НУБіП очолив «Зарплатний рейтинг вишів-2020» за версією журналу «Гроші»

20 July 2020, 23:09

 

При складанні тринадцятого за рахунком рейтингу закладів вищої освіти "Гроші" помітили, що ті компанії-роботодавці, яких опитували, скупляться на високі оцінки випускників. І це цілком зрозуміло. В Україні все менше надають значення імені вишу і його диплому, а цікавляться знаннями, які виніс з університету студент. І вміннями, які до моменту отримання диплома він встиг накопичити. А ось за якістю знань навіть "брендові" виші сильно відстають від запитів бізнесу, на жаль. І, тим не менш, ім'я альма матер має значення: наявність сильної викладацької школи, розгалуженого нетворкінгу і можливостей самореалізації ще ні для кого не були зайвими.

При оцінці університетів зі сільськогосподарським ухилом думки респондентів розійшлися. Велика частина опитаних компаній робила акцент на тому, що все-таки найкраща кузня аграрних кадрів - це Національний університет біоресурсів і природокористування України (Київ). 
 
Агропромисловий комплекс як і раніше залишається одним з головних джерел вакансій на українському ринку праці. Сільгоспвиробники мають потребу у великій кількості різнопрофільних фахівців. Шукають агрономів, ґрунтознавців, механізаторів, садівників, селекціонерів. "Існує велика потреба у фахівцях технічного і тваринницького напрямів", - говорить Інна Захарчук, проект-менеджер з розвитку бренду роботодавця компанії "Миронівський хлібопродукт". Такий попит грає на руку початківцям фахівцям, які зі старту можуть отримати середньоринкову зарплату.
 
"Кандидат приходить до нас на так званий нульовий ранг. Отримати більш високий ранг і, відповідно, більшу зарплату можна після атестації. За цей рік, як правило, працівник проходить внутрішнє і зовнішнє (оплачуване компанією) навчання ", - наводить приклад Андрій Кучеренко, заступник директора з управління персоналом компанії "Кормотех".
 
Разом з тим, аграрні виші, як і інші навчальні заклади, не можуть забезпечити випускників необхідним набором знань. Та й практику студенту в процесі навчання отримати не завжди просто. Одна справа, юрист або маркетолог, який зайнятий "паперової" роботою в офісі, і зовсім інше - агроном, який повинен в прямому сенсі перебувати в полі.
 
Тому роботодавці змушені дотягувати фахівців до необхідного рівня самі. А іноді навчати їх "від" і "до". "Технологів, нутриціологів ми будуємо самі. Тому що знайти таких фахівців для власного виробництва важко", - пояснює Андрій Кучеренко.
 

ЗВО

Середній

бал

Місце в

рейтингу

Національний університет біоресурсів і природокористування України (Київ)

8,00

1

Київський національний університет імені Тараса Шевченка

6,43

2

Київський національний економічний університет ім. В.Гетьмана

5,14

3

Сумський національний аграрний університет

5,14

4

Вінницький національний аграрний університет

5,00

5

 

 

За матеріалами журналу «Гроші» № 5 від 12 березня 2020 року

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook