Музей грошей Національного банку.

8 квітня 2016 року
Музей грошей Національного банку

Кафедра фінансів перейнявши досвід колег із сусідніх кафедр в рамках дисципліни «Фінансовий менеджмент» відвідала із студентами - фінансистами ОР «Магістр» Музей грошей Національного банку. Експозиція Музею присвячена грошовому обігу в Україні в історичній ретроспективі.

Студенти оглянули примітивні форми грошей, античні, середньовічні монети, гроші Російської імперії, банкноти Української Народної Республіки, а також гроші радянського періоду і сучасної незалежної України.
Крім того, в Музеї грошей можна побачити іноземну валюту, що в різний час була в обігу на українських територіях. У тому числі дирхеми Арабського халіфату, з яких часто виготовляли намиста, і монети Візантійської імперії . Є тут і раритетні ювілейні видання монет, присвячені видатним особистостям та приурочені до важливих подій, пам'ятників української історії. На даний момент у всьому світі можна нарахувати близько 180 різних видів грошей. Музей пишається колекцією іноземних валют з 85 - ти країн світу, в тому числі з Китаю, Канади, Іспанії, Швеції, Швейцарії.


Студенти дізналися, що найдорожча валюта до гривні — кувейтський динар. Станом на 01.04.2016р. за одну таку одиницю потрібно віддати 86,9 грн. Найдорожчою валютою Європи і фактично всього світу є купюра Великобританії. Це обумовлено тим, що кувейтський динар досить обмежена валюта і знаходиться в обігу тільки в арабських країнах. В цей час фунт на офіційному рівні приймається у багатьох країнах Європи. Вона коштує дорожче євро і долара через те, що в той час, коли Європу і Америку охоплювала фінансова криза, Великобританія була досить перспективним місцем для вкладення капіталу.


Екскурсія носила пізнавальний характер, що висвітлювався через призму наочного огляду «грошових» експонатів, інформаційного контенту про історію виникнення та використання грошей, їх роль у фінансовій системі різних країн.

 

І.М. Титарчук,

доцент кафедри фінансів

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook