Викладачі кафедри фіскальної політики і страхування прийняли участь у роботі круглого столу «Агрострахування – ключовий компонент підвищення конкурентоспроможності сільського господарства».

October 23, 2017
 

12 жовтня 2017 року Міжнародна фінансова корпорація (IFC) та проект «Розвиток фінансування аграрного сектору в Європі та Центральній Азії» провели круглий стіл на тему: «Агрострахування – ключовий компонент підвищення конкурентоспроможності сільського господарства».

Від НУБіП України участь у роботі круглого столу приймали: д.е.н., професор Худолій Л.М., к.е.н., доцент Мамчур Р.М. та к.е.н., доцент Фурса А.В.

 
 

Під час круглого столу відбулася презентація роботи та моделі Американського Агентства з управління ризиками державного департаменту сільського господарства Сполучених Штатів Америки (RMA). Модель презентував керівник аналітичного відділу RMA, Кент Ланклос, котрий розповів як робота агентства вплинула на розвиток сільського господарства США та поділився міжнародним досвідом у сфері агрострахування.
Участь у круглому столі взяли наступні спікери:

  1. Олена Волошина – керівник діяльності IFC в Україні;
  2. Лія Сорока – керівник Програми IFC «Розвиток фінансування аграрного сектору в Європі та Центральній Азії»;
  3. Олена Ковальова – заступник Міністра аграрної політики та продовольства України.

   По завершенню презентації відбулася панельна дискусія за участі ключових учасників фінансового, страхового та аграрного ринків. З метою пошуку моделі агрострахування, яка може бути успішно впроваджена в Україні були обговорені питання щодо ролі агрострахування у розвитку конкурентоспроможності сільського господарства; шляхів розвитку агрострахування в Україні; заходів, спрямованих на формування системи агрострахування в Україні як ключового компоненту розвитку сільського господарства.
  Підсумовуючи результати роботи круглого столу зазначимо, що агрострахування є основним інструментом мінімізації збитків та управлінням сільськогосподарськими ризиками для агроробників. Механізм агрострахування в Україні ще не достатньо розвинений і на сьогодні ми шукаємо ту модель і ту форму страхування, яка може бути успішно і ефективно імплементована.
   Першим кроком на шляху становлення нової системи агрострахування в Україні повинно стати створення структурного підрозділу в Міністерстві аграрної політики та продовольства України, котрий буде надавати консультації аграрному сектору у питаннях агрострахування, організовувати та проводити події та заходи для учасників ринку агрострахування, розробляти нові страхові продукти для сектору аби збільшити доступ до фінансування малих та середніх аграрних товаровиробників. В перспективі найближчого часу буде відбуватись удосконалення стандартів та законодавча робота, зокрема, у розробці проекту Закону «Про особливості страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою» активну участь приймали викладачі кафедри фіскальної політики і страхування.

Доцент кафедри фіскальної політики
і страхування
Мамчур Р.М.

 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook