Науковці та студенти ННІ лісового і садово-паркового господарства обговорили актуальні питання мисливської та раритетної теріофауни

May 27, 2015
ННІ лісового і садово-паркового господарства Національного університету біоресурсів і природокористування України; РЛП «Міжрічинський»

21-24 травня 2015 року на базі ННІ лісового і садово-паркового господарства НУБіП України та Регіонального ланншафтного парку «Міжрічинський» (Козелецький р-н, Чернігівська обл.) в рамках проведення XXI Теріологічної школи відбувся Всеукраїнський науково-практичний семінар «Мисливська та раритетна теріофауна: управління популяціями». Ініціатором та основним організатором семінару виступила кафедра біології лісу та мисливствознавства. Співорганізаторами заходу виступили ВП НУБіП України «Боярська ЛДС», РЛП «Міжрічинський», Національний науково-природничий музей НАН України, Українське теріологічне товариство.

Склад та географія учасників семінару були надзвичайно широкими, 57 учасників семінару представляли 15 наукових, освітніх, природоохоронних та громадських організацій з України та Республіки Білорусь. Зокрема, наші білоруські колеги представляли Гомельський державний університет ім. Ф. Скорини, Інститут зоології НАН Білорусі, Товариство «Зеленая сеть», м. Туров. Природно-заповідні території України на семінарі були представлені співробітниками Поліського природного заповідника, Чорноморського біосферного заповідника, Національного природного парку «Слобожанський», Ужанського національного природного парку, Регіонального ландшафтного парку "Міжрічинський».

Вузівську науку представляли викладачі, науковці, аспіранти та студенти Національного лісотехнічного університету України, Харківського національного університету, Ужгородського національного університету, Львівського національного університету ім. Івана Франка, Кам’янець-Подільського національного університету, Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, Національного університету біоресурсів і природокористування України. Академічну науку на семінарі представляли науковці Інституту зоології ім. І. І. Шмальгаузена НАН України та Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН України.

Пленарне засідання семінару відбулось у приміщенні навчальної лабораторії «Музей лісових звірів і птахів» (к. 108, 1 навч. корпус). Сесійні засідання, круглі столи та польові тренінги проводились у РЛП «Міжрічинський». Тематика доповідей учасників семінару та обговорень охоплювала широке коло проблем, перспектив та шляхів реформування мисливського господарства в Україні, збереження рідкісних представників фауни, оптимізації шляхів та методів управління популяціями диких тварин.

Учасники семінару мали нагоду ознайомитись з мисливською фауною, біологічним та ландшафтним різноманіттям парку під час цікавих екскурсій екологічними стежками «Журавлинна» та «Соколина», мандрівок Бондарівським болотом, заплавою р. Десна та колишнім військовим полігоном, ознайомитись з експозицією Музею побуту та промислів Полісся у с. Отрохи. Екскурсії проводив випускник нашого університету, директор парку А. В. Сагайдак. Вагому допомогу в організації побуту гостей взяли на себе студенти-мисливствознавці ОКР «Магістр» ННІ лісового і садово-паркового господарства.

Усі учасники семінару та XXI Теріологічної школи відмітили високий рівень організації заходу та висловили вдячність організаторам. За результатами семінару прийнято резолюцію з рекомендаціями щодо шляхів реформування мисливського господарства та управління популяціями диких тварин. Матеріали досліджень учасників за тематикою семінару планується опублікувати у наукових виданнях університету.

В.Тищенко, доцент кафедри біології лісу та мисливствознавства

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook