На юридичному факультеті вшанували героїчний подвиг і жертовність українського народу у Другій світовій війні

October 30, 2019


28 жовтня 2019 року на юридичному факультеті було проведено тематичний захід, приурочений 75-ій річниці визволення України від фашистських загарбників. Доцент кафедри теорії та історії держави і права Людмила Протосавіцька розповіла студентам про визволення України від німецьких окупантів. Викладач наголосила, що визволення розпочалося одразу після Сталінградської битви (листопад 1942 - лютий 1943), яка поклала початок корінному перелому у війні на користь СРСР. Перші населенні пункти України в східному Донбасі були звільнені в грудні 1942 р.

 

18 грудня 1942 року – січень 1943 року – початок визволення України. У ході загального контрнаступу Червоної армії з кінця грудня 1942 р. почалося звільнення України від німецько-фашистських загарбників. Першими на землю України вступили війська 1-ї гвардійської армії під командуванням генерала В. Кузнєцова, які 18 грудня 1942 р. вибили окупантів із села Півнівка Меловського району на Луганщині. Цього ж дня були визволенні й деякі інші населені пункти Меловського району.

Відповідно до плану Ставки на початку 1943 р. потужний наступ радянських військ почався в напрямку Донбасу й Харкова. Червоній армії вдалося визволити ряд північно-східних районів Донбасу й м. Харків, однак супротивник завдав потужних контрударів і повернув під свій контроль ряд цих територій.

 

 

 

Би́тва за Ки́їв (1943) — великомасштабна битва Червоної Армії та Вермахту 3-13 листопада 1943 року. В радянській військовій історії відома як Київська наступальна операція. З радянського боку в бою брали участь війська Першого українського фронту під командуванням генерала Ватутіна та Перша окрема чехословацька бригада. В ході операції Київ було визволено Червоною Армією. У результаті Київської наступальної операції було розгромлене київське угруповання противника (розбито 15 німецьких дивізій), визволено столицю України і створено в цьому районі стратегічний плацдарм, який зіграв важливу роль у боях за Правобережну Україну. Разом з радянськими партизанами бився чехословацький партизанський загін Яна Налепки (Рєпкіна).

6 листопада Київ було визволено радянськими військами.

Ко́рсунь-Шевче́нківська наступа́льна опера́ція (з німецького боку назива-лась Черкаський котел; 24 січня — 17 лютого 1944 р.- знищено 41 200 і взято в полон понад 15 тисяч солдатів і офіцерів Вермахту, знищено 430 літаків, 155 танків, 376 гармат, 59 самохідних гармат, 269 мінометів, 900 кулеметів, визволено Рівне і Луцьк, загинуло 770 тис. людей, переважно українців. Тисячі солдатів і офіцерів були нагороджені орденами і медалями.

Проскурівсько-Чернівецька операція (4 березня1944 — 17 квітня 1944) — наступальна операція  радянських військ 1-го Українського фронту у взаємодії з військами 2-го Українського фронту, проведена з метою розгрому основних сил німецької групи армій «Південь» на Правобережній Україні 1944 року-результат: війська 1-го Українського фронту просунулися на західному та південному напрямках на 80-350 км, звільнили значну частину правобережної України і завдали тяжкої поразки 1-ій і 4-ій німецьким танковим арміям (20 дивізій противника втратили 50% свого складу і більшу частину бойової техніки). Вийшовши до передгір'я Карпат і перерізавши основні комунікації противника, радянські війська розсікли його стратегічний фронт на дві частини. Проскурівсько-Чернівецька операція — одна з найбільших фронтових операцій війни. З'єднанням та частинам які найбільше відзначились було присвоєно почесні назви «Проскурівські», 11 — «Вінницькі», 16 -«Чернівецькі», 5 — «Ямпільські», 4 — «Жмеринські», 2 — «Чортківські», 1 — «Заліщицькі».

Льві́всько-Сандо́мирська наступа́льна опера́ція — стратегічна наступальна операція Червоної армії проти об'єднаних німецько-угорських військ, метою якої було захоплення Західної України та Південної Польщі- результат: звільнено Західну Україну та частину Польщі від фашистських окупантів.

Яссько-Кишині́вська опера́ція (20 серпня — 29 серпня 1944) — стратегічна наступальна операція південного крила радянських військ  на Східному фронті Другої світової війни з метою розгрому великого угрупування німецьких та румунських військ, що прикривали балканський напрямок, звільнення  Молдови та виведення Румунії з війни-результат: були розгромлені основні сили групи армій «Південна Україна», виведена з війни Румунія, були звільнені Молдавія і  Ізмаїльська область України.

 

Завершила визволення України Карпатська операція, що розпочалася 9 вересня 1944 року. 27 жовтня 1944 року було звільнено Ужгород. 28 жовтня – день остаточного вигнання військ нацистської Німеччини та її союзників під час Другої світової війни за межі сучасної території України.

Зазнавши в роки Другої світової війни величезних людських і матеріальних втрат, Україна зробила неоціненний внесок у перемогу над фашистською Німеччиною і її союзниками.

 

В ході проведення тематичний захід до 75-ї річниці визволення України від фашистських загарбників доктор юридичних наук, доцент Краснова Юлія Андрієвнова показала студентам юридичного факультету лист червоноармійця Михайського Івана Денисовича, 1923 року народження, якого призвали до лав Червоної Армії в 1943 році у якості зв'язківця. Воював Михайський Івана Денисовича за визволення Савур-Могили, де був поранений снайпером у руку. Поранення було складним, рука довго не загоювалась через що Іван Михайський був комісований додому на лікування. В 1944 році після одужання був направлений до Прибалтики, де в ті часи велися жорстокі бої за визволення країн Прибалтики від німецьких окупантів. Звідти і прийшов даний лист. Загинув Іван Денисович Михайський 25 серпня 1944 року у Латвійському місті Ауце у віці 21 рік. Лист був написаний 21 липня 1944 року, а загинув він 25 серпня 1944 року. Звістка про його смерть прийшла до дому раніше ніж його лист.

        В цей день ми низько вклоняємося і висловлюємо слова глибокої вдячності всім ветеранам, партизанам та учасникам Другої світової війни, а також тим хто не повернувся з поля бою віддавши своє життя за перемогу. Уславлюємо тих, хто в тилу ворога самовідданою працею наближав їх розгром та складаємо глибоку шану солдатським вдовам, дітям війни, які допомагали піднімати Україну з руїн, згадуємо всіх, чиє життя забрала війна.

 

 Світла пам'ять переможцям!

Честь і слава героям!

 

 

Людмила Протосавіцька,

доцент кафедри теорії та історії

держави і права НУБіП України

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook