“Всі повинні бути з книжкою. В ній – знання. Всі повинні працювати” (до 100 річчя від дня народження Л. І. Касьянова)

10 грудня 2021 року

    10 грудня 2021 року виповнюється 100 років від дня народження Касьянова Леоніда Івановича – проректора, доктора економічний наук, професора, життєвий і науковий шлях якого був тісно пов'язаний з нашим славетним університетом.

    Народився Леонід Касьянов 10 грудня 1921 року в селі Мар’янівна Марий-ського району Донецької області. Сирота, виховувався у дитячому будинку в м. Красногоровка Донецької області. Там закінчив середню школу і вступив 1937 року до місцевого зоотехнічного технікуму, який закінчив у 1941 р. перед початком Великої Вітчизняної війни. З перших днів війни пішов на фронт і воював до перемоги над ворогом.
  З 1945 р. по 1951 р. працював зоотехніком у господарствах Донецької і Київської областей. У 1948 р. вступив на зоотехнічний факультет Дніпропетровського сільськогосподарського інституту, який закінчив з відзнакою в 1953 р.

   Із 1958 р. до 1961 р. Леонід Іванович – аспірант кафедри економіки сільського господарства Української сільськогосподарської академії. Після закінчення аспірантури в 1961 р., захистив дисертацію на тему: "Економіка тваринництва колгоспів Полісся України" з присвоєнням вченого ступеня кандидата економічних наук. Працював на відповідальних посадах у Міністерстві сільського господарства України, а в 1964 р. перейшов на викладацьку роботу в Українську сільськогосподарську академію. В 1971 р. захистив докторську дисертацію на тему: "Економіка тваринництва колгоспів Полісся Української РСР".

      У 1976-1980 рр. поєднував роботу завідувача кафедрою та проректора з наукової роботи Української сільськогосподарської академії.
   У рамках своєї наукової діяльності Леонід Касьянов обґрунтував основні напрями інтенсифікації тваринництва України та шляхи підвищення її економічної ефективності.
    Нагороджений орденами Трудового Червоного Прапора, Вітчизняної війни, «Знак Пошани», медалями «За відвагу», відзначений Почесною Грамотою Президії Верховної Ради Української РСР.

     За результатами досліджень професор JI.I. Касьянов опублікував 148 наукових праць.
    Він підготував 21 кандидата та 1 доктора економічних наук з різних на той час республік: Молдови, Узбекистану, Криму, Казахстану, та інших. Серед них: Кваша С.М. (проректор з науково-педагогічної роботи та розвитку НУБіП України), Клишенко А.М, Микитюк В.М. (колишній ректор Житомирського національного агроекологічного університету), Муштрук А.І. – перший аспірант Леоніда Івановича (займав керівні посади в Міністерстві радгоспів республіки), Омельченко В.С. (перший декан технологічного факультету колишнього Житомирського сільськогосподарського інституту), Рудий М.М., Садко М.Г., Ямчинський В.М. (займав відповідальні посади в керівництві Житомирської області) та інші.
   Донька Леоніда Івановича, Людмили Ткач згадує: «…До нас у гості приходили його друзі (Романенко І.Н., Мертенс В.П., Юрчишин В.В., Бугуцький О.А.). Вони, причинивши двері, співали пісню Богдана Лепкого “Чуєш, брате мій”. Батько любив читати книги, він також часто приносив додому газету “За сільськогосподарські кадри”, і ми всією родиною обговорювали статті, що були в ній опубліковані. Взагалі, Леонід Іванович не любив, коли хтось байдикував, він завжди говорив: “Всі повинні бути з книжкою. В ній – знання. Всі повинні працювати”. Коли Леонід Іванович був заступником декана, деканом економічного факультету, він на травневі та жовтневі свята йшов у гуртожитки і завжди говорив: “Студенти повинні бачити, що викладачі з ними”. Слід сказати, що життя Леоніда Івановича – це служіння державі Україні, аграрній науці, педагогіці і, врешті решт, – студенту».

     Помер Л.І. Касьянов 12 лютого 1990 p., похований на Байковому кладовищі у м. Києві.
    У 2019 р. з ініціативи колективу економічного факультету на Алеї слави нашого університету встановлено бюст видатному вченого-економісту Леоніду Івановичу Касьянову.

Сергій Кваша, проректор з науково- педагогічної роботи та розвитку
Тетяна Кіщак, директорка наукової бібліотеки

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook