Навчальна лабораторія "Плодоовочевий сад".

6 травня 2020 року

Незвичайно малолюдно, точніше безлюдно на спуску від першого корпусу НУБіП до іподрому. Тільки на розі до Голосіївського монастиря стоять поліцейські автівки. Ходу туди немає. Карантин. Крокуємо далі, і ось він вхід до "Плодоовочевого саду". Саде, наш саде – тебе ми не полишимо напризволяще ні за яких умов!

У цій навчальній лабораторії буяє робочий настрій, звісно за повного дотримання безпечної дистанції між робітниками. Благо, польова площа лабораторії достатньо велика, місця для роботи вистачає як садівникам з овочівниками, так і добровольцям інших кафедр агрофаку, включно з працівниками деканату. І розсадник, і саді і городні ділянки, і теплиці з кліматкамерами та господарськими спорудами – ніщо не обійдене увагою. Новий вегетаційний період "Плодоовочевий сад" зустрічає докорінно оновленим. Збільшилися площі під новими інтенсивними насадженнями яблуні і груші закладених високоякісними саджанцями. У першому полі розсадника висаджено підщепи, які будуть заокуліровані влітку. У другому полі, там де ростуть мінулорічні щепи, прокинулися прищеплені бруньки, даючи життя новим пагонам, що тягнуться до сонця. Кісточкові культури – черешня і великоплода алича, а слід за ними груша вже відквітували, на черзі цвітіння яблунь. Радують око молоденькі декоративні яблуньки обабіч центральної дороги, що веде до шикарної альтанки, яка з нетерпінням чекає свої гостей. А що то таке виблискує золотим сяйвом?  Це – золотисті порічки, названі так за великі золотаві квітки. Вони не тільки милують око, вітерець розносить від них духмяний аромат сильніший за парфуми. А поряд різнобарвне диво. Це вперше зацвіли гібриди японської айви. Вони напрочуд привабливі різноманітність забарвлення квіток – від білих до рожевих і червоних з надзвичайним розмаїттям відтінків. Минає ще один день.

1. Розмаїття квіток гібридів японської айви вражає.

2. Квітує яблуня `Wellinghton Bloomless`. Особливість сорту полягає у відсутності пелюсток у квіток, тому потрібно дуже уважно придивитися, щоб побачити маточки, що виглядають з квіткових бруньок.

3. У другому полі плодового розсадника почали рости прищеплені бруньки. Восени це будуть саджанці, придатні для посадки в сад.

4. Так квітує колоноподібна яблуня, стовбур якої щільно вкритий квітками, а згодом і плодами. Дерева таких сортів можна висаджувати на відстані менше за півметра одне від одного.

6. Червоні пелюстки притаманні не тільки декоративним сортам яблуні. Є сорти з великими червоном'якушними яблуками, як от `Red Love Sirena`. Вони мають високу антиокислювальну здатність і дуже корисні для раціонального харчування.

 

Володимир Меженський,

професор кафедри садівництва ім. проф. В.Л.Симиренка

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook