Світові ринки NYSE, NASDAQ, CME, CBOT – майданчики практичних занять магістрів спеціальності «Біржова діяльність»

October 6, 2017

Далеко не кожна кафедра не те, що в університеті, у всій країні має такі технічні можливості як кафедра біржової діяльності і торгівлі НУБіП. Оснащена дорогим обладнанням і спеціальними програмами навчальна лабораторія кафедри дозволяє студентам за допомогою демоверсії вже здійснювати операції на біржовому ринку, продавати і купувати цінні папери, займатися страхуванням ризиків і хеджуванням, тобто безпосередньо всім, що роблять дилери, маклери, брокери та аналітики ринку. І це не фантастика, а реальність. У цьому ми переконалися під час лабораторного заняття з дисципліни «Біржовий і фондові ринки» для магістрів спеціальності «Біржова діяльність».

     Так, в режимі реального часу студенти спостерігають як відбуваються торги на таких світових ринках як NYSE, NASDAQ, CME, CBOT, а також «Української біржі» та «Української універсальної біржі». Допомагають їм у цьому викладачі Валентина Яворська та випускник цієї ж магістерської програми, а тепер аспірант і практик Олександр Кірган. Сказати просто, що заняття тут проводять на високому рівні, не сказати нічого. Розсудіть самі. Багато з нинішніх магістрантів кафедри – це бакалаври інших спеціальностей. І не тільки економічного блоку. Є тут молоді люди і з юридичною освітою, є й екологи і кібернетики, є й випускники інших провідних вишів країни, коментує завідувач Надія Резнік. І всі вони мають високий рівень знань та зробили вибір спеціальності свідомо. Тому з навчальною мотивацією у них все гаразд. Абсолютно кожен знає, чому зараз знаходиться в цій аудиторії. Тож працювати із такими студентами одне задоволення.

     За плечима студентки Марії Дорми – бакалаврат факультету аграрного менеджменту. Магістратуру обрала після занять з біржової діяльності у Валентини Яворської. І не шкодує. За словами дівчини, тут дійсно багато практики, а знання, які нам дають, говорить вона, – актуальні і сучасні. З нетерпінням чекаю наступного тижня: на запрошення директора Універсальної біржі підемо туди на екскурсію, аби побачити увесь процес на власні очі.

     Юлія Голубенко теж змінила свій фах, хоча й у межах факультету. На запитання, чому, відповідь така: хочу працювати за покликанням (бухгалтерія – це не моє) і звісно, щоб, окрім задоволення, робота була високооплачуваною. А біржа – це саме те місце, де можна реально заробити гроші, переконана вона. Хоча, зауважила студентка, ґрунтовні знання з економіки, обліку, які в принципі й дозволили їй вступити до іншої магістратури, здобула на рівні бакалаврату «Обліку і оподаткування». Власне за що й щиро вдячна викладачам.

     Цікаві і нестандартні – саме такими назвав заняття ще один магістрант Олег Тягнирядно. Його дуже цікавить аналітика, а ще й багато знайомих радили вивчати цю практичну спеціальність. Тому теж змістив акцент з аграрного менеджменту на біржову діяльність. Такі зміни пройшли комфортно, оскільки базові економічні знання здобув ще на бакалавраті. І, звісно, треба віддати належне викладачам кафедри, які враховують різну базову освіту усіх студентів та використовують індивідуальний підхід.

     А декан економічного факультету Анатолій Діброва додав, що підтвердженням високого рівня підготовки за спеціальністю «Біржова діяльність» є повністю виконаний ліцензійний обсяг на магістратуру цього року. Враховуючи можливості профільної кафедри забезпечувати якісну підготовку фахівців, а також попит на спеціальність, ліцензійний обсяг в магістратурі вже розширено до 75 осіб, а з наступного 2018 року набиратимемо ще й бакалаврів. Тож ласкаво просимо до лав нашого славного студентства!

Ольга Наконечна

 

 
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook