Про особливості прогнозування та сучасні інструменти бізнес-аналітика в сфері продажів: випускники освітньої програми “Економічна кібернетика” Штанько Ірина та Клименко Євгеній продовжують ділитися досвідом професійного розвитку зі студентами 1-4 курсу

June 24, 2021
24.06.2021 р. студенти освітніх програм «Економічна кібернетика», «Цифрова економіка» мали нагоду поспілкуватися з випускниками освітньої програми «Економічна кібернетика» Штанько Іриною та Клименко Євгенієм, які поділилися своїм досвідом роботи на різних посадах. Дані випускники мають досить динамічний кар’єрний розвиток, а тому є вдалим прикладом для студентів, як успішно реалізовувати набуті знання та навички.
 
Изображение выглядит как текст, внутренний, снимок экрана, компьютерАвтоматически созданное описание
         Штанько Ірина, яка нині працює на посаді бізнес-аналітика в компанії Metro cash&carry Ukraine розповіла про SQL як інструмент аналітика, а також Power BI, Corezoid на практиці.
Изображение выглядит как текст, внутренний, электроника, дисплейАвтоматически созданное описание
         Значну роль в роботі бізнес-аналітика, на її думку, грає розуміння та навички роботи з Big Data, адже величезний об’єм даних потребує швидкої обробки та аналізу, крім того, необхідне постійне автоматичне оновлення та зручне представлення таких звітів за результатами аналізу, які, як правило, представлені в Power BI.
Изображение выглядит как текстАвтоматически созданное описание
         Вміння роботи з базами даних та написання складних SQL-запитів є невід’ємною вимогою до посади будь-якого бізнес-аналітика. Ірина також звернула увагу на інструмент для створення, запуску та хостингу процесів у хмарі за допомогою графічного програмування - Corezoid, який використовується в компанії Metro cash&carry Ukraine. Продемонструвала стендовий приклад роботи такого інструменту, чим неабияк здивувала студентів, адже з такими програмними засобами і такими масивними блок-схемами взаємозв’язків студентам точно не доводилося стикатися.
         Також Ірина поділилася досвідом своєї роботи на минулій посаді в ПАТ «Укртелеком», де працювала ще з студентських лав, розповіла про особливості формування форм для звітів в середовищі MS Excel.
            Продовжив обмін досвідом Клименко Євгеній, який працює нині на посаді деманд планера в компанії Metro cash&carry Ukraine. Євгеній розповів про особливості прогнозування та планування ключових показників продажу продукції, Power BІ на практиці.
            В Євгенія це вже 4 місце роботи, тому він в певній мірі узагальнив свій набутий досвід за попередні роки.
            На його думку, саме комбінація знань та навичок роботи ПЗ для обробки великих масивів даних може дати можливість динамічного кар’єрного розвитку. Це звичайно трудомістка робота, адже потрібно постійно оновлювати знання та навички, але кожен для саме має знайти власну мотивацію, якщо хоче розвиватися в даному напрямку.
            Розуміння тенденцій на ринку послуг та товарів, знання базових економіко-математичних методів та моделей, особливостей прогнозування, які Євгеній вивчав в університеті, стали невід’ємними в його роботі. Звичайно кожен прогноз та реалізація стратегії розвитку відповідно до нього несуть в собі фінансові ризики, а тому похибка має бути мінімальною, потрібно враховувати всі фактори.
            В своїй розповіді Євгеній також звернув увагу на роботу з Power BІ, яка звичайно містить потужніший інструментар для обробки, синхронізації та представлення даних порівняно із знайомим всім MS Excel, першим чином це пов’язано із можливістю роботи даних за їх об’ємами, які в MS Excel.
            На думку Євгенія, робота в сфері аналітики, має зводитися до формування такого типу форм і макросів фахівцем, які оптимізують процеси розрахунків до натискання кнопки «оновити». Звичайно це дуже трудомістка та багатогодинна робота, але саме в цьому цінність справжнього аналітика в будь-якій сфері, всі старання виправдають себе в довгостроковій перспективі та принесуть бажані результати.
            Дуже дякуємо нашим випускникам Клименку Євгенію та Штанько Ірині за постійну співпрацю та цікаву змістовну зустріч із студентами та викладачами!
            Студенти змогли ще раз переконатися, що запорука успіху –  це правильно визначені цілі та динаміка руху.
 
Інна Костенко, асистент кафедри економічної кібернетики

  

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook