Високе покликання вчителя-патріота

December 11, 2017

Указом Президента України призначено дворічні державні стипендії для видатних діячів науки і освіти. Приємно, що серед цьогорічних стипендіатів і наш колега, професор кафедри землеробства і гербології, доктор сільськогосподарських наук, Заслужений професор НУБіП України Юрій Прокопович Манько – видатний вчений, методист,  великий патріот України, наочний приклад служіння справі для колег і студентів.

Юрій Прокоповичзразок великої відповідальності перед людьми за проголошене до них слово, часто цитує слова духовного провідника українського народу Тараса Шевченка: «…подай душі убогій силу, щоб огненно заговорила, щоб слово полум'ям взялось і людям серце розтопило те слово, Божеє кадило, кадило істини. Амінь». Ймовірно, що поет в думках повторював цю молитву перед кожним новим своїм твором, в якому хотів донести слова Правди і Добра. Така відповідальність важлива для кожної людини, але особливо для тих, хто покликаний готувати національну еліту в стінах вищих навчальних закладів, випускники яких мають бути національно свідомими, високо-професійними фахівцями. За такими переконаннями 49 років працює в Національному університеті біоресурсів і природокористування України професор кафедри землеробства і гербології Манько Юрій Прокопович, якому 10 листопада 2017 року виповнилось 80 років. Він народився на Кубані (хутір Вревський Кочубеївського району Ставропольського краю), куди був направлений українським урядом його батько для навчання в школі дітей місцевого українського населення української мови.

Освітній шлях ювіляра об'єднує середню освіту в школі с. Кибинці Миргородського району на Полтавщині (1953 р.), вищу освіту в Полтавському сільськогосподарському інституті з присвоєнням кваліфікації «вчений агроном» (1959 р), навчання в аспірантурі при кафедрі загального землеробства Української с.-г. академії із захистом дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата сільськогосподарських наук (1968 р.), докторантура із захистом дисертації доктора сільськогосподарських наук (1991 р.).

Трудова діяльність Юрія Прокоповича позначена посадами головного агронома колгоспу ім. Чапаєва Миргородського району Полтавської області (1959–1960 рр.), агронома з технічних культур Комишнянської райсільгоспінспекції Полтавської області (1960–1961 рр.), інспектора із закупок с.-г. продукції цього ж району (1961–1962 рр.), інспектора- організатора Миргородського виробничого колгоспно-радгоспного управління Полтавської області (1962–1965 рр.).

З 1968 року працює в УСГА (НАУ, НУБіП України)  на посадах: асистента кафедри загального землеробства УСГА (1968–1980 рр.), доцента кафедри загального землеробства УСГА (1980 – 1986 р.р.), старшого наукового співробітника кафедри загального землеробства УСГА (1986 – 1988 р.р.), доцента кафедри загального землеробства УСГА (1989–1992 р.р.), професора кафедри загального землеробства НУБіП України (1992 р. – дотепер). За сумлінне виконання службових обов'язків ювіляр відзначений званнням «Заслужений професор НУБіП України» (2010 р.)

Наукова діяльність Ю.П. Манька присвячена теоретичному обґрунтуванню і створенню сучасної зональної моделі системи екологічного землеробства та її провідних ланок: системи  ресурсо-зберігаючого обробітку грунту та інтегрованої системи захисту посівів сільськогосподарських культур від бур'янів. Навчально-науковий доробок опублікований у 350 друкованих працях, з них 18 навчальних посібників і монографій, 56 методичних навчальних рекомендацій, 260 наукових статей, 8 авторських свідоцтв і патентів,  8 рекомендацій виробництву. Професор Манько Ю.П. є членом Європейського наукового товариства гербологів, успішно працює в двох спеціалізованих радах із захисту дисертацій, був членом експертної комісії ВАК України. Під його науковим керівництвом захищено 6 дисертацій на здобуття наукового ступеня кандидата сільськогосподарських наук.

У кожному виступі на форумах різних рівнів у Юрія Прокоповича завжди знаходяться слова до молоді про патріотизм і національну свідомість. Він вважає, що ознаками національної свідомості українця є знання історії свого народу, його мови, культури, любов до Батьківщини, готовність захищати її від ворогів. Їхній високий професіоналізм полягає у володінні сучасними науково обгрунтованими вітчизняними і зарубіжними технологіями, аргументами незалежності України, добробуту українського народу. Найвища честь українця – служіння Добру і Україні, а найвища його гідність – відповідати тій честі. Лише інтелігенти з такими критеріями можуть стати цементом Нації, об'єднавши її на виховних засадах високої національної свідомості, запоруки  майбутнього духовного і матеріального розквіту. Підготовка таких інтелігентів і є високим покликанням науково-педагогічних кадрів українських національних університетів. Високий професіоналізм їхніх випускників забезпечить не лише суть знань, але й розуміння їхньої сутності, що стане запорукою творчого застосування технологій у виробництві.

Юрій Прокопович сповнений творчих планів, спрямованих на досягнення своєї відповідності високому покликанню викладача українського національного вишу.

 

Віктор Забалуєв, декан агробіологічного факультету

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook