Відверта розмова першокурсників з ректором

11 березня 2015 року

 11 березня відбулася зустріч ректора університету Станіслава Ніколаєнка зі старостами академічних груп 1-го курсу.

 
Вона пройшла під девізом «Почути один одного» і мала на меті краще зрозуміти, чим живе студентство, що його турбує. 
 
Станіслав Миколайович окреслив стратегічні орієнтири розвитку університету, відображені в програмі «Голосіївська ініціатива - 2020». Та зазначив, що вона співзвучна  державній програмі «Україна-2020» і європейській «Європа-2020». Зараз в усьому світі розуміють, що найпривабливішою галуззю для інвестицій є наука  та інновації. 
 
Ректор підкреслив, що університет займає пристойне місце в рейтингові кращих університетів України. Так, у «ТОП-200 Україна» він посів 12-ту сходинку. Цей результат був би значно кращим, якби інтенсивніше велася міжнародна діяльність. За минулий рік на п’ять позицій університет піднявся в національному рейтингові WEBOMETRICS. На шість сходинок виріс і рейтинг університету за показниками наукометричної бази даних Scopus. 
 
Спинився Станіслав Ніколаєнко і на недоліках. До таких відносяться окремі прояви нестатутних відносин, але в цьому питанні студенти мають проявити чітку і принципову позицію.  Тільки тоді воно буде вирішеним. Ще одне питання – рівень знання іноземних мов нашими студентами. Сьогодні не припустимо,коли фахівець не володіє іноземною мовою, він не зможе повноцінно працювати на виробництві. Тому в програмі «Голосіївська ініціатива-2020» поставлено завдання, щоб на всіх магістерських програмах велося викладання іноземною мовою. Крім того, в університеті діє 9 міжнародних магістерських програм, що передбачають  отримання подвійних дипломів. Це чудові можливості для студентів. Від молоді потрібно лише добросовісно навчатися і знати іноземну мову. 
 
Окремо очільник університету наголосив, що в університеті особливо уважно ставитимуться до студентів, які цікавляться наукою. Тут  для цього є всі умови: працює 20 спеціалізованих вчених рад по захисту дисертацій, діють наукові лабораторії, виконуються дослідницькі тематики. Сьогодні університет, не зважаючи на вкрай тяжку ситуацію в державі, виконує  наукових досліджень на 15 мільйонів гривень.  І керівництво ставить завдання якнайактивніше залучати до цієї роботи студентство. Це стосується науки. Але при цьому не залишається поза увагою і практична підготовка. Так, в навчально-дослідних господарствах університету відбулися певні зрушення, що дають змогу молоді отримувати практичні навички. 
 
Звісно, важко вирішуються питання, пов’язані з соціальною сферою та  станом матеріально-технічної бази. Але й тут ректорат робить все від нього залежне. Вже частково відремонтовано гуртожитки № 6,8,10,11, реконструйовано буфети в корпусі № 4 та гуртожитку №8. Завдяки допомозі випускників зупинено руйнування 3-го корпусу, там вже встановлено всі вікна і завершується перекриття даху. І далі університет продовжуватиме внутрішні роботи своїми силами. Крім того, майже повністю перекрито 12-й навчальний корпус. Необхідно добудувати приміщення для факультету тваринництва та водних біоресурсів. Планується будівництво нового гуртожитку, житлового будинку і лабораторних корпусів.
 
Станіслав Миколайович наголосив, що найважливішим завданням університету є рішуче підвищення якості підготовки кадрів. Це дасть змогу поліпшити життя кожного випускника, його сім’ї, а відтак –  і всієї країни. Але тут без бажання і належної вмотивованості студента не обійтися. Особливо  в умовах, коли різко виростає самостійна робота. Згідно із новим Законом України «Про вищу освіту» 25 % дисциплін студенти обиратимуть самостійно. Для контролю якості підготовки в університеті планується створення центру оцінювання якості знань. 
 
Ректор зазначив, що потрібно ставити перед собою високі цілі і досягати їх. Та пам’ятати, що життя – це постійне навчання!
 
Станіслав Ніколаєнко закликав старост до діалогу. Представник економічного факультету Андрій Лис запитав, чи впливатимуть заліки на стипендію. На що ректор відповів: тільки тоді, коли залік диференційований. Та додав, що в університеті вже відмовилися від суто тестової системи оцінювання. До неї додали відкриті питання та співбесіду. Адже іспит має проходити публічно. 
 
Наступне питання стосувалося інформації, що стипендію з нового навчального року отримуватимуть лише бідні студенти. Станіслав Миколайович зазначив, що по-перше в нинішніх фінансових умовах бідними можна назвати 95% громадян. А по-друге сказав, що категорично з цим не погоджується. І взагалі це питання має вирішуватися на урядовому рівні.
 
Представник факультету ветеринарної медицини висловив занепокоєння студентства чутками про подвійне здорожчання оплати за гуртожиток. Ректор запевнив, що поки що таких планів немає і ціну триматимуть на тому ж рівні, скільки буде можливим. Звісно, при тотальному рості цін на енергоносії зробити це непросто. Єдиний запобіжник – обмеження законом вартості проживання в гуртожитку сорока відсотками стипендії. Якого будемо дотримуватися.
 
Першокурсникам сподобалася така відкрита форма спілкування, тому такі зустрічі проводитимуться і надалі.
 
Ірина Білоус, 
Ольга Наконечна
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook