Нарада-семінар з лісівниками Білоцерківщини з відтворення лісів та профорієнтації

4 березня 2018, 19:33

 В сучасних непростих умовах ведення лісового господарства особливо актуальним є гармонійне поєднання виробництва, галузевої науки та фахової освіти. Воно сприяє осучасненню і підвищенню ефективності лісогосподарського виробництва, наближає галузеву науку до сучасних проблем практики і робить її більш прикладною, дозволяє освіті краще зрозуміти нащо акцентувати увагу в процесі підготовки висококваліфікованих фахівців для галузі. Кафедра відтворення лісів та лісових меліорацій має багаторічний досвід такої співпраці. Серед лісогосподарських підприємств, з якими кафедра плідно співпрацює упродовж останніх років: ДП «Київська лісова науково-дослідна станція» УкрНДІЛГА ім.. Г.М. Висоцького, Український центр підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів лісового господарства, Державна організація «Український лісовий селекційний центр», державні підприємства: Київського обласного та по м. Києву управління і мисливського господарства – «Тетерівське ЛГ», «Клавдіївське ЛГ», «Фастівське ЛГ», «Іванківське ЛГ», «Білоцерківське ЛГ», «Ржищівське ЛГ», «Бориспільське ЛГ»; Черкаського ОУЛіМГ – «Уманське ЛГ», «Смілянське ЛГ», «Канівське ЛГ»; Житомирського ОУЛіМГ – «Малинське ЛГ», «Радомишльське ЛГ»; Хмельницького ОУЛіМГ – «Славутське ЛГ», «Ізяслівське ЛГ», «Ярмолинецьке ЛГ», Чернігівського ОУЛіМГ – «Городнянське ЛГ», «Семенівське ЛГ», «Іллінецьке ЛГ» Вінницького ОУЛіМГ та низкою інших галузевих установ.

Одна з таких робочих зустрічей науковців кафедри з виробничниками відбулася наприкінці лютого у конторі Білоцерківського лісгоспу за участі завідувача кафедри, проф.. В.М. Маурера, директора лісгоспу А.В. Вітряка, головного лісничого підприємства В.І. Охріменка, начальника та інженерів відділу лісового господарства, лісничих і майстрів лісу підприємства.
На нараді-семінарі було обговорено широке коло питань, що стосувалися сучасного стану, проблем і головних завдань з відтворення лісів в умовах глобального потепління. З великим інтересом лісівники-практики прослухали змістовну, цікаву доповідь проф.. В.М. Маурера, ознайомилися з презентованим матеріалом і переглянули представлені ним відеофільми з сучасних методів і підходів до відтворення лісів.
Учасники наради провели цікаву дискусію, обмінялись своїм досвідом та результатами проведених досліджень. Не залишилася не розглянутою і тема щодо етіології та патогенезу масового всихання дерев і соснових насаджень, природного явища, яке нині чи не найбільше турбує лісівників і широкі кола громадськості. Особливий акцент учасниками наради було зроблено на методах і підходах до оздоровлення та відновлення сосняків регіону, зменшення ризику і унеможливлення цього негативного природного явища у майбутньому. Неабиякий інтерес учасників наради було проявлено до головних напрямків і шляхів осучаснення традиційного підходу до відтворення лісів та запровадження нових: екоадаптаційного та трансформаційного.
Під час наради знайшлося місце і для профорієнтаційної роботи, якій непересічне значення було приділено як з боку виробничників, так і представників університету. Особливу увагу було приділено випускникам шкільних лісництв, десятеро з яких виявило бажання навчатися саме в нашому університеті.
За результатами зустрічі було прийнято рішення щодо забезпечення наукового супроводу співробітниками кафедри процесу відтворення лісів на підприємстві. Сторони були єдині у бажанні об’єднати зусилля аби спільно працювати з удосконалення методів, способів і технології відтворення лісів з метою підвищення ефективності лісовідновлення та лісорозведення.
Аспірант кафедри відтворення 
лісів та лісових меліорацій О.С. Фарисей
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook