Фізичні вправи – ліки від стресу!

20 березня 2022 року
   Події, які відбуваються в нашій країні торкаються кожного її громадянина і викликають почуття гідності, патріотизму, згуртованості серед Українців в всьому світі. Але водночас, найбільш незахищені люди, відчувають паніку, страх, біль та безвихідь, втрачають сенс до життя і потребують допомоги. 
   Психоемоційне напруження, яке накопичується в нашому організмі під впливом негативних емоцій, призводить до підвищення рівня гормонів кортизолу (гормон страху) та адреналіну (гормон стресу), які виділяють надниркові залози. В невеликій кількості ці гормони допомагають організму впоратись з негативним впливом стресових ситуацій, але їх надлишок, може призвести до низки захворювань різних систем і функцій організму.
   Для покращення самопочуття, нормалізації гормонального рівня, подолання емоційного, психологічного і фізичного напруження потрібно використовувати такі засоби:
  1. Спілкування з рідними і близькими людьми. Не потрібно замикатись і тримати всю біль в собі. Поговоріть, розкажіть про свої емоції, підтримайте один одного.
  2. Знайдіть справу до душі, розкрийте в собі творчий потенціал. Займіться малюванням, вишиванням, плетінням, письменництвом та іншими видами творчості.
  3. Грайте в різноманітні ігри. Є багато видів ігрової діяльності, яка не потребує великого простору чи додаткового інвентарю. Грайте з рідними і близькими в ігри: «Крокодил», «Хто я?», «Знайди скарб», «Повтори рух!» та інші. Це допоможе згуртуватись, відволіктись від негативних думок і покращити емоційний фон в колективі.
  4. Поділіться своїм теплом з братами нашими меншими. З давніх часів люди використовували позитивну енергетику тварин для профілактики і лікування різноманітних нервових і психологічних розладів у людей. Якщо у вас досі не було котика чи собачки, настав час надати притулок знедоленій тваринці. Турбота про неї допоможе відволіктися від негативних думок, ви отримаєте клубочок ніжності і позитиву.
  5. Виконуйте дихальну гімнастику. Дихальні вправи – це природній спосіб впливу на організм з метою оздоровлення. Вони є засобом лікування, профілактики і реабілітації багатьох захворювань та чудовим засобом для зняття емоційного напруження і подолання стресових ситуацій. Є багато різноманітних систем виконання дихальних вправ: Олександри Стрельникової, Костянтина Бутейка, Марини Корпан та інші. Дихальні вправи майже не мають протипоказань (крім осіб похилого віку з захворюваннями серцево-судинної системи, травм хребта, забиття голови, внутрішніх кровотеч, лихоманки) і їх можна виконувати в обмеженому просторі.
  6. Йога, медитація, стретчинг, пілатес. Це поєднання фізичних вправ, які засновані на різноманітних позах та медитації з метою покращення контролю над розумом і тілом. Під час виконання цих видів фізичної діяльності одночасно задіяні майже всі групи м’язів, де вони перебувають, або в постійному напруженні, або в постійному розслабленні.
  7. Фізичні вправи. «Рух – це життя, а життя – це рух!», - говорив відомий давньогрецький філософ Арістотель. Фізична активність є найкращими ліками для зняття психоемоційного напруження, подолання стресу, профілактики захворювань. Фізичні вправи допомагають покращити настрій, здобути відчуття впевненості, привести до оптимального рівня функціональний стан організму.
  
   Якщо ви ніколи не займалися спортом або довгий час вели малорухомий спосіб життя, можна розпочати зі звичайних піших прогулянок (якщо дозволяють умови), далі виконуйте комплекс загальнорозвиваючих вправ (ЗРВ). Такий комплекс повинен складатися з вправ для всіх груп м’язів і суглобів нашого тіла. Починається комплекс з вправи для відчуття правильної постави (типу «потягування»). Далі виконують прості за структурою вправи де задіяні великі м’язові групи (ходьба на місці, біг в повільному темпі). Після них, виконують вправи, в яких чергується робота різних м’язових груп (шиї, рук i плечового поясу, тулуба i нiг). Закінчується комплекс вправами для розвитку гнучкості, відновлення дихання і відчуття правильної постави.
   Комплекси загальнорозвиваючих вправ складаються з 10-15 вправ, тривалістю 5-15 хвилин і виконують їх до відчуття легкої втоми.
   Також, можна виконувати комплекси вправ для окремих груп м’язів, або профілактики різних захворювань. Перед початком таких вправ обов’язково потрібно виконати розминку, а вкінці, вправи для відновлення дихання. 
   З різноманітними комплексами вправ ви можете ознайомитися на сторінці кафедри фізичного виховання в розділі «самостійна робота».
   Виконуйте фізичні вправи всією родиною, підтримуйте і допомагайте один одному, ведіть здоровий та активний спосіб життя.
   Разом будуймо здорову, щасливу і сильну націю!
 
Олена Отрошко,
викладач кафедри фізичного виховання    
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook