Різдво Христове: розмаїття хронології на тлі об’єднуючої християнської любові

25 December 2018, 0:23

     Сучасне суспільство живе за григоріанським календарем, який ввів в 1582 році папа римський Григорій XIII. Цей новий календар так і назвали «новий стиль». Різниця між двома стилями кожні 100 років збільшується на 1 день. Зараз, юліанський календар відстає від григоріанського на 13 днів.

     У той час, як в Європі з'явився новий григоріанський календар, в православній частині Східної Європи продовжували користуватися юліанським. Коли в 1918 році влада ввела григоріанський календар і в радянських республіках, церква такого рішення не схвалила.

     У 1923 році з ініціативи Константинопольського Патріарха відбулася нарада Православних Церков, на якій було прийнято рішення про виправлення Юліанського календаря – таким чином, з'явився "Новоюліанський" календар.

     Російська Православна Церква з-за політичних обставин не змогла прийняти в ньому участі. Дізнавшись про нараду в Константинополі, московський патріарх Тихон все ж таки видав ухвалу про перехід на "Новоюліанський" календар. Але це викликало протести в церковному народі, і ухвала була скасована менш, ніж через місяць. Таким чином, католики і протестанти, що живуть за Григоріанським календарем, зустрічають свято Різдва Христового в ніч з 24 на 25 грудня.

     В ніч з 6 на 7 січня свято Різдва Христового відзначають Українська, Грузинська, Російська, Єрусалимська і Сербська Православна Церкви, афонські монастирі, що живуть по старому, за Юліанським календарем, а також багато католиків східного обряду (зокрема, Українська Греко-Католицька Церква) та частина російських протестантів.

     Всі інші 11 Помісних Православних Церков світу святкують Різдво Христове, як і католики, в ніч з 24 на 25 грудня, так як вони користуються не "католицьким" Григоріанським календарем, а так званим "Новоюліанським", який поки збігається з Григоріанським.

     Розбіжність між Григоріанським і "Новоюліанським" календарями в один день накопичиться до 2800 рік (розбіжність юліанського календаря з астрономічним роком в один день накопичується за 128 років, Григоріанського – за 3 тисячі 333 року, а "Новоюліанського" – за 40 тисяч років).

     Святкування Різдва – одна з найкрасивіших традицій християнства. Це свято за значенням друге після Великодня. Не дивлячись на відмінність в деяких нюансах і традиції святкування протестантами, католиками і православними, день Різдва Христового наповнює душі всіх християн єдиною, світлою радістю.

Олександр Севастьянов,
доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук,
за матеріалами сайту ukr.media

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook