ВСП «Немішаївський фаховий коледж НУБіП України» співорганізатор семінару-практикуму для викладачів закладів вищої і фахової передвищої освіти

31 березня 2023 року

  Реалізуючи механізм державно-приватного партнерства та міжнародного співробітництва з 20 по 24 березня 2023 року на базі ВСП «Немішаївський фаховий коледж НУБіП України» проводився п'ятиденний семінар-практикум (курси підвищення кваліфікації) на тему «Технологічні особливості виробництва крафтових сирів» для викладачів закладів вищої і фахової передвищої освіти спільно зі Школою сироваріння Ірини Дем’янюк.

  Мета семінару-практикуму – забезпечення безперервного, пролонгованого професійного зростання викладачів, через розвиток у слухачів курсів підвищення кваліфікації фахових компетентностей та засвоєння програмних результатів навчання, що визначають нормативний зміст підвищення кваліфікації.
  Завдання семінару-практикуму – ознайомлення з управлінськими й педагогічними інноваціями в умовах навчально-виробничої лабораторії «Технологія молока і молочних продуктів» ВСП «Немішаївський фаховий коледж НУБіП України» та Школи сироваріння Ірини Дем’янюк щодо впровадження практикорієнтованого навчання в закладах вищої та фахової передвищої освіти шляхом зростання професійних компетентностей у слухачів курсів підвищення кваліфікації.
  Об’єктом вивчення є досвід з впровадження в освітній процес практикоорієнтованого навчання у ВСП «Немішаївський фаховий коледж НУБіП України» та Школи сироваріння Ірини Дем’янюк, що відзначається високою ефективністю діяльності та його вплив на формування професійних якостей викладачів зі спеціальностей 181 «Харчові технології» (за ОПП «Зберігання, консервування та переробка молока») та 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» (за ОПП «Виробництво і переробка продукції тваринництва»).
  Впродовж 20-22 березня 2023 р. слухачі семінару ознайомилися з досвідом впровадження в освітній процес практикоорієнтованого навчання у ВСП «Немішаївський фаховий коледж НУБіП України» та Школи сироваріння Ірини Дем’янюк, що відзначається педагогічною ефективністю щодо формування професійних якостей викладачів зі спеціальностей 181 «Харчові технології» та 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва».
 
  Директор Володимир Альохін, вітаючи учасників заходу, ознайомив їх з історією створення й розвитку коледжу та тим, як змінювалися напрями підготовки за період його функціонування для забезпечення конкурентоспроможності, а також з напрямами модернізації управлінської діяльності, системою її інформаційного забезпечення.
  Заступник директора з навчально-методичної роботи Олександр Вергелес ознайомив слухачів курсів з навчальними та навчально-виробничими лабораторіями, майстернями та етапністю практичної підготовки студентів, а також з сучасним лабораторним обладнанням і витратними матеріалами для визначення показників якості молока і молочної продукції.
 
  В рамках семінару учасники провели тренінг-практикум у лабораторії «Технологія сировинних молока та молочних продуктів» з визначення якості молока-сировини з тваринницької ферми коледжу, а також, з особливою цікавістю визначали характер і міру фальсифікації досліджуваних проб молока та молочних продуктів, їх натуральність, наявність складових, що їм невластиві.
  Крім того, учасники семінару відпрацювали технологію виготовлення крафтових сирів та визначили їх органолептичні та фізико-хімічні показники та зробили висновок щодо відповідності їх нормативним документам.
  Справжній крафтовий сир – це молоко та закваска, а також додавання різних трав, спецій, горішків відповідно до рецептури. І звичайно, крафтовий сир містить секретні інгредієнти – любов, турботу і душу сировара, а також відчуття задоволення, що одержують сировари від створення неповторних сирів – все це є мотивуючим фактором, що спонукає їх продовжувати розвиватися та вдосконалювати свої навички.
  Таку «формулу» професійного сироваріння відпрацювали викладачі закладів вищої і фахової передвищої освіти в Школі сироваріння Ірини Дем’янюк за підтримки Швейцарії в рамках швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України».
 Ірина Дем’янюк, керівник Школи сироваріння розкрила секрети та особливості технології виробництва крафтових сирів.
  На базі ТОВ «Брусилівський маслозавод» учасники семінару ознайомилися з виробничими потужностями, технологічними процесами маслоробста і сироробства, а також провели дегустацію преміум сирів ТМ Hollandburg.
 
  Захопливим і пізнавальним було знайомство з сучасним аналітичним і загальнолабораторним обладнанням для аналізу вхідної сировини та готової продукції харчової промисловості, а також приладами для санітарно-гігієнічного контролю виробництва у ТОВ «Хімлаборреактив» (м. Бровари).
 
  Учасниками семінару-практикуму стали науково-педагогічні та педагогічні працівники НУБіП України, Поліського національного університету, ВП НУБіП України «Ніжинський агротехнічний інститут», ВСП «Ірпінський фаховий коледж НУБіП України», ВСП «Бобровицького фаховий коледж ім. О.Майнової НУБіП України», ВСП «Березоворудський фаховий коледж ПДАУ», ВСП «Тальянківський агротехнічний фаховий коледж Уманського НУС».
  Захід проводився за підтримки Швейцарії в рамках швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія), www.qftp.org.
 
 
Олександр Вергелес,

заступник директора з навчально-методичної роботи 


Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook