Польська частина ІІ Міжнародної літньої школи «Досягнення природничих наук для сталого розвитку» - початок роботи

28 липня 2016 року

 На цьому тижні ІІ Міжнародна школа продовжує свою програму в партнерському Вроцлавському природничому університеті.

 
У вівторок 26 липня 2016р. у залі засідань вчених рад факультетів відбулося урочисте відкриття польської частини літньої школи. Зі вступним привітанням до учасників та гостей виступила проректор з міжнародної співпраці Вроцлавського природничого університету професор Аліна Вєлічко.
 
 
Пані проректор зазначила, що подібні спільні заходи сприяють розвиткові наукових контактів та зміцненню дружніх стосунків між нашими країнами, допомагають збудувати платформу для майбутньої Європи, що знаходиться в руках молоді.
 
 
З привітанням до учасників виступила координатор міжнародної літньої школи Наталія Демешкант, яка побажала учасникам плідної роботи, завершення групових проектів по розробці стратегій розвитку органічних господарств, використання можливостей для ознайомлення з містом та подіями, що в ньому відбуваються цими днями. Адже Вроцлав в цьому році оголошено європейською культурною столицею, крім того цього тижня в Польщі проходять світові дні молоді. Тож місто буквально вирує від різноманітних заходів, вистав та фестивалів. А метою літньої школи є не лише навчальні заняття, але й обмін та збагачення культурних традицій наших країн.
 
 
Представники офісу, що координує роботу прийому студентів на навчання та офісу кар’єр випускників представили останній свій продукт – презентацію та документальний фільм про навчання у Вроцлавському природничому університеті (https://www.facebook.com/groups/1575377272679944/).
 
А далі – навчальні заняття згідно програми – тренінги з представлення презентацій власних наукових результатів англійською мовою.
 
 
 
 
В другій половині першого навчального дня – екскурсія містом, ознайомлення з історичними пам’ятками, музеями та старовинними будівлями Вроцлава. До речі у Вроцлаві понад 120 мостів, а бібліотека Вроцлавського університету «Оссоленеум» є найстаршою у Польщі і була відкрита у 1827 році у Львові. Наші студенти не відчували втоми та спеки, слідуючи за екскурсоводом затишними старовинними кварталами міста.
 
 
 
Наступного дня від ранку на учасників літньої школи чекала приємна несподіванка – сніданок не у звичній студентській їдальні – а у гастрономічній лабораторії факультету харчових технологій університету. «Ми попали на справжню кухню-лабораторію з сучасним обладнанням, якому часто навіть назви не знаємо. В нашій присутності аспіранти кафедри раціонального харчування людини приготували і накрили тут же в лабораторії такий смачний і різноманітний сніданок, що у нас аж очі розбіглися по блюдам», - діляться своїми враженнями наші студенти.
 
 
 
Після сніданку – практичне заняття в справжній сучасній лабораторії цього ж факультету. То не страшно, що студенти з різних факультетів, а деякі взагалі ніколи за час свого навчання не мали стосунку до хімічних лабораторій. Кожному було цікаво і захопливо попрацювати на сучасному обладнанні, власноруч виконати експеримент і отримати результат.
 
«Передбачалося виконання двох дослідів – на визначення вмісту вітаміну С в організмі людини та на вміст цього ж вітаміну в різний спосіб приготовленій картоплі», - розповідають учасники від української сторони, - «Вразила можливість вільно використовувати різноманітний лабораторний посуд, мірні автоматичні піпетки, електронні ваги. Так цікаво і незвично, дійсно відчуваєш себе у природничому університеті.»
 
 
 
Після обіду – візит до Вроцлавського технологічного парку – справжньої колиски для фірм та приватних підприємств міста Вроцлав та регіону. Сотні нових приватних підприємств, що використовують новітні технології щомісяця отримують підтримку та супровід і допомогу для укріплення в конкурентному середовищі. Наведемо лише кілька прикладів – на території парку з’явилися і успішно функціонують єдина в Європі фірма, що продукує плівку до андронних колайдерів; підприємство, що конструює інтелектуальні роботи (справжні як у фантастичних фільмах); кілька десятків біотехнологічних та мікробіологічних фірм, що продукують біологічні тестери, харчові добавки останнього покоління тощо. 
 
 
 
 
Попереду ще три дні інтенсивної роботи учасників літньої школи. Щоб бути в курсі останніх подій слідкуйте за нами в соціальній мережі Фейсбук (в групі II Internation Summer School https://www.facebook.com/groups/1575377272679944/photos/) та на сайті літньої школи (http://science-education.com.ua/).
 
Катерина Тужик,
секретар міжнародної літньої школи
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook