Навчальна поїздка у розсадницьке господарство «Фруктовий сад»

May 13, 2024

   9.05.2024 р. студенти спеціальності 203 «Садівництво, плодоовочівництво та виноградарство» разом зі своїми викладачами мали можливість побачити «зсередини» сучасне виробництво садивного матеріалу у господарстві «Фруктовий сад», власницею якого є наша випускниця Анна Домбровська.

   17-ти гектарне господарство знаходиться в с. Халеп’є, що на Київщині, на мальовничому ландшафті високого берега Дніпра.
   Головною культурою розсадника є лохина, за обсягами вирощування саджанців якої господарство знаходиться в топі 3 на українському ринку. Також тут виробляють садивний матеріал жимолості, ожини, актинідії, журавлини, брусниці, агруса і навіть…годжі! Зі слів Анни в останні роки все більшою популярністю користуються декоративні культури, адже під час війни люди потребують своєрідних ліків для душі у вигляді квітів і яскравих фарб. Тому в господарстві нарощують обсяги розмноження рододендронів, гортензій, вересу, декоративних форм барбарису та інших високодекоративних рослин. Увесь асортимент вирощують лише з закритою кореневою системою. Мають свій садовий центр, де все це можна придбати.

   

Багато ділянок в господарстві є дослідними і демонстраційними. Вони не приносять прибутку, зате дають можливість потенційним клієнтам побачити різні сорти (в т.ч. й новинки) у виробничих умовах і обрати найнадійніші з них.

   Багато виробничих процесів автоматизовано. Цікаво було спостерігати, як працюють машини з приготування грунтосумішей, наповнення ними контейнерів тощо.


   А хто ще може похвалитися дегустацією першої весняної ягоди – жимолості! На деяких кущах плоди були вже стиглі, на інших лише починали забарвлюватись, але все одно дуже смачні)
   Анна – прогресивна і відкрита людина, активно впроваджує в господарстві досвід європейських країн і охоче ділиться ним зі студентами. А їм, в свою чергу, було дуже цікаво отримати таку цінну інформацію з перших вуст. Погляд виробничника на зміни кон’юнктури ринку, оцінка проблем і можливостей розсадницького бізнесу, пошук точок його зростання, власна історія успіху… Ми отримали фахові відповіді на ці та безліч інших запитань.
Ще один з бізнесових напрямків «Фруктового саду» - вирощування ягід лохини. Бачили різновікові насадження – від щойно створених до найстарших 9-річних, які продукують 14-16 т/га високоякісної продукції. Лохинові поля дуже гарні, зараз якраз у піці квітування.


  Бонусом до нашої екскурсії стали відвідини музею Трипільської культури та її відкривача Вікентія Хвойки. Пан Василь, директор музею дозволив нам доторкнутися (в буквальному сенсі) до артефактів, яким понад 6000 років! Його розповідь була неймовірно захопливою і викликала бажання глибше досліджувати нашу історію і гордитися нею.


  В с. Витачів на видовому майданчику над Дніпром закінчилась наша фахово-історично-краєвидна подорож. В цей день ми зробили свій маленький «квантовий стрибок» як в професійному зростанні, так в пізнанні рідної країни!
   Україна неймовірно багата як фантастичною природою, глибинними історичними коренями, так і роботящими креативними людьми, які неодмінно зроблять її успішною і квітучою.
   Дякуємо Анні Домбровській за гостинність і відкритість, а також деканату агробіологічного факультету за сприяння в організації нашої поїздки.

Наталка Шевчук,
доцент кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка
Олександр Гаврилюк,
асистент кафедри кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка

 

 

 

 

 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook