Всесвітній день яйця

16 жовтня 2019 року

         

         У 1996 році у м. Відень (Австрія) відбулась планова конференція "Міжнародної яєчної комісії". Її делегати запропонували встановити щорічне свято - Всесвітній день яйця. Днем святкування цього смачного свята обрали 2-гу п’ятницю жовтня. В 2019 році Всесвітній день яйця припадає на 11 жовтня.

У комісії переконують, що існує щонайменше 12 причин для святкування Дня яйця, і багато країн, а особливо, виробники яєчної продукції, з готовністю відгукнулися на ідею відзначити свято яйця.

У багатьох народів яйце – символ Всесвіту, Сонця і самого Життя. Навколо яйця існує без ліку легенд. Яйце прикрашають, фарбують. Унікальні українські писанки відомі в цілому світі. Одна з версій походження Всесвіту: він, Всесвіт, народжується з космічного (світового) яйця. Половинка яйця стає небом, друга – землею, а жовток — сонцем.

Це свято відзначається всім світом та кожного року набуває все більшої популярності. До слова, американці до свята традиційно проводять День гігантського омлету. Так вони висловлюють свою подяку цьому продукту. Також слід зауважити, що для багатьох народів яйце є не просто продуктом, а й взагалі символом життя.

Декілька цікавих фактів про яєчко:

  • Приблизно 1,2 трильйона яєць виробляється щороку. В середньому, одна людина споживає близько 173 яєць на рік, і хоча це може здатися неймовірним фактом, проте, близько 40% яєць, вироблених у всьому світі, споживається в Китаї.
  • Найбільший омлет, який коли-небудь був приготований на землі, складався з 5000 яєць і важив майже 600 кг.
  • Найменше в світі пташине яйце - це яйце колібрі, у найменшого виду колібрі розмір яєчка складає всього 12 мм в діаметрі і важить півграма. Найбільше - у страуса: розміри яйця - 15-21 см, маса - від 1,5 до 2 кг (це приблизно 25-36 курячих яєць за масою).

Також, ми підготували для вас смачненький та легкий рецепт:

Яєчня з сиром

Інгредієнти:

2-3 курячих яйця

50 грамів твердого сиру

томатний соус

спеції за смаком

Приготування:

  1. Наливаємо на пательню соняшникову олію. Чекаємо, поки вона розігріється, а потім розбиваємо яйця. 
  2. Не доводимо їх до повної готовності, викладаємо зверху натертий на велику тертку сир і поливаємо соусом. 
  3. Накриваємо пательню кришкою. Чекаємо, поки яйця просмажаться, а сир апетитно розплавиться. 

Вуаля - ваш сніданок готовий!

У цей поживний та славний день - Всесвітній день яйця, ми приєднуємося до привітань і поздоровлень на адресу всіх любителів цього зручного і корисного продукту. Бажаємо Вам приємного апетиту і задоволення, здоров’я та радості! Зі святом яйця Вас!

Маринін Олександр,

Калініченко Анна,

студенти наукового гуртка

«Технологія виробництва яєць і м’яса птиці»

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook