На дослідно-демостраційних полях ВП НУБіП України «Мукачівський аграрний коледж» триває збір урожаю кукурудзи

18 вересня 2018 року

     З усіх зернових культур кукурудза користується стабільним попитом на внутрішньому та міжнародному ринку зерна. Її виробництво постійно зростає як шляхом освоєння нових площ вирощування, так і завдяки підвищенню врожайності.

     13 вересня почалися сільськогосподарські роботи із збирання врожаю кукурудзи на насіння з дослідно-демостраційних полів ВП НУБіП України «Мукачівський аграрний коледж». Культурою було засіяно площу 7 га. В польових роботах взяли участь студенти коледжу під керівництвом викладачів і кураторів. Студенти здійснювали лущення початків кукурудзи і складали її в місце для зберігання на зиму.

     Збільшення обсягів виробництва зерна, насамперед, відчувається в процесі його збирання та збереження врожаю. Кукурудза відрізняється тим, що збирання і обробка врожаю мають забезпечуватися матеріально-технічною базою, технологічно придатною для цієї культури залежно від її особливостей. Передусім, у технологіях необхідно враховувати такі технологічні показники як підвищену збиральну вологість зерна, його схильність до механічного і теплового травмування, низьку стійкість під час зберігання. Тому матеріально-технічна база обов’язково має оснащуватися потужними зерносушарками, зерносепараторами. Також технології мають бути енергоощадними, оскільки на основних технологічних операціях споживаються значні об’єми палива, електроенергії. Все це потребує оптимізації способів і режимів збирання, сушіння, очищення і вентилювання зерна залежно від його стану.

     Основним способом збирання врожаю насіннєвої кукурудзи є комбайновий збір качанів, який можна розпочинати за вологості 30-32% (в даний момент під час збирання вологість зерна складає 15-16%). Такий спосіб є найбільш економічно доцільним, ніж збирання у качанах, оскільки в 1,8-2 рази зменшуються затрати праці та на 20-25% – витрати палива. Насіннєву кукурудзу збирають тільки в качанах з подальшим їх обов’язковим термічним сушінням у кукурудзосушарках.

     Останнім часом із метою максимального підсушування зерна і зниження енерговитрат практикується надто пізнє або навіть зимове збирання кукурудзи, але внаслідок факторів погодно-кліматичних умов проводять раннє збирання врожаю. Надто пізнє може бути рекомендованим лише у крайньому разі для отримання кормового зерна.

Ольга Гудзовата
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook