Микола Томенко: «Що ти сьогодні зробив для України?» (зустріч з колективом НУБіП)

19 червня 2014 року

        19 червня гостем університету був голова Комітету з питань свободи слова та інформації Верховної Ради України Микола Томенко.

-  Ми сьогодні маємо чудову нагоду особисто поспілкуватися з людиною, яка відіграє провідну роль в гуманітарній політиці держави – основі основ суспільства, - представляючи високого гостя колективу університету, розпочав в.о. ректора Станіслав Ніколаєнко. – Микола Томенко не лише знаний політичний діяч, голова комітету Верховної Ради України, він ще й веде велику громадську роботу, очолює благодійний фонд «Рідна країна», що опікується культурними і просвітницькими проектами, творчою спадщиною Тараса Шевченка.

 

Микола Томенко, звертаючись до аудиторії, зазначив: вищими посадовцями в державі мають бути люди, знані в українському суспільстві і в тому професійному колі людей, в якому вони працюють. Потрібно повернутися до системи призначень за професійною ознакою, а не за партійними списками. Для прийняття оптимальних рішень владі треба радитися з людьми, які працюють в конкретній галузі і є експертами та професіоналами.

 

Микола Володимирович високо оцінив співпрацю з міністром освіти і науки Станіславом Ніколаєнком в розвитку освітянської галузі, підтримці української науки.

 

Розуміючи, що хвилює сьогодні суспільство, другою хвилею змін, необхідних українському суспільству, політик назвав зміни в силовому блоці. Микола Томенко зазначив, що як громадянин, вважає необхідним змінити на посадах всіх силовиків. Адже люди, які очолюють силові відомства, сьогодні вже зробили все від них залежне. Тож треба обрати якісно новий підхід до ситуації, яка сьогодні склалася на Сході країни. Це має бути компромісний шлях мирного врегулювання, який сьогодні пропонує Президент України Петро Порошенко. І лише коли він вичерпається – переходити до силових дій. Та пам’ятати: поки місцеве населення не розуміє ситуації і підтримуватиме сепаратистів – успішно завершити таку операцію та уникнути жертв вкрай важко. Потрібно вести величезну роз’яснювальну роботу. Саме на цьому і зосереджена громадська діяльність Миколи Володимировича.

 

«Ми повинні показати світу, що Україна – то не лише Чорнобиль і Майдан, а ще багато позитивного і гарного, чим ми, українці, гордимося. Потрібно взяти позитивні об’єднуючі постаті великих українців та подати суспільству в гарній креативній формі», - зазначив Микола Томенко.

 

Саме для цього і було створено проект «Сім чудес України», в рамках якого вже вийшли серії «Сім чудес України: замки, палаци, фортеці» і «Сім природних чудес України» та готова третя – «Сім історичних чудес України». Після їх виходу в світ кількість відвідувачів цих місць зросла на 30-60%.  А це не лише популяризація української культури, а й матеріальна підтримка цих памяток історії і природи.

 

Ці проекти не містять жодної негативної інформації, зазначив їх автор, тому що країну не можна об’єднати на трагедіях та історичних постатях, які в різних регіонах сприймаються по-різному. Для цього потрібно розповідати про людей, яких більше половини суспільства поважає, та яскраві позитивні події. І тоді ми виграватимемо інформаційні війни!

 

Безперечно, такою об’єднуючою постаттю для українців є Тарас Шевченко. У свої 31 рік, подорожуючи країною, він збирав до гурту людей. Вони сходилися стихійно і вже тоді називали поета Батьком. Та він був ще й геніальним і різностороннім художником та дослідником. Два його альбоми з шести Микола Томенко називає українськими. Їх зміст, один в один, повинен бути в кожній школі, щоб діти могли доторкнутися до цієї спадщини, адже так, як Шевченко, не малює ніхто!

 

Ми мало пропагуємо Україну для самих українців, продовжив гість. Наприклад, за його ініціативи побачив світ український щорічник (цього року присвячений Тарасу Шевченку). У ньому кожен день проілюстрований, подаються афоризми, а в кінці такий собі підсумок – рядок: «Що я сьогодні зробив для України?».

 

Політик завважив, що потрібно провадити пропаганду України в найдрібніших речах, та вважає, що наша освітня програма повинна розставляти для дитячої аудиторії інші акценти. Наприклад, більше пропагуючи поезію «І мертвим, і живим…», ніж «Заповіт».

 

Гість подарував університету збірку всіх відомих фільмів про Шевченка, що вийшли в Україні, навчальний посібник «Історія Української Конституції», книгу власного авторства «Теорія українського кохання» (яка теж є пропагандою української мови і культури та містить «Словник українського кохання»). Микола Володимирович побажав колективу нашого навчального закладу, щоб в серці кожного завжди були любов до України.

 

Аудиторія з неослабною увагою та цікавістю слухала гостя університету, тож поставити запитання було багато бажаючих. На жаль, за браком часу Микола Томенко відповів лише на кілька з них. Одне з них стосувалося проблеми відсутності патріотичного і національного виховання. На що політик зазначив: наша проблема в хибності підходу до інформації. Адже думалося, що достатньо просто подати її споживачеві, а він вже сам розбереться. Це не так! Тому ми повинні зробити просвітницьку реформу, і розпочинати її з малечі та школярів.

 

Наостанок гість побажав всім віри і впевненості. І нагадав, що нашу армію зараз створює та фінансує саме український народ, і тільки така армія зможе захистити нашу рідну землю.

 

В.о ректора Станіслав Ніколаєнко, дякуючи високому гостеві за ґрунтовну розповідь, логічно продовжив його думку: ми повинні створити справжню українську ідеологію, без якої суспільству не обійтися.

 

Микола Томенко, голова Голосіївської районної державної адміністрації Микола Даневич та Станіслав Ніколаєнко відвідали навчальний корпус №3, де обговорили ситуацію і ліквідацію аварійного стану будівлі. Микола Томенко виказав здивування, що до цих пір не розпочато  роботи з відновлення корпусу.

 


Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook