Практика з дисципліни «Геоінформатика, інформатика і програмування» на факультеті землевпорядкування: у цьому році онлайн

23 червня 2020 року
ZOOM
20 червня 2020 року студенти першого курсу факультету землевпорядкування успішно завершили практику з дисципліни «Геоінформатика, інформатика і програмування», яка є логічним продовженням процесу засвоєння та закріплення набутих знань із дисципліни. Вона передбачена навчальним планом за напрямом підготовки фахівців ОС «Бакалавр» 193. Геодезія та землеустрій.
Практика з дисципліни «Геоінформатика, інформатика і програмування» на факультеті землевпорядкування проходить в два етапи: наприкінці 1 курсу – закріплювати здобуті знання із особливостей застосування інформаційних технологій в землеустрої, а наприкінці 2 курсу – на студентів чекає частина, що акцентує увагу на вивченні способів відображення та автоматичного опрацювання інформації про геопростір.
Зазвичай навчальна практика проходить на базі навчального корпусу №6 НУБіП України, однак 2020 року пандемія внесла корективи. Для організації комунікації між студентами та керівниками практики було створено окремі розділи в курсах «Геоінформатика, інформатика і програмування» https://elearn.nubip.edu.ua/course/view.php?id=706 та «Geoinformatics, Сomputer Science and Programming» https://elearn.nubip.edu.ua/course/view.php?id=2437 для україномовної та англомовної груп відповідно. Щоденно практика розпочиналась зустріччю в ZOOM, а як додатковий засіб комунікації використовувались viber-групи.
Перший день практики її керівники – викладачі кафедри геоінформатики і аерокосмічних досліджень Землі професор О.М. Шикула, доценти Ю.І. Великодський, А.А. Москаленко, розпочали зі студентами факультету землевпорядкування з розгляду організаційних питань, дотримання правил техніки безпеки при роботі з комп’ютером. Після цього студенти були ознайомлені з Програмою практики, змістом завдань та послідовністю їх виконання. В перший же день студенти перейшли до виконання завдання та онлайн розібрали особливості використання MS Excel для проведення розрахунків з використанням градусної міри кута, перетворення величин в радіани, розглянули, які функції можна застосовувати для автоматизації розрахунку дирекційного кута з урахуванням чверті. Кожен студент отримав індивідуальний варіант.
  
Наступного дня студенти розглянули та виконали обчислення площі ділянки аналітичним способом в MS Excel та побудували графічні схеми. Виконавці звернули увагу на особливості здійснення відносних посилань на різні сторінки в одній книзі MS Excel.
 
Третє завдання практики полягало в пошуку та підборі інформації за варіантом. Для вибору інформації потрібно вміти використовувати різні способи пошуку інформації, правильно формулювати запити й критично оцінювати знайдену інформацію, саме ці питання і було розглянуто в ZOOM.
 
Наступні завдання виконувались в MS Word та сприяли набуттю практичних навичок використання комп'ютерних технологій фахівцями землевпорядниками у своїй практичній роботі, використовувані при форматуванні тексту, застосуванні стилів і особливостей створення автоназв та схем. Особливу увагу було приділено розташуванню великих таблиць з обчисленнями в документі та введенню формул.
 
Підсумковою частиною навчальною практики 20/06 стала підготовка студентами звітів та їх захист шляхом демонстрації звітів та набутих навичок в Zoom.
 
Відгуки студентів :
Вадим Яримчук: «Які мої враження про практику з дисципліни Геоінформатика, інформатика і програмування? Висока організованість, доступні та зрозумілі пояснення, хороші та добрі викладачі – це головні три пункти, за рахунок яких мені сподобалась практика з цього предмету. Так як я дуже цікавлюсь геоінформатикою, я був зацікавлений виконувати все вчасно та правильно, але не знав всіх особливостей роботи, тому завжди запитував викладачів і отримував миттєву відповідь, це мені дуже сподобалось. Та й загалом я хочу вибрати напрямок ГІС для мої подальших досліджень. Проте практика з геоінформатики ще попереду, наступного року…».
 
Власюк Станіслава: «Практика була змістовною та цікавою, вона поглибила наші знання з такої дисципліни як «Геоінформатика, інформатика і програмування». Загалом мені дуже сподобалося, тому дякую нашим викладачам».
 
Макаров Олександр: «За весь період проходження практики я зрозумів, що бути землевпорядником – достатньо нелегка праця. Я отримав доволі багато знань щодо практичного застосування інформаційних технологій. Я вважаю, що ця практика була для мене дуже корисною, інформативною. Велика подяка викладачам, які провели з нами цю практику. Досвід, який я отримав під час проходження цієї практики, обов’язково стане корисним для моєї майбутньої професії».
 
Михайлик Катерина: «Практика мені дуже сподобалась! Мені сподобались викладачі, які цікаво та зрозуміло розповідали матеріал. Також я покращила свої навички у пошуку інформації виконуючи одне із завдань. Ми отримали досвід працювати та захищати роботи дистанційно, так ми вчимося працювати в різних умовах. Хочу подякувати викладачам, які були з нами весь цей час!»
 
Отже, практика студентів першого курсу факультету землевпорядкування завершилась успішно, а здобуті навички, сподіваємось, що будуть добрим підґрунтям для пізнання улюбленої професії.
Олег Дроздівський

доцент кафедри геоінформатики та аерокосмічних досліджень Землі 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook