Хочеш якісної освіти - працюй з роботодавцями!

29 квітня 2015 року

     28 квітня на факультеті тваринництва та водних біоресурсів пройшов семінар-нарада з роботодавцями «Шляхи покращення рівня підготовки фахівців факультету тваринництва та водних біоресурсів». Вперше в Україні за ініціативою ректора Станіслава Ніколаєнка більше 40 представників бізнесу зібралися обговорити проблеми підготовки бакалаврів, магістрів та аспірантів з технології виробництва і переробки продукції тваринництва та водних біоресурсів і аквакультури.

 
    На нього завітали представники ТОВ «Укрфід», «Агропром», «Агродім», «Тваринпром», «Терезине», ПАТ «Миронівський хлібопродукт», компанії «Техна», Чернігіврибпрому, Держрибагенства, Інституту рибного господарства, держпідприємства «Укрриба», державних департаментів, Інституту свинарства. До речі, багато цих успішних сьогодні людей - випускники нашого університету.
 
    Відкриваючи семінар, перший проректор Ігор Ібатуллін висловив надію на подальшу плідну співпрацю та зауважив, що університет відкритий до пропозицій та готовий вислухати думку роботодавців відносно того, якого фахівця вони хотіли б бачити. А також почути та врахувати в своїй роботі зауваження стосовно підготовки студентів та аспірантів»
 
 
     Декан Вадим Кондратюк представив факультет, розповів про його можливості, напрями роботи зі студентами і аспірантами та напрями підготовки, головні завдання, кафедри та науково-педагогічний колектив, матеріально-технічну базу, практичну підготовку фахівців. Стосовно останньої особливо відзначив, що факультет давно вже відійшов від формального підходу до проходження практики. Сьогодні кожного зі студентів відправляють до господарств, які мають відповідний рівень та базу. Та окремо подякував присутнім за допомогу в цьому. Також він висловив надію на подальшу співпрацю, направлену на те, щоб дати державі гарного фахівця та науковця.
 
 
 
    Про практичну підготовку студентів і аспірантів факультету та шляхи її покращення говорив професор кафедри біології тварин професор Микола Повозніков. Він зазначив, що наш університет найкращий, бо тут навчаються талановиті діти, працюють висококваліфіковані викладачі, а керівництво заохочує європейський підхід до роботи та навчання. Та зазначив, що хотілося б, аби виробничники склали перелік проблем, над якими потрібно ще попрацювати. Адже ми всі зацікавлені у тому, щоб випускати конкурентоздатного фахівця. Роботодавці – бо такий спеціаліст гарно працює, а університет – бо для потенційних абітурієнтів він є найкращою рекламою вишу.
 
 
Приєднуючись до колеги, завідувач кафедри гідробіології та іхтіології доцент Петро Шевченко додав, що в цьому величезна роль належить саме практичній підготовці. Сьогодні університет вже створив потужну базу для проходження практик з його предмету, яка охоплює всі види виробництва. І викладачі роблять все, аби навчити молодь заробляти кошти, працювати на ринку, залучають студентів до практичної роботи. Але є й проблема. Одночасно пройти практику мають 125 випускників, а університет може влаштувати десь 25. Тому потрібна допомога. Та додав, що на його думку господарство, яке надає можливість пройти практику на своїй базі потрібно заохочувати якимись пільгами. Поки що ж цей процес тримається виключно на особистих контактах.
 
 
    Вислухавши представників університету, своє бачення рівня підготовки фахівців факультету та інші питання та проблеми висловили запрошені роботодавці.
 
    Представник «Укрветфармінг» Микола Лучко запропонував запрошувати до університету на зустрічі зі студентами та аспірантами спеціалістів компанії, які самі є вчорашніми випускниками НУБіП. Вони вже гарно себе зарекомендували і могли б поділитися досвідом та прорекламувати компанію. Адже вона дуже потребує гарних фахівців. Рівень підготовки наших студентів він оцінив як гарний, але потрібно дещо змінити господарський підхід.
 
  
 
Директор Інституту свинарства Василь Волощук розповів про можливість проходження практик в цій установі. Та зауважив, що їх, звісно, в першу чергу цікавлять аспіранти. Та додав, що всі дослідження при підготовці дисертації в інституті поки що безкоштовні.
 
     Випускник університету  Олександр Білоус відзначив, що всі хочуть отримати вже готового фахівця. Але поки що молодих людей, які приходять після університету потрібно ще довчити. Це не нова проблема. Тому компанія, яку він представляє, проводить для студентів курс практик з усіх виробничих процесів. Таким чином, готують свого потенційного  фахівця, який вже знайомий з виробництвом. Та зауважив, що хотілося б  більше зв’язку між теоретичною та практичною підготовкою студентів. Адже вони часом не розуміють для чого вивчають той чи інший предмет. Але найголовніше – бажання працювати за професією.
 
 
     Директор підприємства «Терезино» Іван Кудлай завважив, що основне завдання ради роботодавців – перегляд і удосконалення навчальних планів підготовки аспірантів, магістрів і бакалаврів та спільна з університетом реалізація виробничої і переддипломної практики. Адже на базі університету навчаються тисячі студентів, які не мають змоги пройти практику, особливо коли вона збігається у часі. Тож роботодавці повинні надати такі можливості та приготувати відповідні умови.
 
   Представник «Зернопродукт МХП» Володимир Онука розпочав з того, що найперший критерій при прийомі на роботу – вогник в очах. Компанія висуває жорсткі умови і до технології, і до відбору кадрів. І навіть те, як написана заява та рівень грамотності – то теж рівень знань. Він запросив студентів до себе на підприємство, аби показати його можливості. А до питання про українську науку зазначив: на жаль, ми сьогодні використовуємо іноземні технології, сорти, насіння, техніку. Це говорить саме за себе. Сьогоднішні випускники, вважає Володимир Онука, це нове покоління, яке повинно володіти навичками праці з новою технікою, надсучасними технологіями. Адже конкуренція росте. Тож університет повинен тримати той високий рівень, який демонструє зараз. А його випускник повинен йти в реальний сектор економіки – на виробництво. Тобто туди, де заробляють гроші і працювати на благо держави.
 
    В обговоренні виробничники найчастіше зауважували, що основне для молодого фахівця дійсно блиск в очах, а не погоня за одними лише грішми чи посадами. Хто хоче працювати, той знайде і роботу, і себе в ній. Та найчастіше нарікали на недостатню саме практичну підготовку, необхідність базової підготовки належного рівня, на якій потім можна нашаровувати нові знання. Зазначали, що чим раніше студент спробує себе на виробництві, тим швидше зрозуміє, чи правильний шлях обрав, чи його ця професія. Прозвучала і ідея готувати відразу фахівця з певної галузі – свинарство, птахівництво тощо. І всі підкреслювали, що хотілося б, аби випускники йшли на виробництво, адже там їх дуже потребують.
 
   Учасники зібрання також обрали раду роботодавців факультету та затвердили план її роботи на 2015 рік. До її складу увійшли двадцять відомих і успішних представників бізнесу. Очолив раду Леонід Миколайович Кельвич, заслужений працівник сільського господарства України, голова фермерського господарства "Хорс-КЛМ".
 
До складу ради також обрані: 
 
ТОМІН Євген Фролович, голова благодійного фонду «Голосіївська ініціатива», заступник голови ради
КОНОНЕНКО Руслан Володимирович, заступник декана факультету тваринництва та водних біоресурсів, секретар ради
КУДЛАЙ Іван Миколайович, директор ТОВ «Терезине»
ЛУЧКО Микола Васильович, провідний фахівець з питань тваринництва Агрохолдингу «Укрландфармінг»
ПЛІЧКО Василь Федорович, заступник начальника Управління аквакультури, використання водних біоресурсів та міжнародного співробітництва Державного агентства рибного господарства України
ОНУКА Володимир Володимирович, директор ПАТ «Зернопродукт» Миронівського хлібопродукту»
БІЛОУС Олександр Васильович, головний фахівець з тваринництва ПАТ «Миронівський хлібопродукт»
ГНАТЮК Сергій Андрійович, генеральний директор корпорації «Тваринпром»
ДОМБРОВСЬКИЙ Валерій Петрович, директор ТОВ «Київоблбджолопром»
ЖЕРЕБОВ Микола Єпіфанович, голова правління ВО «Київптахопторм»
КОМІСАРЕНКО Валерій Олександрович, перший заступник директора ДП «Укрриба»
БЛЮСЮК Сергій Миколайович, технолог департаменту тваринництва корпорації «Сварог-Вест Груп»
ГРИЦИНЯК Ігор Іванович, директор Інституту рибного господарства України
ВОЛОЩУК Василь Михайлович, директор Інституту свинарства України
ЛИСЕНКО Валентина Миколаївна, науковий консультант ПП «Фортуна-ХХI», м.н.с. Інституту зоології ім. І. Шмальгаузена НАН України
ОРЛОВА Юлія Володимирівна, керівник відділу по роботі з кадрами ТОВ «Укрландфармінг»
ЯСТРЕБОВ Костянтин Юрійович, виконавчий директор ТОВ «Укрфід»
ПІЩОЛКА Володимир Андрійович, начальник відділу аналізу та прогнозування розвитку тваринництва департаменту тваринництва Мінагро України
ЯРЕМЕНКО Юрій Федорович, директор Науково-виробничого сільськогосподарського підприємства "Бестер".
 
 
 
Ірина Білоус
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook