Навчання на факультеті аграрного менеджменту відкриває можливості для отримання подвійних дипломів!

30 квітня 2018 року

     Закінчуючи своє навчання у 2017 році, на бакалавраті за спеціальністю «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності», ми почали роздумувати над подальшою долею навчання на магістратурі, тому відвідали зустріч в НУБіПі з деканом факультету економіки та менеджменту Словацького аграрного університету Elena Horska, і завдяки підтримці декана факультету аграрного менеджменту Анатолія Остапчука та доцента кафедри адміністративного менеджменту та зовнішньоекономічної діяльності Олени Ковтун, ми отримали можливість навчання за кордоном, а саме, у Словаччині, в єдиному в країні аграрному університеті, що знаходиться у м. Нітра.

     Завдяки погодженим навчальним планам між НУБіП та Словацького аграрного університету в м. Нітра, ми отримали можливість навчатись в Словаччині за програмою Business Economics and Management на факультеті економіки та менеджменту. Навчання відбувається англійською мовою, але якщо студент вільно володіє словацькою, то має можливість навчатися безкоштовно. Навчання в нас відбувається одночасно і в університеті НУБіП України, і в SPU (Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre), викладачі в обох країнах з розумінням ставляться до деяких труднощів, які можуть виникати у процесі навчання і йдуть назустріч студентам.
     Календарно навчання у Словаччині розпочинається пізніше, ніж в Україні, приблизно на третій тиждень вересня, але нас запросили за тиждень до початку лекцій, щоб ми мали змогу адаптуватись до нового місця, до нової країни, і вирішити всі організаційні питання. З перших днів у Нітрі, нам допомагала владнати всі наші справи заступник декана факультету Iveta Ubrežiová.
     Перші декілька тижнів ми щодня знайомилися з українцями, які вже не перший рік навчаються тут, і дізнавались багато корисних речей, які допомагали нам в майбутньому.

     Система навчання у Словаччині дещо відрізняється від української. Наприклад, в нашому університеті існує єдина інформаційна система, в якій знаходиться все: від розкладу, до реквізитів на оплату гуртожитку. В ній викладачі надсилають завдання, а ми розташовуємо наші виконані роботи; через систему ми отримуємо повідомлення про заходи, які відбудуться; платимо за гуртожиток; можемо подивитися які предмети в нас будуть наступного семестру; відстежити навчальні успіхи. В системі ми самі реєструємося на іспити, і, що є дуже цікавим і незвичним, – студенти самі обирають зручну для себе дату іспиту, а також маємо три спроби скласти іспит, і це велика перевага перед українськими університетами. Такі новації мотивують до певної самоорганізації.
     Розклад занять також дещо відрізняється від українського, тому можна побачити студентів на лекціях вже о 7:00 ранку. Але за свої «страждання» маємо винагороду у вигляді трьох вихідних – з п’ятниці до понеділка.

     В минулому зимовому семестрі в нас було шість обов’язкових предметів і словацька мова за вибором. Ще одна перевага цього університету, що закордонним студентам надається можливість безкоштовно вивчати словацьку мову. В літньому семестрі маємо лише 4 предмети, плюс словацька. Бонусом для студентів магістратури, є те, що залишається достатньо часу для написання магістерської роботи.
     Всі викладачі університету бездоганно володіють англійською мовою, тому розуміємося без перешкод. В будь-який момент лекції студент може зупинити викладача, задати питання, якщо йому щось незрозуміло, і викладач із задоволенням відповість та вступить в дискусію. При знайомстві, на перших парах, викладачі самі пропонують студентам не соромитися і запитувати, обговорювати, якщо тема неоднозначна, навіть, сперечатися.

     Одним із приємних відкриттів для нас було те, що в університеті велику увагу приділяють роботі у командах. Тобто, всі завдання ми виконуємо командами по 2, 3 і навіть 5-6 чоловік. І завдяки цьому результат набагато краще, тому що під час роботи над проектом відбувається, так званий, brain storm, кожен висуває свої припущення, ідеї, які команда обговорює і потім колективно приймає рішення.
     Найбільше нам запам’ятався предмет Управління якістю-Quality Management, в якому фінальним завданням було обрати продукт, провести його дегустацію, оцінити його за певними показниками та ознаками, зробити висновки як зі сторони споживача, так і зі сторони виробника. Наша українська команда обрала досить нестандартний продукт – солоні огірки, тому це був безмежно цікавий досвід і для нас, і для викладача. Ми підготували цікаву інтерактивну презентацію англійською мовою, і кожен з команди міг виступити і продемонструвати свої знання та креативність з питань управління якістю.

     Щодо одногрупників, то маємо дуже багато цікавої молоді з різних країн: Словаччина, Польща, Молдова, Італія, Колумбія, Румунія, Іспанія, Ель-Сальвадор. Така багатонаціональна група дозволяє покращувати свій рівень англійської мови, дізнаватись безліч цікавих речей про культури різних країн, яких не знайти в жодному путівнику.

     З предмету Business Economic викладач організував нам екскурсію до міжнародної компанії OSRAM - однієї з провідних світових виробників освітлення з історією більш ніж 100 років.

     По всьому світу OSRAM має більше 24 000 співробітників і обсяг продажів майже 3800 млн. євро у 2017 році, на зустрічі ми спілкувалися із топ-менеджерами, які поділились своїм досвідом управління, як правильно керувати такою великою компанією, давали поради як розпочати успішну кар’єру та показали зсередини процес виробництва.
     У вільний від навчання час ми відкривали для себе красу міста, в якому живемо.

     Оскільки Словаччина дуже маленька країна, порівняно з Україною (населення приблизно 5,5 млн. осіб), а м.Нітра досить невелике містечко, порівняно з Києвом (приблизно 80 тис. осіб), то вже через 2 місяці навчання, ми вирішили почати відкривати для себе сусідні європейські країни. Завдяки словацькому студентському квитку ми можемо подорожувати потягами по Словаччині безкоштовно, а в автобусах діє студентська знижка. Тому, у вільний від занять час, ми відвідали Прагу, Відень, Будапешт, і, звісно, столицю Словаччини – Братиславу.

     Повертаючись у період, коли ми закінчили навчання на бакалавраті, і зробили свій вибір здобувати далі вже вищу освіту за кордоном, беручи до уваги увесь отриманий досвід вже сьогодні, хочемо сказати студентам-випускникам бакалаврату, які подумують чи варто міняти щось у своєму житті і їхати вчиться закордон – безумовно ТАК. І факультет аграрного менеджменту НУБіП України дає такі можливості – поєднання навчання в двох університетах з отриманням подвійних дипломів.
     Не варто боятися, всі зміни тільки на краще, а навчаючись за кордоном ви вийдете зі своєї зони комфорту, отримаєте безцінний досвід, знання, які зможете застосувати відкривши свій бізнес повернувшись в Україну, або працюючи в міжнародній компанії, будете мати величезну кількість друзів з різних куточків планети. Головне – не лінуватися вчитися, удосконалювати іноземну мову, і чим більше мов ви знаєте – тим найкраще.

     На останок, дякуємо своєму найкращому НУБіПу, усім викладачам за їх непросту працю – зробити з нас професіоналів своєї справи. Ми не підведемо!

Єлизавета Синецька,
студентка магістратури
факультету аграрного менеджменту,
магістерська програма
«Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності»  

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook