До питання реформування системи вищої та професійної освіти: директори відокремлених підрозділів НУБіП взяли участь у нараді з віце-прем’єр-міністром України

16 вересня 2018 року

     11 вересня у Тернополі відбулася нарада керівників закладів вищої та професійної (професійно-технічної) освіти з віце-прем’єр-міністром України з гуманітарних питань В’ячеславом Кириленком та директором департаменту професійної освіти Міністерства освіти і науки України Миколою Кучинським з питань реформування системи вищої та професійної освіти. У нараді взяли участь і директори відокремлених підрозділів НУБіП України – Бережанського агротехнічного інституту Мирон Жибак та Бережанського агротехнічного коледжу Світлана Пилипишин.

     Голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна привітав учасників наради і зупинився на розвитку професійно-технічної освіти в області.

     В ході робочого візиту віце-прем’єр-міністр взяв участь у відкритті інклюзивно-ресурсного центру в м. Шумськ та навчально-практичного центру з професій «Електрозварник ручного зварювання. Електрозварник на автоматичних та напівавтоматичних зварювальних машинах. Зварник» на базі Кременецького професійного ліцею. В’ячеслав Кириленко зазначив, що сьогодні в Україні відбувається багато реформ, зокрема і реформа освіти.
     Новій українській освіті і науці бути, наголосив він. А це і НУШ, і новий Закон України «Про наукову і науково-технічну діяльність». Передбачені нові підходи, щоправда реалізація їх лише на початкових етапах.

     Директор департаменту професійної освіти Міністерства освіти і науки України Микола Кучинський акцентував увагу на тому, як навчають, діють та розвиваються професійні заклади освіти після передачі на місцеві бюджети. Серед основних питань очільник департаменту назвав децентралізацію управління закладами професійної освіти, з передачею ліцеїв та училищ на місцеві бюджети регіональне замовлення для них не зменшилося, але окремим закладам не вдається його виконувати, передачу майнових комплексів закладів професійної освіти у комунальну власність та низький рівень успішності складання ЗНО з української мови учнями професійно-технічних закладів.

     Тему неуспішного складання ЗНО з української мови продовжила і начальник управління освіти і науки Тернопільської ОДА Ольга Хома. Викликає занепокоєння такий низький рівень знань з рідної мови учнів закладів професійної освіти та студентів закладів вищої освіти І-ІІ р.а., а попереду їх чекає ще математика, історія України… Зазначимо, що Тернопільська область з честю виходила на 2 чи 3 місця за результатами ЗНО по Україні.
     Далі пані Ольга торкнулася питання низької заробітної плати майстрів виробничого навчання, проблеми масового виїзду молоді за кордон. Не оминула очільниця освіти області і теми фінансування та можливої передачі на місцеві бюджети і ЗВО І-ІІ р.а., що на сьогоднішній день не є юридичними особами і перебувають у складі ЗВО ІІІ-ІV р.а., на що відповідь віце-прем’єр-міністра була такою: сьогодні це питання стоїть дуже гостро. Починається новий бюджетний процес і ведуться переговори між профільними міністерствами. Але у 2019 році уряд цю проблему обов’язково вирішить.

   Далі розмова перейшла у площину діалогу, коли директори різних закладів могли поставити питання керівникам держави, міністерства та області про наболіле.

Олег Катало,
заступник директора
Бережанського агротехнічного коледжу

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook