Визначено переможців першого ІоТ Хакатону: враження, досвід, наступні завдання

November 17, 2018
     Велика кількість аграрних компаній зацікавлені у новаторських рішеннях з боку ІТ сектора для вирішення завдань виробництва та управління. Задля поглиблення співпраці з бізнесом та залучення студентів до новаторства на факультеті інформаційних технологій проведений перший Хакатон «Інтернет речей» (Internet of Things). Студенти різних факультетів університету були учасниками цієї події. Були запрошенні провідні компанії ІТ сектору – CISCO, AM BITS, та компанії, які вже працюють над вирішенням подібних завдань в аграрній галузі: Green Garden Group, Agro Online, Акватек. Протягом першого дня Хакатону провідні фахівці компаній поділилися власним досвідом зі студентами, розповіли про проблеми, з якими вони стикаються та перспективу впровадження ІТ в аграрну галузь.
     За всіма правилами хакатонів, другий день пройшов у співпраці студентів в групах над тими ідеями, з якими вони прийшли вже сформованими командами, або ж які виникли у перший день спілкування з представниками бізнесу. Найбільш активними було 4 команди, які в результаті і стали переможцями: UFace – система розпізнавання обличчя та контуру людини, Cattle Centere – розробка датчика контролю стану ВРХ, NatureTeam – система альтернативного опалення у теплицях і LKM – система збору та обробки метеорологічних даних з великих полів. Робота кипіла 10 листопада до пізнього вечора і продемонструвала високий рівень підготовки студентів у представленні власних проектів, вміння комунікувати з менторами та експертами.
     Наступного дня відбувалася демонстрація проектів. Варто відмітити, що за 3 дні Хакатону важко розробити готовий продукт, але представити концепцію від ідеї до її втілення було завданням для оцінки суддями.
     Журі було досить складно визначити переможців. До уваги бралися і рівень підготовки студентів, креативність їх пропозицій, та економічна доцільність проекту. 
     3 місце було присуджено двом командам UFace та NatureTeam. Команда UFace, до складу якої увійшли студенти 2 курсу спеціальності 123 «Комп’ютерна інженерія», презентували свою розробку розпізнавання людського обличчя та статури в режимі реальної демонстрації. Будь-хто з присутніх міг спробувати себе учасником системи розпізнавання обличчя. Тож, не дивно, що студентам було запропоновано розробити систему розпізнавання ВРХ, тому що це дасть більшу автономність та забезпечить контроль стада фермером. NatureTeam – команда, до складу якої увійшли студенти 3 курсу спеціальності «Комп’ютерна інженерія», зайнялася і представила проект «альтернативної» системи опалення теплиці. Ідея полягає у тому, що у відповідному приміщенні великі лінзи нагрівають спеціальний камінь, який у свою чергу передає тепло опалювальній системі, і завдяки цьому підприємства, які займаються тепличним господарством зможуть економити кошти на опалюванні.
     Друге місце журі присудило команді студентів ветеринарного факультету CattleCentere. Ідея вирізнялася своєю унікальністю та перспективою впровадження. Студенти ветеринарного факультету продемонстрували своє бачення розробки датчика контролю стану здоров’я великої рогатої худоби, пояснили його головне призначення та доцільність. Вказали на ефективність економічногоблоку та інноваційні переваги запропонованої ними ідеї. Відбулася цікава дискусія, в якійбрали участь усі учасники Хакатону. Інших учасників цікавили питання впровадження та розробки датчика, його прикріплення до тварини та збору інформації.
     Перше місце виборола команда LKM – студенти 4 курсу спеціальності «Комп’ютерна інженерія». Завдяки досконалості продукту створеного студентами, перспективою розробки та можливістю впровадження у певну галузь сільського господарства, проявлений інтерес з боку окремих аграрних компаній, які були присутні на Хакатоні, проект метеорологічних станцій достойно отримав перше місце.
     Всі команди були відзначені та нагороджені цінними призами, які забезпечив спонсор ІоТ Хакатону – компанія Cisco, за що висловлюємо щиру подяку компанії в особі пані Олени Домотенко. Дякуємо всім компаніями, які долучилися до участі у хакатоні, а також усім залученим до цього викладачам, зокрема, викладачам кафедри комп’ютерних систем і мереж: Валерію Лахно, Андрію БлозвіДмитру КасаткінуЮрію Матусу, Віктору Смолію, Борису Гусєву, які отримали великий досвід у організації хакатону та роботі з командами студентів. Нові завдання вже поставлені: залучення студентів і аспірантів, співпраця з інвесторами, спікерами, менторами, нарощування матеріально-технічної бази.
     Запрошуємо до участі у подальших Хакатонах всіх студентів, аспірантів та викладачів університету.
Глазунова Олена, 
декан факультету ІТ
Блозва Андрій, 
керівник академії Cisco  
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook