Співпраця з Вроцлавським природничим університетом: обмін досвідом у науковій та навчальній діяльності

4 квітня 2018 року

     Стажування для молодих вчених є невід’ємною складовою професійного розвитку. Саме академічна мобільність дозволяє вченим обмінюватися провідними науковими й освітніми досягненнями.

     Завдяки різним міжнародним проектам, молоді вчені мають можливість брати участь у конкурсах на отримання грантів для проходження стажування у закордонних університетах. Таку можливість проведення наукової роботи у стінах Вроцлавського природничого університету отримала доцент кафедри дендрології та лісової селекції ННІ лісового і садово-паркового господарства Світлана Білоус, яка стала стипендіатом програми ім. проф. Ст. Толпи. Завдяки цій програмі, багато молодих вчених нашого університету пройшли стажування у Вроцлавському природничому університеті.

     Розвиток біотехнологій у лісовому і садово-парковому господарстві є одним із пріоритетних напрямів кафедри дендрології та лісової селекції. Саме тому Світлана Білоус проходила стажування на кафедрі генетики, розмноження рослин та насінництва природничо-технологічного факультету Вроцлавського природничого університету.

 

     У рамках стажування спільно із завідувачем кафедри проф. Ренатою Галек та док. Бартеком Козаком проводили молекулярно-генетичні, цитогенетичні, анатомічні дослідження рослин та працювали над отриманням ембріоїдів в культурі in vitro.
    Окрім того, багато часу було приурочено технології мікроклонального розмноження квіткових, декоративних та сільськогосподарських рослин, а також відпрацюванню методики приготування поживних середовищ, введення в культуру та рекультивації в умовах in vitro.

 

     Програма стажування включала проведення лекційних та практичних робіт із дисциплін «Біотехнологія рослин», «Молекулярні маркери», «Методи визначення ГМО», під час яких студенти на базі кафедральної лабораторії виконували практичні роботи, зокрема з виділення ДНК рослин різними методами, постановку та детекцією продуктів ПЛР-ампліфікації з використанням типових і сучасних способів.

     Із метою розвитку співпраці у рамках дослідження багатовікових дерев Світлана Білоус ознайомилася з діяльністю лабораторії дендрохронології в інституті ландшафтної архітектури, де проводять дослідженнями в галузі дендрокліматології, дендроекології багатовікових дерев. Ця лабораторія вже досить тісно співпрацює з кафедрами ННІ лісового і садово-паркового господарства НУБіП України у контексті дослідження закономірностей росту і розвитку дерев у лісових та зелених насадженнях.

     Науковці ННІ лісового і садово-паркового господарства тісно співпрацюють із польськими колегами досить тривалий період часу і вже у квітні цього року очікується робочий візит до нашого університету колег Вроцлавського природничого університету та Варшавського університету наук про життя для участі у двох конференціях інституту: «Флористичне і ценотичне різноманіття у відновленні, охороні та збереженні рослинного світу» та «Історичні, правові та природоохоронні аспекти збереження пам’ятних багатовікових дерев», які приурочені 120-річчю НУБіП України.

Олександра Лещенко,
керівник міжнародних програм
ННІ лісового і садово-паркового господарства

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook