Юридичний факультет прозвітував про науково-дослідну роботу у 2020 році

8 грудня 2020 року
     03 грудня 2020 року наукова спільнота юридичного факультету у рамках чергового приймання звітів про науково-дослідну роботу у наукових структурних підрозділах Національного університету біоресурсів і природокористування України за 2020 рік прозвітувала в режимі онлайн-конференції про свої наукові здобутки.

     Особлива увага була приділена НДР, що фінансуються за кошти державного бюджету. Це науково-дослідні теми НДР № 110/15-пр-2019 «Організаційно-правові засади сталого розвитку об’єднаних територіальних громад в Україні» (науковий керівник – Володимир Єрмоленко), НДР 110/11-пр-2019 «Розробка ціннісно-правової стратегії розвитку правової культури в Україні у контексті протидії сепаратизму» (керівниця проєкту – Віра Качур) та НДР 110/3-пр-2020 «Розробка концепції правового забезпечення екологічної безпеки України органами публічної влади та місцевого самоврядування в контексті євроінтеграції» (науковий керівник – Віктор Ладиченко).

     Про результати НДР № 110/15-пр-2019 «Організаційно-правові засади сталого розвитку об’єднаних територіальних громад в Україні» за 2020 р. доповіла професор Олена Гафурова, яка зазначила, що її метою було визначено проведення теоретичного дослідження проблем правового забезпечення екологічної складової сталого розвитку сільського господарства України. За результатами дослідження проаналізовано правове регулювання використання природних ресурсів у сільському господарстві, визначено правові засади екологічної безпеки у сільському господарстві, охарактеризовано правове забезпечення органічного сільськогосподарського виробництва, узагальнено теоретичні і практичні підходи у зазначеній сфері.

     Виконавцями НДР у 2020 р. було опубліковано 6 монографій, 2 з яких в іноземних видавництвах, 1 статтю у виданні, що індексуються у міжнародній наукометричній базі даних Scopus, 1 статтю – у Web of Science, 12 статей – в Index Copernicus, 2 статті – у виданнях, що включені до переліку наукових фахових видань України, 1 довідник з правових засад екологічної складової сталого розвитку сільського господарства України.

     Результати НДР 110/11-пр-2019 «Розробка ціннісно-правової стратегії розвитку правової культури в Україні у контексті протидії сепаратизму» за 2020 рік представила керівниця проєкту Віра Качур. Вона зазначила, що головними завданнями колективу у 2020 р. були такі: здійснення комплексного аналізу юридичної природи та сутності правових цінностей; дослідження співвідношення правових цінностей із іншими соціальними цінностями та суміжними правовими поняттями; розроблення критеріїв відбору правових цінностей для формування їх системи та класифікації; дослідження культурного значення правових цінностей, їх місця і ролі у різних типах правових культур та правових ідеологій на основі зарубіжного та вітчизняного досвіду.
     У результаті проведеної роботи науковий доробок виконавців НДР 110/11-пр-2019 склав 11 наукових статей, опублікованих в наукометричних базах даних (SCOPUS, WoS, Index Copernicus) та фахових наукових журналах України, близько 20 наукових доповідей, 2 розділи в колективних монографіях, 2 навчальні посібники, захист 1 кандидатської дисертації та 3 магістерських робіт. Крім того, учасники проєкту брали активну участь в роботі міжнародних конференцій (Італія, Польща, Болгарія), панельних дискусій та тренінгів.

     Про результати НДР № 110/3-пр-2020 «Організаційно-правові засади сталого розвитку об’єднаних територіальних громад в Україні» за 2020 р. доповів Віталій Вітів. Зокрема, він вказав, що метою науково-дослідної роботи є обґрунтування та формулювання концепції правового забезпечення екологічної безпеки України органами публічної влади та органами місцевого самоврядування з урахуванням високих екологічних стандартів безпеки, що діють в Європейському Союзі. Було проведено дослідження шляхів модернізації інструментарію реалізації завдань екологічної політики органами місцевого самоврядування та переходу від моделі екологічної політики, орієнтованої на ліквідацію наслідків екологічних порушень. Здійснено комплексний аналіз організаційно-правових механізмів функціонування інституціонального середовища забезпечення екологічної безпеки.
Виконавцями НДР у 2020 р. були видані наукові статті, з яких 4 в наукометричних базах Scopis та WoS.

     Віктор Ладиченко звернув увагу учасників відео-конференції на здобутки виконавців НДР М/6-2020 на тему: «Екологічна політика ЄС у сфері поводження з твердими побутовими відходами та її імплементація в Україні та Чехії» було здійснено розробку пропозицій щодо удосконалення місцевих програм поводження з твердими побутовими відходами та моніторингу їх виконання на регіональному рівні; схарактеризовано досвід міжмуніципального співробітництва у сфері поводження з побутовими відходами в України та Чехії, встановлено правові основи обліку відходів та моніторингу їх потоків, здійснено класифікацію підходів щодо ідентифікації і класифікації відходів, впровадження новітніх методів переробки та утилізації, економічних важелів, які сприяють повторному використанню твердих побутових відходів та державної підтримки у цій сфері.

     В рамках науково-дослідної роботи, колектив авторів проєкту, як з України, так і з Чехії, спробували провести власну практичну оцінку напрямків реформування політики у сфері поводження з відходами в Чеській Республіці та Україні. Колектив авторів проєкту, як з України, так і з Чехії 2 вересня 2020 року провели відеоконференцію з метою обговорення напрямків реформування політики у сфері поводження з ТПВ в Чеській Республіці та Україні з метою обговорення імплементації політики ЄС щодо поводження з ТПВ в членських країнах ЄС.
     До цього 7 лютого 2020 р. учасники проєкту з України прийняли участь у XXIV Міжнародній науково-практичній конференції «Проблеми соціально-орієнтованого інноваційного розвитку білоруського суспільства і профспілки» у м. Гомель, на якій обговорювалися проблеми управління ТПВ в Україні, Білорусії та ЄС.

     Було також заслухано 12 звітів від керівників та виконавців ініціативних тем. Зокрема, Віри Качур (0115U003408 «Теоретико-методологічні та практичні аспекти формування правової культури особи в Україні» та 0115U003562 «Теоретико-методологічні та практичні аспекти оцінки ефективності законодавства»), Людмили Протосавіцької (0115U003706 «Актуальні проблеми української правової думки»), Віктора Ладиченка (0115U006024 «Механізм державної влади в правовій державі» та 0115U006023 «Права людини в міжнародному праві та національному законодавстві»), Світлани Ковальової (0115U003974 «Актуальні питання кримінально-правової політики України» та 0115U003975 «Теоретико-методологічні та практичні аспекти ефективності законодавства про кримінальну відповідальність в Україні»), Олени Артеменко (0115U003976 «Адміністративно-правове регулювання у сфері охорони довкілля»), Олени Гулак (0115U003977 «Адміністративно-правове регулювання охорони та відтворення лісів в Україні»), Спартака Познякова (0118U000548 «Сучасні тенденції розвитку національного інформаційного законодавства), Інни Горіславської (0119U103924 «Правовий статус непідприємницьких товариств в умовах розвитку громадянського суспільства») та Лілії Панькової (0119U103923, «Актуальні питання приватноправового регулювання в Україні»).

     Очільниця науково-організаційного відділу науково-дослідної частини НУБіП України Вікторія Самсонова звернула увагу на підвищення рівня виконання плану наукових робіт за цими темами та на те, що до їх виконання залучаються кращі студенти магістратури та бакалаври, а також побажала усім присутнім не зупинятися на досягнутому, об’єднувати зусилля і розробляти нові наукові проєкти для участі в конкурсі на виконання цих робіт і розробок за рахунок коштів загального фонду державного бюджету.

Віра Качур,
секретар наукової ради
юридичного факультету

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook