Науковці факультету землевпорядкування учасники засідань Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин і Науково-методичної ради МОН України

7 June 2019, 14:38

5 червня 2019 року став багатим на засідання для декана факультету землевпорядкування Тараса Євсюкова та завідувача кафедри землевпорядного проектування Андрія Мартина. Саме цього дня відбувався круглий стіл на тему «Законодавче врегулювання зміни угідь земель сільськогосподарського призначення» у стінах Верховної Ради України та перше засідання оновленого складу Науково-методичної комісії сектору вищої освіти Науково-методичної ради МОН України.

Учасниками круглого столу ініційованого Комітетом з питань аграрної політики та земельних відносин стали народні депутати України, представники Міністерства аграрної політики та продовольства України, Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, навчальних закладів, а також керівники та уповноважені представники профільних аграрних і землевпорядних асоціацій.

 

Виступаючі відзначили, що нині залишається не врегульованим питання щодо відсутності у Державному земельному кадастрі відомостей про належність земельних ділянок до особливо цінних земель, а також складної процедури зміни цільового призначення таких земель. Більш того, існує ряд проблем пов’язаних із встановленням та зміною угідь. У своєму виступі Тарас Євсюков додав, що кожна країна обирає власну модель охорони особливо цінних земель, при цьому проводиться жорстка політика щодо їх охорони поряд з їхнім інтенсивним господарським використанням. Такі землі ретельно досліджуються на державному та регіональному рівнях, підлягають інвентаризації, картографуванню і вносяться до національних реєстрів особливо цінних земель, що є дієвим бар’єром при їх вилученні та забудові. Підсумовуючи він зазначив, що питання доцільності внесення до Державного земельного кадастру відомостей про належність земельних ділянок до особливо цінних земель повинно перейти у площину першочергової необхідності.


Андрій Мартин зупинився на проблемних питаннях зміни земельних угідь, актуальності та достовірності відомостей Державного земельного кадастру наголосив на необхідності законодавчого врегулювання процедури зміни угідь сільськогосподарського призначення в умовах вільного обігу земель сільськогосподарського призначення.

 

Актуальна тема викликала неабияку зацікавленість у присутніх, викликала її жваве обговорення та палку дискусію у стінах Верховної Ради. А всі бажаючі можуть переглянути її відеотрансляцію за посиланням.


Цього ж дня відбулося перше засідання Науково-методичної комісії сектору вищої освіти Науково-методичної ради МОН України. На своєму першому засіданні оновлений склад комісії спеціальності 193 Геодезія та землеустрій обрав голову – завідувача кафедри землеустрою і кадастру Київського національного університету будівництва і архітектури Ольгу Петраковську та її заступника – декана факультету землевпорядкування НУБіП України Тараса Євсюкова.

У ході засідання члени комісії сформували і затвердили план роботи на 2019 рік, що включає доопрацювання та затвердження стандартів освітньої діяльності та стандартів освіти за спеціальністю 193 Геодезія та землеустрій.


Богдана Ярова,
старший викладач кафедри геодезії та картографії

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook