В очікуванні студентів: ННІ лісового і садово-паркового господарства готовий до продовження семестру в очному форматі

3 березня 2023 року
  Колектив університету в складних умовах війни прикладає усі зусилля для якісної підготовки високоосвічених фахівців, важливе місце у якому займає практична підготовка, яка безумовно впливає на професійне зростання студента.

  Новий навчальний семестр, через воєнний стан в нашій країні, для студентів усіх спеціальностей інституту розпочався в дистанційному форматі. Зрозуміло, що для студентів це не є новим досвідом, так як уже кілька років через карантинні обмеження вони вчилися онлайн. Але згідно з графіком освітнього процесу затвердженого наказом ректора університету від 22.11.2022 р. № 897, з 6 березня поточного року 310 наших студентів, а це студенти 1 курсу (усі наші спеціальності), 2 курс СТН (ДМТ), 3 курс СТН (ЛГ та СПГ) і 4 курсів бакалаврату та магістранти першого року навчання розпочинають заняття в очному форматі.
  Для 259 студентів інституту (1 курсу СТН, 2 курсу та 3 курсу (окрім груп СТН) навчання продовжиться в дистанційному форматі до кінця березня.

  «Освітній процес укотре зазнає змін. У першу чергу більш актуальними стають питання безпечного простору та освітнього середовища для перебування студентів і викладачів. Ми дуже хочемо, щоб наші студенти навчалися офлайн. Для цього ми здійснили перевірку навчальних авдиторій, корпусів та гуртожитків. Хочемо, щоб наш кампус був місцем безпеки», – зазначив під час перевірки начальник навчального відділу Ярослав Рудик. «Водночас ми повинні розуміти, що безпека викладачів та студентів – відповідальність особисто кожного та наша спільна. Закликаю усіх студентів та викладачів продовжувати беззаперечно дотримуватися Інструкції з дотримання правил поведінки в умовах воєнного стану в Україні та протиепідемічних заходів під час організації освітнього процесу в НУБіП України у 2022-2023 навчальному році, адекватно та спокійно реагувати на звуки сирени і бути готовими оперативно йти в укриття. Також кожному учаснику освітнього процесу потрібно ретельно стежити за своїм здоров’ям (коронавірусна інфекція нікуди не поділася), дотримуватися вимог щодо маскового режиму та соціального дистанціювання, адже ці прості речі рятують життя» – наголошує Ярослав Михайлович.

  Думка студентів для нас завжди була вирішальною при прийнятті рішень. Тому ми вирішили поспілкуватися на черговому старостаті зі студентським активом щоб врахувати думки студентів для ефективної організації освітнього процесу у поточному семестрі.

     

  Поспілкувавшись із бакалаврами та магістрантами ННІ лісового і садово-паркового господарства, можна сказати, що дистанційна форма навчання їм подобається через гнучкість навчального процесу, через можливість залишатися вдома з батьками, через економію часу та коштів на доїзди в Університет. Студенти також виділили і мінуси, серед яких – погана мережа чи технічні збої у інтернет-зв’язку як у студентів, так і у викладачів, одноманітність подання навчального матеріалу в дистанційному форматі, складність виконання практичних чи лабораторних робіт, відсутність живого спілкування з викладачами та іншими студентами.

  «Дистанційне навчання під час повномасштабної війни – це нормально. Наші батьки хвилюються за нас і не хочуть відпускати на очне навчання. Зараз ми маємо можливість приєднуватися до занять онлайн, а вчитися в домашній атмосфері набагато приємніше. Маємо можливість виконувати завдання в зручний час та економити гроші на дорогу до університету. Під час повітряної тривоги наші викладачі не лише зупиняють пари і не проводять їх до відбою, а й просять нас не нехтувати тривогою. Але є і мінуси, найбільший з них – відсутність живої комунікації з одногрупниками та викладачами (жодні платформи не зможуть замінити живе спілкування), і звичайно ж туга за університетською метушнею» – розмірковує Діана Гайдай староста 2 курсу СТН спеціальності 206 «Садово-паркове господарство».

  «Дистанційне навчання подобається мені та моїм одногрупникам. Зокрема, нам подобається зручність і гнучкість навчального процесу, викладачі добре пристосувалися до різних прийомів в процесі дистанційного навчання та роблять все можливе для мінімізації незручностей. Однак, нам дуже не вистачає справжнього спілкування з друзями, одногрупниками та викладачами. Нам дуже хотілось би пізнати переваги справжнього студентського життя. Попри всі перестороги, наші студенти перевагу надають очному навчанню та з нетерпінням чекають нашої Перемоги, справедливого Миру та справжніх, живих емоцій» – каже Богдан Вовк, староста 1 курсу 2 групи спеціальності 205 «Лісове господарство».

  «Ми розуміємо, що пріоритетним в умовах воєнного стану є життя та здоров’я кожної людини. Ми підлаштувалися до викликів сьогодення та виокремили для себе багато переваг дистанційної форми навчання. Але ми є першокурсниками і хотіли б більше практичних занять та живого спілкування, зустрітися та обійняти одногрупників, бачити посмішку викладача, в нагороду за правильну відповідь, тому з нетерпінням чекаємо понеділка!) Єдине, що турбує – повітряні тривоги, для студентів котрі проживають в гуртожитках, довга нічна тривога це гарантований недосип, та і загалом хочеться спокійно відвідувати заняття, не боючись ракет і дронів і не бігаючи в укриття» – ділиться своїми роздумами Юлія Довгань, староста 1 курсу 1 групи спеціальності 206 «Садово-паркове господарство».

  «Ставлення щодо дистанційної чи очної форм навчання можуть бути різними. Але ми усі змушені підлаштовуватись до сучасних реалій. Поспілкувавшись з нашими студентами, ми зрозуміли, що дистанційне навчання зручне для студентів старших курсів, які вже працевлаштовані за спеціальністю або живуть далеко від столиці, проте великим мінусом є недостатня комунікація студентів з викладачами чи між собою у групі. Ми всі розуміємо, що другий навчальний семестр буде непростим зважаючи на пандемічну та безпекову ситуацію, тому ННІ готується до потенційних викликів та цінує кожен робочий день, який студенти будуть перебувати в аудиторіях нашого університету. У нашому навчальному корпусі є укриття і всі викладачі перериватимуть навчальні заняття, що відбуватимуться в аудиторіях, якщо лунатиме оповіщення «Повітряна тривога». Як свідчить практика минулого семестру, студенти під керівництвом викладачів, які проводили заняття, йшли в укриття і перебували там до закінчення тривоги. Ми готові за необхідності змінювати форми організації освітнього процесу. Досвід та практики попередніх років та й минулого навчального семестру показали, що університет готовий швидко адаптуватися до нових викликів. Всі наші дисципліни забезпечені електронними навчальними курсами на порталі Elearn а лекційні та практичні заняття ми успішно організовуємо з використанням платформи Cisco Webex, Zoom, Google Meet тощо» – зазначає директор Петро Лакида.

Віримо у нашу Перемогу та переконані, що освіта – завжди на часі!
Будьте здорові та бережіть себе і своїх рідних!

 

 

Дирекція ННІ ЛіСПГ 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook