Магістерка факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Леся Хархан: «ЗНАННЯ – СИЛА», про особливості навчання на освітній програмі «Якість, стандартизація та сертифікація»

18 квітня 2022 року

    Зараз наша рідна ненька Україна переживає не легкі часи. В звичний ритм життя кожного українця ввійшли досить жахливі поняття «воєнний стан», «мобілізація», «окупація», «війна», «геноцид», «знущання», які раніше ми читали лише в підручниках з історії. Відновити навчання в умовах воєнного стану – досить не просте рішення. Але зараз дуже важливо, щоб кожен вів боротьбу на своєму фронті!

    Зокрема, для мене, як для студентки – це навчання. Я свідомо розумію, що «Все буде Україна!» і після закінчення війни моїй країні потрібні будуть фахівці, які займуться відбудовою міст та селищ, налагодженням роботи підприємств, плануванням нових інфраструктур.

     Я навчаюся на факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК, є студенткою першого року магістратури за спеціальністю 152 «Метрологія та інформаційно - вимірювальна техніка», освітньої програми «Якість, стандартизація та сертифікація».

     З нетерпінням чекаю на четвер, адже за розкладом дисципліна «Управління якістю та безпечністю сільськогосподарської і харчової продукції», лектор – кандидатка технічних наук, доцент Юлія Слива, а практичні заняття опрацьовуємо з доктором філософії (PhD), асистентом кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції Тетяною Розбицькою. Завданням першої практичної роботи було дати визначення термінів, з якими згодом ми стикалися під час лекцій та подальших практичних робіт. Для порівняння, головним завданням другого модуля є розроблення НАССР-плану для обраного продукту. Чіткого розподілення тем, згідно варіантів не було. «Займися улюбленою справою, і ти не будеш працювати жодного дня у своєму житті», – сказав якось Конфуцій. Тому кожен із одногрупників обрав на власний розсуд продукт та підприємство, що значно спростило виконання завдання.

      Я харчовий продукт обрала пастеризоване молоко, виробником молочної продукції ТМ «Волошкове поле» є Приватне Акціонерне Товариство «Юрія». Свій вибір пов'язую з тим, що у сільськогосподарському виробництві молочна галузь є найважливішою складовою. Діяльність її має великий вплив на розвиток багатьох інших галузей аграрного комплексу країни. При цьому від стану виробництва молока і молочних продуктів залежить соціально-економічний розвиток кожної держави в цілому.

     Адже, молочна продукція – це повсякденний і традиційнийпродукт харчування, який споживається усіма віковими групами населення, тому якість і безпека цього продукту має бути гарантованою. Разом з цим, якість харчової продукції є головною умовою її конкурентоздатності. Висока цінність молока стосується продукту, одержаного в умовах суворого дотримання санітарно-гігієнічних правил, оскільки за рівнем забруднення мікроорганізмами та частотою випадків харчових отруєнь молоко й молочні продукти належать до першої категорії ризику. Враховуючи це, необхідно створювати ефективну систему контролю якості, яка охоплюватиме всі етапи життєвого циклу продукції.

     Зокрема, Харіна Тетяна обрала йогурт, Лисюк Юлія – ковбасні вироби, Майор Ангеліна – варену шинку, Дар’я Захарова – пшеничний хліб і це тільки половина того, що ми досліджуємо на наших заняттях.

     У процесі розроблення НАССР-плану при виробництві молока застосувала один із принципів управління якістю – процесний підхід. Сутність якого полягала у виконанні взаємопов'язаних 5 практичних робіт, які я виконала протягом 2 тижнів.

Як на мене, практична робота щодо опису сировини і готових продуктів та блок-схеми технологічних процесів виробництва була однією з найважчих. У процесі виконання необхідно було ознайомитись:

·         з порядком проведення опису харчових продуктів у вигляді уніфікованої форми;

·         із найменуванням продукції, згідно класифікацій продовольчих товарів;

·         видами Національних стандартів України (ДСТУ);

·         з споживчими властивостями харчової продукції;

·         із порядком зазначення стану готовності продукції, видом та типом пакування, термінами зберігання.

Різні джерела стали у пригоді: рекомендації для молокозаводів, посібники з технологічними схемами, дисертації, статті науковців нашого Університету та зв'язок у телеграм чаті з Тетяною Вікторівною.

У ході виконання подальших робіт:

·      сформовано реєстр небезпечних факторів (біологічних, хімічних,фізичних, пов’язаних з сировиною) для кожного етапу технологічного процесу;

·                   запроваджено заходи контролю, на яких забезпечується ідентифікація небезпечних факторів і уникнення ризиків;

·                    зіставлено протоколи НАССР із вказанням у них критичних меж, процедур моніторингу, що попереджують і корегують дії.

Кожен із одногрупників презентував свою роботу у вигляді креативних презентацій та доповіді, яка свідчила про те, що ми опрацювали великий осяг літературних джерел різної спрямованості і звичайно ж свої знання.

На сьогоднішній день, я думаю кожен з нас розуміє, що наша перемога вже зовсім близько. І мені дуже хочеться знову повернутися до очного навчання. Бо студентське життя, це один із найважливіших етапів нашого життя. Я можу побажати кожному студенту наснаги до навчання.

Кожному мила своя сторона.

Любіть Україну у сні й наяву,

вишневу свою Україну,

красу її вічно живу і нову і мову її солов'їну.

Можеш вибирати друзів і дружину,

Вибрати не можна тільки Батьківщину.

Нема на світі України,

Немає другого Дніпра.

Григорій Сковорода

 

Працюємо, навчаємось, крокуємо разом до перемоги!

Мирного неба над головою!

Слава Україні!

Слава Героям України!

Леся Хархан,
здобувачка ОС «Магістр»

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook