У Каліфорнії вирують "вогняні торнадо": тисячі людей тікають

July 29, 2018

    Величезна пожежа на півночі Каліфорнії стала причиною загибелі двох пожежників і примусила десять тисяч людей залишити їхні домівки. Сильні вітри в окрузі Шаста і пожежі сформували справжні "вогняні торнадо", які виривають дерева і перекидають автомобілі, повідомляють представники влади. Пожежа, яку називають Carr fire,  почалася в понеділок захопила територію близько 194 кв. км, знищила щонайменше 500 будівель і загрожує ще тисячам.

    "Ми бачимо вогняні вихори, їх можна описати, як торнадо", - повідомив журналістам керівник з протипожежного захисту Каліфорнії Кен Пімлотт. За його словами, вогонь викорчовував дерева, піднімав машини. Троє людей вважаються зниклими без вісті.  

    Вогняні вихорі, також відомі як "вогняні торнадо", є вихровими рухами повітря, вогню і попелу. Такі торнадо утворюються, коли піднімаючись, гаряче повітря починає обертатися і утворює вихор, який збирає на своєму ходу палаючі частки рослин. Вихори тривають, як правило, лише кілька хвилин, але вони можуть бути дуже небезпечними, бо рухаються дуже швидко. У висоту такі "вогняні торнадо" можуть сягати десятки метрів і мати надзвичайно високу температуру.
     Свої домівки були змушені залишити близько 37 тис. жителів. Місцева мешканка Ліз Вільямс і її двоє дітей застрягли в дорозі в машині, коли тікали від вогню. Врешті вони залишили авто і побігли пішки."Я ніколи не бачив у своєму житті нічого подібного, було дуже страшно", - сказала вона агентству АР.
   Carr fire є однією з майже 90 великих пожеж, які вирують зараз в США, за інформацією Національного агентства по боротьбі з пожежами. Пожежі є дуже поширеним явищем в Каліфорнії під час довгого і спекотного літа. Влада попереджає, що руйнівні природні пожежі, викликані зміною клімату, стали "новими нормами". Великі пожежі від тепер прогнозують майже кожного року.

Джерело: www.bbc.com/ukrainian/news-44992926

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook