Заява Міністерства освіти і науки щодо участі українських викладачів та науковців у заходах на окупованих та тимчасово непідконтрольних Україні територіях

29 липня 2016 року

 У зв’язку з участю працівників кількох українських ВНЗ у заході під назвою «10 Міжнародна науково-практична конференція «Російська мова в полікультурному світі»», який відбувся 8-11 липня цього року в Ялті на території окупованої Автономної Республіки Крим, Міністерство освіти і науки України вважає необхідним заявити:

 
Проведення «міжнародних наукових заходів» у незаконно анексованому Криму є частиною політики Росії, що має на меті хоча б частково «легітимізувати» факт анексії в очах міжнародної спільноти. У зв’язку з цим, Україна послідовно інформує та закликає міжнародну науково-освітянську спільноту не брати участі в таких заходах, бойкотувати контакти з усіма захопленими чи створеними окупаційною владою «науковими» та «освітніми» інституціями в Криму. Ми вдячні всім українським викладачам та вченим, а також міжнародним партнерам, які підтримують нашу принципову позицію невизнання незаконної анексії Криму.
 
Тому МОН поділяє обурення української науково-педагогічної спільноти фактом участі окремих працівників ВНЗ України в заході на окупованій території, відверту політичну спрямованість якого підкреслює й ухвалена учасниками «конференції» резолюція з подякою на адресу чільних осіб окупаційної «влади» Криму.
 
Міністерство довідалося про цей факт з повідомлень ЗМІ та одразу звернулося з листом до ВНЗ, чиї працівники, згідно з повідомленнями медіа, брали участь у «науковій конференції» в анексованому Криму, з вимогою дати роз’яснення.
 
Виходячи з одержаних роз’яснень, Міністерство підкреслює, що жоден з українських науковців не перебував на згаданій «конференції» як представник свого університету. Київський Національний педагогічний університет ім. Драгоманова та Дніпропетровський Національний університет засудили вчинки своїх працівників, які до того ж, з`їздили до Криму, не оформлюючи ні відгулів, ні відпустки, що є порушенням трудового законодавства, за яке передбачене звільнення з роботи. Із Запоріжжя МОН отримало відповідь, що лише один викладач Запорізького державного університету відвідував вказаний захід в Криму, перебуваючи у відпустці. Водночас низка інших запорізьких викладачів, чиї прізвища було згадано в повідомленнях ЗМІ, за наданою інформацією, участі в «конференції» не брали.
 
Міністерство освіти і науки в своїй діяльності керується і керуватиметься чинним законодавством. Згідно з ним, діяльність вищих навчальних закладів провадиться на засадах автономії та самоврядування. Звільнити чи прийняти на роботу має право лише керівник ВНЗ.
 
Водночас, МОН нагадує про моральну відповідальність науково-педагогічних працівників. Тому Міністерство очікує від учених рад ВНЗ принципової оцінки дій працівників, які де-факто стали на бік країни-агресора, підтримали антиукраїнську резолюцію «наукового заходу» і відтак утратили моральне право навчати й виховувати молоде покоління українських фахівців.
 
МОН просить Службу безпеки України і Генеральну Прокуратуру України дати належну правову оцінку цим діям. Міністерство нагадує міжнародній і українській науковій спільноті про те, що будь-які контакти з «університетами» та «інститутами» на території окупованого Криму, будь-яка участь у «конференціях» та інших «заходах», які там проводяться, витлумачується російським керівництвом як визнання «російської приналежності» окупованого півострова. Допустити реалізації цих планів агресора ми не маємо права.
 
Офіційний сайт Міністерства освіти і науки України
 
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook