Без масок і дистанції: гостьова лекція з Групової динаміки і комунікації

April 12, 2021

12 квітня 2021 року в рамках вивчення дисципліни «Групова динаміка і комунікації» (викладач: Олена Кузьмінська, доцент кафедри інформаційних систем і технологій) з гостьовою лекцією до студентів 1 курсу, що навчаються за освітньою програмою «Інженерія програмного забезпечення» завітала випускниця цієї ж спеціальності нашого факультету Ангеліна Хлуплянець. Нині Ангеліна працює Software Development Engineer у міжнародній компанії Enavate (https://www.enavate.com/).

Як кажуть, краще один раз побачити, ніж сто раз почути. Саме тому Олена Кузьмінська запросила Ангеліну поділитись зі студентами-першокурсниками досвідом налагодження комунікації та співпраці у професійній діяльності. Ангеліна розповіла про технології, які застосовують у компанії, методології командоутровення, навела приклади команд, до роботи яких долучена особисто.

Ангеліна звернула увагу на навичках, які на сьогодні є надзвичайно затребуваними на ринку праці, а саме: активність, лідерські якості, вміння працювати в команді, гручкість та готовність до різних челенджів як зовнішіх, так і особистих. І без англійської мови сьогодні ніяк не обійтись, особливо в ІТ-сфері. Адже в наш час теза «вибір професії на все життя» не працює. Наприклад, Ангеліна, будучи розробником програмного забезпечення, в різних проєктах виконує і роль тімліда (за потреби), і проводить зустрічі із замовниками (переважно на рівні демонстрації та функціонального тестування продуктів), і долучається до інших процесів компанії.

Наголосила Ангеліна також на власній відповідальності за саморозвиток і професійне зростання. А в компанії це прагнення стимулюється: кожен працівник складає власний план самовдосконалення і, за умови його виконання, компанія виплачує бонуси, адже розвиток та професійний рівень працівників – це розвиток та рівень компанії. Ви можете запланувати вивчення англійської мови, проходження професійної сертифікації, навчання в автошколі тощо.

Наших першокурсників цікавили питання пошуку першої роботи, які дисципліни були для Ангеліни найбільш «корисними» при навчанні в університеті, які мови програмування вивчати? Були також запитання і професійного характеру. І на всі наша гостя відповідала докладно і чесно. Зокрема, зупинилась на досвіді, який набула ще студенткою в процесі вивчення дисципліни, на яку через кілька років вже запрошена як лектор.

Ангеліна також продемонструвала свій «робочий стіл» та пояснила, як автоматизуються процеси командної роботи.

Також гостя наголосила, що їх команда є самоорганізованою, а це означає, що учасники самі розподіляють завдання спринтів, визначають пріоритети та часові обмеження. Нормально також звертатись за допомогою, але при цьому працює правило 1 години, коли ти спершу маєш докласти максимальних зусиль для вирішення проблеми самостійно. І, звісно, командні зустрічі, це не лише обов’язковий елемент роботи Скрам-команди, але й спосіб покращення згуртованості, а відповідно, і продуктивності команди.

Ангеліна, як лектор (хоч і запрошений), запропонувала студентам невеличке практичне завдання, яке для когось може стати путівкою у професію.

Завдання: пошукати та розглянути пропозиції щодо стажування в ІТ-компаніях через телеграм (https://t.me/junior_dou_ua), dou.ua або джині (https://djinni.co/). На джині можна просто викладати своє резюме і тоді роботодавці можуть написати.

А ще компанія відкриває конкурс для участі студентів в онлайн стажуванні для розробки програмного забезпечення Microsoft Dynamics BC (https://www.enavate.com/about-us/careers/internships?fbclid=IwAR2LQ2FYB-dPUqX_f7Ee1nXcvouDptcUDY2X1R82lVJUBtfV9UtQ51jbqrw). Тож запрошуємо бажаючих подати заявки до 10 травня 2021 року.

Ангеліна також люб’язно зголосилась продовжити спілкування у соціальних мережах (https://www.facebook.com/angelina.khluplianets/).

Звісно, однієї години замало, щоб обговорити такі важливі для студентів питання, але достатньо, щоб побачити ким ти можеш стати за кілька років, пересвідчитись, що навчання в університеті відповідає сучасним вимогам, а технології та кейси, які викладачі пропонують при навчанні дисциплін, моделюють реальні процеси професійної діяльності.

А ще побачити силу команди нашого факультету, де співпрацюють викладачі, успішні випускнити та студенти!


Олена Кузьмінська, доцент кафедри інформаційних систем і технологій


 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook