Факультет тваринництва та водних біоресурсів: вдосконалюємось самі та навчаємо інших

16 September 2017, 19:21

 Протягом сторіччя співробітники кафедри бджільництва (тепер конярства і бджільництва) НУБіП України ніколи не стояли осторонь проблем галузі. За їх безпосередньої участі та з використанням наукових ідей в галузі бджільництва зроблено значну кількість проривів та інновації. Серед таких – характеристика кормових ресурсів різних природо-кліматичних зон України та ефективне їх використання, удосконалення технологій виробництва бджолиного обніжжя, стільникового меду; розробка і впровадження промислової технології одержання бджолиної отрути, перги, які широкого використовуються на виробництві; селекційне досягнення – створення внутрішньопородного типу «Хмельницький», удосконалення способів виведення та використання трутнів і бджолиних маток української породи; розробка обладнання та впровадження потокової технології одержання бджолиних маток за штучного ведення сперми та багато іншого.

  Окрім творення бджільницької науки та технічного переоснащення галузі, кафедра поширює знання про бджіл. В освітній діяльності університету кафедра є основним структурним підрозділом. Як зазначав наш ректор професор Станіслав Ніколаєнко – «… студенти йдуть вчитися на конкретну кафедру та до конкретного викладача…». Саме тому, будь-яку свою діяльність кафедра конярства і бджільництва провадить під гаслом «Студент – понад усе!».

   Зважаючи на те, що теорія без практики – сліпа, а практика без теорії – безпредметна, сучасна підготовка фахівця вимагає раціонального їх поєднання. Співробітниками кафедри підготовлено велика кількість навчальних посібників, підручників, монографій, в яких використаний власний науковий доробок та інноваційні ідеї світових науковців. Останнє видання «Методика дослідної справи у бджільництві» є по суті першою у світі подібною науковою працею. Вона розкиває особливості методології і методів дослідження у бджільництві, описує унікальні методики, способи і прийоми експериментів. Посібник на разі готується до видання англійською мовою. Для кращого засвоєння нового матеріалу розробляються інтерактивні зошити, які будуть корисними не тільки студентам, а й фахівцям галузі з різним рівнем підготовки.

  Кожен студент, який під час навчання на кафедрі проходить дисципліни «Технологія виробництва і переробки продуктів бджільництва», «Основи бджільництва» чи інші, здобуває практичний досвід на базі навчально-наукової лабораторії «Голосіївська навчально-дослідна пасіка». Щонайменше 75 % занять викладачі проводять безпосередньо біля бджіл, на ділянках медоносних рослин, з використанням зразків продукції, спеціального пасічницького обладнання. Також у навчальному процесі задіяно 2 музеї при кафедрі – «Бджільництва» та «Медоносних і лікарських рослин».

  Враховуючи те, що Україна займає перше місце в Європі та третє у світі з виробництва меду, у практиків і молодих спеціалістів часто постає питання як і де його реалізувати. В свою чергу, сучасний світовий ринок меду вимагає якісного та безпечного продукту. Організовувати і забезпечувати контроль його виробництва на всіх етапах в бік покращення якості необхідно на промислових пасіках. В Україні останні роки промислове бджільництво набирає обертів і потребує фахівців з лідерськими якостями та високої компетенції. Розуміючи, що використовуючи тільки матеріально-технічну базу кафедри забезпечити високопрофесійну підготовку спеціалістів складно, співробітники тісно співпрацюють з промисловими підприємствами та науково-дослідними установами що пов’язані із бджільництвом в Україні та за кордоном. Основним напрямком такої співпраці є консультування бізнесу та обмін досвідом з передовими організаціями.

  Результатом такої співпраці (з 2014 року) з компанією Beehive Standart було створення промислової пасіки на 1000 бджолиних сімей та відкриття сучасного заводу з виробництва та переробки меду в екологічно чистій зоні України (Черкаська обл.) на площі 5000 мзагальною потужністю виробництва 16 тис. т. готового продукту на рік. А головне, що виробництво здійснюється за системою менеджменту безпеки харчових продуктів FSCC 22 000 Bureau Veritas Certification. Компанією налагоджено стабільну співпрацю із великими імпортерами з країн Європи, США, Канади.

  Останнім часом бізнес запрошує та радий бачити науковців у колі своїх партнерів, особливо коли їхні розробки та поради підвищують ефективність діяльності. Всі співробітники кафедри конярства і бджільництва НУБіП України володіють такими якостями, тому і були запрошені на урочисте відкриття заводу Beehive, яке відбулося 11 вересня 2017 року за участі першого віце-прем’єр-міністра України Степана Кубіва.

  На святі було організовано ознайомлення з усіма виробничими процесами заводу та новітнім обладнанням. Особливе захоплення викликало відвідування лабораторії оцінки якості продукції, яку ще називають серцем компанії, адже в ній відбувається трьох кратний контроль якості меду.

  Така співпраця відкриває нові можливості майбутньої практики та працевлаштування наших студентів. Наразі в особі кафедри готується договір про розширення співпраці з новими можливостями при підготовці молодих фахівців між компанією Beehive Standartта НУБіП України.

Завідувач кафедри конярства і бджільництва,

професор, Микола Повозніков

 
 
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook