Всесвітній день моніторингу якості води. Доцент кафедри біології тварин Чепіль Л.В. провела зі студентами 2-го року навчання заняття на актуальну тему

 

18 вересня 2024 р. доцент кафедри біології тварин Чепіль Людмила

Василівна зустрілася з студентами другого року скороченого термінунавчання першої та другої груп. Була проведена актуальна тема щодо якостіводи.18 вересня в усьому світі відзначається Всесвітній день моніторингуякості води. Починаючи з 2003 р. щорічно у всьому світі відзначають цейдень. Ініціатива цього свята належить американському Фонду чистої води.Свято стало інформаційно-освітньою програмою, яка спрямована напідвищення обізнаності усього світу в тому, що є проблеми водних ресурсів,і щоб всі брали участь у захисті води від забруднень. Адже від якості води, їїскладу, залежить здоров'я всього людства.Вода - це найважливіший природний ресурс нашої планети. Без неїнеможливий розвиток живої природи. Вода – незамінне джерело у життєвихпроцесах організму людей, тварин та рослин. Вона є найпростішим хімічнимкомпонентом живої матерії, яка об’єднує усі організми, які населяють нашупланету.За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, половина жителівнашої планети вживає забруднену воду. Значна кількість хвороб людинипов’язана з незадовільною якістю питної води і порушенням санітарно-гігієнічних норм водопостачання. Питна вода та її якість істотно впливаютьна всі фізіологічні та біохімічні процеси, що відбуваються в організмілюдини, на стан її здоров'я. Отже, можна стверджувати, що якісніхарактеристики води, рівень її забруднення впливає на стан захворюваностінаселення. Багато з цих захворювань є смертельними або ж з тяжкимперебігом.У відповідності до вимог ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги доводи питної, призначеної для споживання людиною» питна вода призначена для споживання людиною, повинна відповідати таким гігієнічним вимогам:бути безпечною в епідемічному та радіаційному відношенні, мати сприятливіорганолептичні властивості та нешкідливий хімічний склад.На якість питної води систем централізованого водопостачаннянегативно впливає незадовільний технічний стан водопровідних споруд імереж та значна їх зношеність, несвоєчасне проведення капітальних іпоточних планово-профілактичних ремонтів та ліквідації аварій.Власники та балансоутримувачі джерел централізованоговодопостачання, цехів, пунктів виготовлення і розливу фасованої абоочищеної питної води, повинні здійснювати систематичний виробничийконтроль безпечності та якості питної води від місця водозабору до місця їїспоживання, відповідно до вимог санітарних норм. Особливу занепокоєність викликає стан водопостачання сільськогонаселення. Зміна форм власності та передача сільських водопроводів набаланс органів місцевого самоврядування загострили проблему забезпеченнянаселення питною водою гарантованої якості. Переважна більшістьсільського населення споживає воду з колодязів та індивідуальнихсвердловин, які внаслідок використання незахищених поверхневихводоносних горизонтів (ґрунтових вод) та зазвичай незадовільноготехнічного стану не гарантують епідемічної безпеки людей.А вода може бути фактором передачі багатьох захворювань. Аджемікробне забруднення чи значна кількість певних хімічних речовин, незмінюють суттєво органолептичних властивостей води (смак, запах, колір), авідповідно не викликає підозри щодо її безпечності, особливо, коли цю водувживають протягом тривалого часу і не скаржаться на здоров'я. Та можливо,все-таки ризик є? Бережіть себе і своє здоров'я! Будьте впевненими у якості питної води,яку ви споживаєте. Доцент кафедри біології тваринЧепіль Л.В.

19 вересня 2024 року