ЗВІТ ДЕКАНА ФАКУЛЬТЕТУ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ ТА УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ПРОДУКЦІЇ АПК

January 19, 2018
м. Київ, НУБіП України, корпус №12, ауд. 315 блок Д

 

 

Традиційно здобутки, з якими завершили минулий рік та плани на поточний, заслухано на зборах колективу факультету. За словами доповідача – Лариси Баль-Прилипко, факультет інтенсивно розвивається.

     Так, протягом звітного року на факультеті проведено вперше дві олімпіади: ІV Всеукраїнська олімпіада з менеджменту серед молоді (30 березня 2017 р.); Гран-прі IV Міжнародної олімпіади з менеджменту серед молоді (2 листопада 2017 р.), де учасниками були студенти 5 країн. Студенти факультету показали високі знання на Всеураїнській студентській олімпіаді з напряму підготовки «Харчові технології та інженерія», яка була проведена на базі Харківського університету харчування і торгівлі, де студенти Шахворостова В.зайняла І місце у знаннях з дисципліни «Теоретичні основи харчових технологій» та Семенюк К. виборола 3 місце із виконання практичного завдання.
     Досягнення студенти мають і на конкурсах наукових робіт. Так, на Всеукраїнському конкурсі наукових робіт із спеціальності «Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка» Сковоринська О. зайняла 3 місце.

     Ще одним важливим результатом роботи факультету є поліпшення матеріально-технічної бази: лекційних, лабораторій, гуртожитку. Протягом 2017 календарного року на кафедрі технології м'ясних, рибних та морепродуктів створено: навчальну аудиторію для магістрів (ауд. 315, блок Д, навчальний корпус 12), яка оснащена сучасними меблями та облаштована демонстраційними стендами загальних технологій харчових продуктів; навчальну лабораторію загальних технологій харчових виробництв (ауд. 317, блок Д, навчальний корпус 12) – в аудиторії зроблений капітальний ремонт, встановлені лабораторні меблі (столи, мийки, витяжна шафа, шафи для зберігання реактивів), закуплене нове лабораторне обладнання; доукомплектовано навчальну лабораторію технології м'яса та м'ясних продуктів (приміщення Центральної їдальні), завдяки допомозі ректорату закуплено нове лабораторне обладнання; проведені косметичні ремонти у гуртожитку №9 – силами факультету та з допомогою ректорату відремонтовано 10 кімнат для студентів 1 курсу; у місцях загального користування замінені лампи денного освітлення на енергозберігаючі; закуплені енергозберігаючі світильники; закуплено фурнітуру для меблів.

     Щодо наукової діяльності факультету, то протягом звітного періоду науковцями факультету виконувались 3 наукових тематики, із них 1 – прикладні дослідження, 1 – науково-технічна розробка, 1 – тематика молодих вчених. (керівники – проф. Баль-Прилипко Л.В., проф. Дерев’янко Л.П., асистент Голембовська Н.В.), фінансування яких становило 519,6 тис. грн.
     На базі факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК у 2017 році була проведена VІІ Міжнародна науково-практична конференція вчених, аспірантів і студентів «Наукові здобутки у вирішенні актуальних проблем виробництва та переробки сировини, стандартизації і безпеки продовольства».
     Проведена виставка, спільно з ВГО «Жива планета» «Стале споживання, задля сталого розвитку»; 2 наукових семінари із залученням Міністерства агропромислового розвитку та продовольства України.

     У 2017 році відкрито спеціалізовану вчену раду із захисту кандидатських дисертацій із спеціальностей 03.00.20- біотехнологія(технічні науки); 05.18.12 – процеси і апарати харчових, фармацевтичних та мікробіологічних виробництв.
     Протягом даного року було захищено 1 кандидатську дисертації (Старкова Е.Р.) та 3 пройшли попередній розгляд на міжкафедральному семінарі (Сонько Н.Очколяс О.М.Менчинська А.А.).
     Доробок науковців факультету поповнився підготовленими та виданими 3 підручниками; 7 навчальними посібниками; 14 монографіями; більше 80 науковими статтями, у т.ч. 6 у науковометричній базі SCOPUS.

     Виховна робота на факультеті проводиться кураторами груп. Студенти протягом 2016/2017 навчального року брали активну участь як у заходах університету, так і факультету, зокрема основні з них: проведення тематичного заходу присвяченого «Дню працівника харчової промисловості»; проведення майстер-класу для студентів 1 курсу «Етика та культура харчування», із залученням фахівців ресторанної справи; проведення майстер-класу «Шеф кухар факультету»; взяття участі у майстер-класі телепередачі «Якісне життя».

     Що стосується основних завдань для колективу факультету, декан Лариса Баль-Прилипко виокремила такі: нарощування контингенту студентів, шляхом посилення профорієнтаційної діяльності кожного НПП; продовження створення сильної матеріальної бази; підготовка достойної викладацької зміни – підготовка кандидатів – 2 чол., докторів- 1; залучення докторів наук з фаховою освітою – 2 чол.; підготовка нового покоління фахівців ОС «Магістр» за освітньою програмою «Нутріціологія», залучення до цього фахівців (кандидатів та докторів медичних наук); провести спільно із міжнародним відділом університету на достойному рівні сертифікований курс «Food Safety» («Безпека харчових продуктів/Харчове виробництво і технологія»), які будуть проводити фахівці з Університету штату Пенсільванії (державний університет США) (6 червня-4 липня 2018 р.); проведення наукових заходів, присвячених 120-річчю університету: науково-практичний семінар «Харчове законодавство України». Нове харчове законодавство та його наближення до норм ЄC щодо харчових продуктів (15-16 березня 2018 р.); VII Міжнародна науково-практична конференція вчених, аспірантів та студентів «Наукові здобутки у вирішенні актуальних проблем виробництва та переробки сировини, стандартизації і безпеки продовольства» (24-26 квітня 2018 р.); проведення чергової акредитаційної експертизи підготовки фахівців ОС «Бакалавр» спеціальності 181 «Харчові технології»; проведення на достойному рівні вперше Всеукраїнської студентської олімпіади із спеціалізації «Якість, стандартизація та сертифікація» – 21-23 березня 2018 р. тощо.

     Участь в обговоренні звіту взяли завідувачі кафедр Сухенко В.Ю.Савченко О.А.Сухенко Ю.Г. Вони позитивно оцінили роботу колективу і запропонували схвалити звіт.

     Від ректорату на збори трудового колективу факультету був делегований начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко, який звіт декана факультету схвалив, а колективу побажав творчих успіхів та наукових здобутків в наступному році. Також, ним було зазначено основні завдання університету, на які необхідно звернути увагу в 2018 році, зокрема: підтвердження університету стутусу національного; продовження профорієнтаційної роботи; забезпечення участі абітурієнтів в Олімпіаді вступників; активна участь НПП у конкурсі МОН наукових проектів тощо.

Потому збори трудового колективу затвердили звіт декана Лариси Баль-Прилипко та обрали делегатів на конференцію трудового колективу університету.

 

Олександр Андрощук,
голова профкому факультету

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook