Навчально-дослідні господарства розпочали весняно-польові роботи

15 березня 2019 року

     Навчально-дослідні господарства розпочали весняно-польові роботи. Цього року перед господарствами НУБіП України стоять амбітні завдання, виконання яких потребує максимальної концентрації зусиль, злагодженості в роботі, чіткого, а саме головне вчасного та якісного виконання всіх технологічних операцій. НДГ добре підготувалися до початку весняно-польових робіт: відремонтована необхідна техніка, закуплені за тендерами добрива, засоби захисту рослин, насіння, пальне. Головне завдання зараз закрити вологу, щоб якомога на довше її зберегти, підживити озимину та багаторічні трави, відремонтувати посіви люцерни, де це потрібно. Особливістю цьогорічної весни є накопичення на озимині великої кількості хвороб, а, отже, серед першочергових завдань обробка посіві фунгіцидами та мікродобривами. На черзі – підготовка ґрунту і посів ранніх зернових культур. Всього цього року в Агрономічній дослідній станції необхідно закрити вологу на площі біля 600 га, в тому числу біля 80 га на ННВП «Дослідне поле», підживити біля 500 га озимини та багаторічних трав. НДГ «Великоснітинське» планує закрити вологу та посіяти біля 1500 га ярих культур, підживити більше 1100 га озимих культур та багаторічних трав. НДГ «Ворзель» виконує закриття вологи на площі біля 130 га, планує підживити біля 180 га озимини та багаторічних трав.

     До початку весняно-польових робіт в Агрономічній дослідній станції за ініціативи професора кафедри загальної екології та безпеки життєдіяльності Володимира Стародубцева було виконано картування полів господарства. Аналіз часових рядів космічних знімків Сентінел 2а і 2в дазволив визначити стан посівів озимих культур, а також конкретизувати просторове розміщення мікрозападин, їх розміри на полях, де будуть розміщені ярі культури. Науковий підхід до стану полів дозволить ліквідувати мікрозападини спеціальними методами обробітку ґрунту та звести до мінімуму втрати урожаю в таких критичних точках.

     Першими цьому році в поле вийшли працівники Великоснітинського НДГ. На 14.03.2019 року в цьому господарстві волога закрита на площі 500 га, що складає третину від запланованої площі, повністю відремонтовані посіви багаторічних трав та внесені мінеральні добрива на 100% посівів люцерни на площі 298 га. Підживлення озимина тут розпочали з озимого ячменю на площі 100 га. В комплексі працює лійка, що вносить добрива, а слідом проходить ротаційна борона, що забезпечує заробку добрив у ґрунт, рихлить кірку та знищує хворі, відмерлі рослини та нитку перших бур’янів. Така операція проводиться в НДГ на посівах озимих культур вперше. Але ефективність її беззаперечна. Станом на 14 березня загальна площа підживленої озимини 488 га, що складає 80% від плану. Вже сьогодні Великоснітинське НДГ сіє овес на площі 88 га. Вже підготовлено ґрунт і посіяно16 га, 18% від плану. Посів триває.

     Активно розпочались весняно-польові роботи у Ніжинському агротехнічному інституті. Вчора о 7 ранку повністю завершено підживлення озимої пшениці на площі 160 га. Робота кипіла кілька ночей, поки підмерзла земля дозволяла заїхати в поле. Агрегати працювали при світлі фар за навігаторами. Це гідний подарунок директору Ніжинського агротехнічного інституту Василю Степановичу Лукачу до дня народження і хороший заділ на урожай 2019.

     Підтягуються і решта НДГ. На полях Заліщицького агротехнічного коледжу ім. Є. Храпливого підживлено озимину на половині площ – 60 га, підготовлено під посів ранніх зернових культур 30 га, посіяно 7 га ярого ячменю. В НДГ «Ворзель» на 20 га озимої пшениці внесено КАС. Це майже половина площі посівів цієї культури. Забороновано 5 га люцерни. У Агрономічній дослідній станції весняно-польові роботи розпочали із внесення мінеральних добрив на Дослідному полі. Підживлено 15 га озимини, тобто майже половина наукових посівів. Закрита волога на площі 60 га. До кінця тижня планують розпочати польові роботи у Немішаєвському агротехнічному коледжі, коли з полів зійде вода.

     Весняний день рік годує. А отже НДГ намагаються не втратити ні однієї години і максимально швидко та якісно виконати всі поставлені завдання.

В. Туринський,
начальник відділу організаційної
діяльності НДГ та навчально-виробничої практики

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook