергетика на основі інтелектуальних технологій протидії зміни клімату» та розробки у найближчій перспективі наукових проєктів за цим напрямом, зокрема, проєкту «ЕНЕРГОНЕЗАЛЕЖНІ ГРОМАДИ».
    Рада ухвалила також рішення щодо проведення спільного з Асоціацією територіальних громад наукового семінару за цією темою до кінця поточного року.

Микола Заблодський,
заступник директора з науково-інноваційної діяльності

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook