Кафедра педагогіки провела день відкритих дверей: про деякі ноу-хау діалогу з абітурієнтами в умовах карантину та конкуренції

12 травня 2020 року
     8 травня 2020 року кафедра педагогіки організовано провела День відкритих дверей. Не дивлячись на карантин і неясність життєвих перспектив, весна владно заявила про свої права й прийшов час подумати про засівання освітянської ниви. В університеті вже відбувся ряд Днів відкритих дверей, організованих різними кафедрами. Долучилась до цього й кафедра педагогіки.

     Було розроблено план дій та сценарій, який надавав якнайбільше можливостей для залучення, інформування та налагодження інтерактивного діалогу з потенційними здобувачами вищої освіти за освітньо-професійними програмами «Професійна освіта (Технологія виробництва і переробки продуктів сільського господарства)» (освітній ступінь бакалавра); «Педагогіка вищої школи» та «Інформаційно-комунікаційні технології в освіті» (освітній ступінь магістра). Кафедра вдячна за підказану концепцію заходу та мудрі поради декана гуманітарно-педагогічного факультету, доктора філологічних наук, професора Василя Шинкарука.

     Аби бути цікавими для молоді, науково-педагогічні працівники кафедри шукали нестандартні форми роботи. І саме тут виявились найкращі якості вихованців кафедри, які доєднались інтелектуально, технічно й емоційно до організації Дня відкритих дверей. Вони запропонували розповісти про свою рідну спеціальність і Аlma mater, знявши кілька відеороликів. Кафедра висловлює щиру подяку студентам, які не пошкодували ні зусиль, ні талантів; виступили сценаристами, режисерами, операторами, зробили музичний супровід та монтаж своїх маленьких шедеврів. Це Тетяна Тонха, Ганна Гризунова, Олег Мороз, Адріана Литюк, Ангеліна Крайнюкова, Вікторія Череп’яна, Олена Лаврега, Ольга Кисленко, Анатолій Ісабеков.

     На веб-конференцію зареєструвались 156 учасників (57% – випускники коледжів; 20% – бакалаври та 23% - учні шкіл), взяли участь у заході 72 абітурієнтів. Проте викладачі кафедри мали можливість познайомитись із учасниками заздалегідь, запросивши їх зареєструватись за покликанням, взяти участь у цікавій вікторині та пройти психологічні тести, які визначали відповідність їх психотипу обраній професії. Результат тестування був висланий кожному абітурієнту у вигляді сертифікату.

     Віртуальна зустріч почалась з вітального слова декана гуманітарно-педагогічного факультету доктора філологічних наук Василя Шинкарука, який розповів вступникам про високий національний рейтинг НУБіП України, славні традиції гуманітарно-педагогічного факультету та досягнення кафедри педагогіки, яка вже багато років входить в п’ятірку кращих кафедр університету. Наголосив декан й на можливостях, які надає університет для вивчення іноземних мов та участі в міжнародних проектах; підкреслив студентоцентричність політики закладу у вирішенні питань проживання в гуртожитках та при формуванні освітньої траєкторії кожного студента, до голосу якого тут звикли дослухатись.
     Декан підкреслив, що за рейтингом столичних університетів ми найкращі, входимо у трійку призерів, а за престижним рейтингом ТОП-200 ми у десятці передовиків країни!

     Модератор конференції – завідувач кафедри педагогіки Руслан Сопівник розповів про переваги навчання на випускових програмах кафедри педагогіки. Доповідач зазначив, що Технології долають простір і час, зближають людей, а наш університет є освітньо-науково-інноваційним комплексом з глибокою, понад столітньою історією, кращими традиціями, кадрами, могутньою матеріально-технічною і навчально-методичною базою. У нас новий високтехнологічний навчальний корпус № 3, де в основному працюють студенти наших освітніх програм. Руслан Васильович відмітив, що кафедра педагогіки має повний цикл підготовки кадрів, у тому числі вищої кваліфікації: від бакалаврату, і аж до докторантури. Наприклад, освітню програму «Професійна освіта. Технологія виробництва і переробки продуктів сільського господарства», ми називаємо «два в одному». Вступаєш раз – отримуєш подвійний виграш, бо за цією програмою студенти оволодівають не тільки психолого-педагогічними знаннями, м’якими, соціальними навичками, які дозволять бути успішним на робочому місці у будь-якій сфері, а й отримують ґрунтовну підготовку у галузі агропромислового комплексу та технологій виробництва і переробки продукції АПК. Завідувач кафедри заначив про можливості навчання за програмою подвійних дипломів у провідних Європейських, американських і азійських університетах з якими НУБіП України має угоди, а таких аж понад 50 по всьому світу. Плюс, для хлопців і дівчат, найкраща військова кафедра України на якій можна отримати четверту вигоду – офіцерське звання! Таким чином отримуємо не 2, а 4 в одному!

     Модератор заходу представив гарантів освітніх програм кафедри, а саме: д.п.н., професор Оксана Васюк, провідний науковець, людина великого професійного досвіду і життєвої мудрості.
     Була передставлена ще одна сучасна освітня програма «Інформаційно-комунікаційні технології в освіті», де навчають прграмуванню, використанню сучасних гаджетів і девайсів. Гарант програми – доктор педагогічних наук, професор габілітований, тобто визнаний у Європі, вільно володіє двома іноземними мовами, а тому викладає усім охочим дисципліни англійською і польською, Олександр Кучай.

     Руслан Васильович представив ще одну фантастичну освітню програму «Педагогіка вищої школи», за якою ведеться підготовка педагогів професійного навчання, бізнес і лайф-коучів здатних навчати також персонал агрокомпаній, формувати у них високий рівень корпоративної культури, професійні здатності, лідерські якості.
     Було наголошено на тому, що за усіма випусковими програмами є великий обсяг державного замовлення, що дозволяє талановитій молоді навчатись не витрачаючи грошей.
     Далі представлено відеочелендж, над яким творчо попрацював доцент кафедри Олександр Прохорчук, познайомив абітурієнтів з науково-педагогічними працівниками кафедри.

     Заступник секретаря приймальної комісії НУБіП України Оксана Гончарук ознайомила учасників заходу з умовами та правилами прийому.
     Учасникам Дня відкритих дверей було запропоновано відеоролики, створені студентами, у яких жваво й яскраво розповіли вступникам про якість надання освітніх послуг, змістовне дозвілля наших студентів та прекрасну матеріальну базу університету. Абітурієнти мали можливість почути привітання й неупереджену думку щодо навчання за обраними спеціальностями від студентів з високим лідерським потенціалом, які досягли значних успіхів. Це найкращі студенти, які навчаються за випусковими спеціальностями кафедри педагогіки, призери Всеукраїнських олімпіад з «Професійної освіти» й «Педагогіки», переможці конкурсу наукових робіт Адріана Литюк, Маргарита Гулян, Ольга Кисленко, Вікторія Череп’яна. Студент спеціальності «Професійна освіта» Владислав Убирай, який, користуючись перевагами дуальної освіти, навчається за індивідуальним графіком і працює бізнес-коучем, розповів, що навчання за даною спеціальністю дозволило йому «прокачати» комунікативні навички, відкрити власні можливості та повірити в здатність самостійно вирішувати свою долю й вибудовувати свою кар’єру.

     Лідер студентського самоврядування гуманітарно-педагогічного факультету, переможниця конкурсу наукових робіт 2020 року Маргарита Гулян розповіла про цікаве студентське дозвілля: Свято першокурсника, Голосіївську весну, Красу НУБіП та інші заходи, які, ставши частиною корпоративної культури університету, надають можливість творити власну особистість. І все це було аж ніяк не сумно, не офіціозно, й не помпезно, а саме тією мовою і з тією емоційністю, до якої чутлива і яку сприймає сучасна молодь.

     Родзинкою веб-конференції стала зустріч з випускниками кафедри педагогіки, які досягли визнання та мають високооплачувану роботу. До абітурієнтів звернулась Юлія Євтушенко – керівник служби по роботі з персоналом мережі «Сільпо», у підпорядкуванні якої понад 30 тис. осіб; офіційний представник німецької кампанії «Stela» Андрій Януш, агроном-консультант «БТУ-Центр України» Дмитро Черненко. Відеозвернення, надіслані іншими роботодавцями – директором Березоворудського аграрного коледжу Василем Краснюком та директором Київського професійно-педагогічного коледжу імені Антона Макаренка, членом-кореспондентом Національної академії педагогічних наук України Ольгою Щербак, склали цілісне уявлення аудиторії про можливості й перспективи навчання за уподобаними освітньо-професійними програмами.

     Не обійшлось й без обов’язкового атрибуту Дня відкритих дверей – інтерактивного діалогу у форматі «Запитання – відповідь». Модератор конференції Руслан Сопівник запросив усіх учасників до спілкування у чаті й висловлення думок вголос. Звучали питання, про умови вступу, підготовчі курси, олімпіади, можливість поселення в гуртожиток, організацію харчування – одним словом, викликало зацікавленість все те, що по-справжньому турбує людей, коли вони вже визначились, де і з якими людьми здобуватимуть освіту, а отже, проведуть частину свого життя, щоб досягти успіху й реалізуватись так, як це зробили особистості, з якими вони познайомились в цей день.

     Отриманий досвід кафедри педагогіки з підготовки та проведення Дня відкритих дверей в онлайн-форматі, можна узагальнити в певну формулу: «Освітні програми будуть мати своїх потенційних й реальних здобувачів лише за умови натхненної й мотивованої співпраці педагогів, роботодавців та студентів, які навчаються в університеті і вправі нарівні з науковцями гідно презентувати свій заклад і свою спеціальність».
     Тільки командна взаємодія є ключем до успіху і великих звершень, чого ми від колективу кафедри педагогіки щиро бажаємо нашим читачам!

Олена Варава,
асистент кафедри педагогіки

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook