Я обрав професію бухгалтера

March 8, 2019

  В рамках розвитку співпраці НУБіП України з Мінфіном України 5 березня 2019 року проведено профорієнтаційний семінар-тренінг «Я обрав професію бухгалтера». Головним спікером виступила к.е.н, доцент, заступник директора Департаменту прогнозування доходів бюджету – начальник Управління методології бухгалтерського обліку та нормативного забезпечення аудиторської діяльності Мінфіну України Людмила Василівна Гапоненко.

«Важливо обрати професію, щоб потім професія обрала тебе» − саме так розпочала Людмила Гапоненкодискусію зі студентами ІІ-V курсів спеціальності «Обліку і оподаткування». Вона привернула увагу до питання вибору професії, вміння бачити свої реальні перспективи і потенціал, планувати й досягати професійних цілей,  самостверджуватись, раціонально використовувати час.

   

В умовах сьогодення цінуються професії, які дають великі можливості для працевлаштування. Однією із таких і є професія бухгалтера. Звісно, що в цьому немає сумнівів у нинішніх студентів, які вже обрали свій фах за покликанням. Проте питання працевлаштування для більшості із них якраз на часі. І тому Л. Гапоненко, керуючись особистим професійним досвідом та на основі реальних практичних ситуацій намагалась навчити учасників семінару правильно себе презентувати потенційним роботодавцям, формувати вміння та навички покрокового зняття внутрішніх обмежень, займати активну позицію у виборі професійного шляху, зважувати кожен свій крок, зроблений у професійному самовизначенні,  бути захопленим роботою та постійно вдосконалює свою майстерність.

Разом з тим, було зауважено, що у сучасному динамічному світі для закладів вищої освіти, і навіть НУБіП України, «… університету з високим рейтингом і престижним статусом», підготовка кваліфікованих бухгалтерів є доволі важким і відповідальним завданням. Адже постійно  відбуваються зміни податкової політики та нормативної бази у сфері бухгалтерського обліку й звітності, обумовлені глобалізацією підприємницької діяльності, швидкими темпами розвитку інформаційних технологій та суспільних потреб. А тому студенти повинні навчитися працювати щоденно для того, щоб мати  глибоке професійне розуміння та практичні навички у сфері бухгалтерського обліку, оподаткування, аудиту, в тому числі зі знанням професійної англійської мови. В умовах сьогодення ,у зв’язку із збільшенням іноземних інвестицій в економіку України та використанням багатьма компаніями міжнародних  стандартів фінансової  звітності затребуваність бухгалтерів на  ринку праці динамічно зростає, якщо вони особливо є сертифікованими фахівцями за міжнародними програмами (АССА, ACCA (DipIFR), CAP, CIPA, IFA, IFA (DipIFR), CIMA,CMA, IFA), а також атестовані відповідно до Закону України «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність» ( вимоги передбачають високого підтвердження теоретичних знань за дисциплінами : теорія бухгалтерського обліку; міжнародні стандарти фінансової звітності та аудиту; стандарти професійної етики та професійна незалежність; фінансовий  і управлінський облік; організація бухгалтерського обліку та ін.

    

Зустріч проходила в форматі живого спілкування, тому кожен міг задати хвилююче для нього запитання. Так, Діану Козачишину цікавила «формула» ідеального бухгалтера для українських і зарубіжних роботодавців. Дмитро Осадчий звернувся з проблемним питанням визнання досвіду роботи бухгалтера, виконуваної на умовах фрілансу; правових аспектів стажування студентів-бухгалтерів з можливістю обов’язкового подальшого працевлаштування. Тетяна Панченко прагнула отримати рекомендації з питань професійного самовизначення, методів пошуку високооплачуваної роботи бухгалтером, аудитором та техніки написання резюме.

Звісно, однієї студентської пари виявилось замало для продовження цікавої і безсумнівно корисної дискусії. Бурхливими й тривалими аплодисментами дякували захоплені студенти й науково-педагогічні працівники кафедри обліку та оподаткування  Людмилі Василівні  Гапоненко з надією на подальші зустрічі й розвиток співпраці.

 

Євгенія Калюга,

 завідувач кафедри обліку та оподаткування 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook