Міжнародне співробітництво науковців факультету тваринництва та водних біоресурсів задля благополуччя тварин

9 April 2024, 8:43
  Науково-педагогічні працівники факультету тваринництва та водних біоресурсів беруть активну участь в програмах академічної мобільності, яка є ефективним інструментом підвищення якості освіти. На факультеті реалізовано ряд наукових грантових угод, які дозволяють викладачам та здобувачам вищої освіти удосконалювати свою майстерність, навчатись, викладати, проходити стажування і проводити наукову діяльність у провідних університетах світу.

  Одним з таких проєктів є SULAWE-ERASMUS-EDU-2022-CBHE (101083023) ,,Sustainable Livestock Production and Animal Welfare (SULAWE)", який фінансується Європейською Комісією. Керівником проєкту виступає німецький університет Нюртінген-Гайслінген (HGU) у партнерстві з Шведським університетом сільськогосподарських наук (SLU).
  Проєкт орієнтований на забезпечення сталого ведення тваринництва й благополуччя тварин та спрямований на допомогу і сприяння українським сільськогосподарським університетам у поширенні знань з технології виробництва і переробки продукції тваринництва.

  Важливим завданням цього проєкту, поряд з іншими, є розробка магістерських навчальних модулів, таких як «Sustainable Livestock Production», «Animal Welfare» та «Digital Livestock Farming».
  У березні відбулася перша навчальна поїздка за програмою академічної мобільності в рамках проєкту SULAWE до Шведського університету сільськогосподарських наук (SLU), м. Уппсала, участь в якій від факультету тваринництва та водних біоресурсів НУБіП України взяли Наталія Прокопенко і Світлана Базиволяк.
  Зі шведської сторони приймали учасників навчання Galia Zamaratskaia, з кафедри молекулярних наук, Elina Åsbjer зі SCAW та Cecilia Almlöv з EPU. Відповідальними підрозділами SLU були Департамент молекулярних наук, Шведський центр захисту тварин (SCAW), Відділ з питань освіти та Відділ розвитку освіти (EPU).
  Програму навчання відкрила Galia Zamaratskaia, розказавши про основні напрями наукових досліджень, які є актуальними для Швеції і над чим нині працюють шведські науковці. Новинкою було для нас дізнатися про дослідження щодо отримання продуктів харчування з деревини.
  Навчальну естафету підхопила Cecilia Almlöv з доповіддю «Reflection on homework «The science of effective learning: The benefits of retrieval practice and spacing», поділившись методами ефективного навчання студентів та молодих викладачів.
  Цікавий обмін думками відбувся щодо методів і програм навчання під час доповіді Alexandra D'Urso з темою «Planning for E-learning. Asynchronous and synchronous teaching».

  Програма навчання перемежовувалася паузами на каву-брейк, але при цьому супроводжувалася цікавими дискусіями та обмінами думок у неформальній обстановці.

  Родзинкою першого дня навчання була екскурсія у студію аудіо- та відеозапису, яка функціонує в SLU і є великим помічником для викладачів при створенні подкастів та відеоуроків.

  Наступний день навчання був присвячений темам, що пов’язані з благополуччям тварин. Так, Elina Asbjer закцентувала свою увагу на п’яти правилах свободи тварин, детально охарактеризувала стандарти та директиви, якими забезпечується благополуччя тварин на законодавчому рівні.
  Основним месседжем доктора PED Tlsa Verbeek було створення належних умов при утриманні тварин, за яких вони зможуть реалізовувати свою природню поведінку та при цьому проявляти природні емоції. Автор підкреслює, що це мають бути тільки позитивні емоції.
  Онлайн до семінару долучилася Lotta Berg з доповіддю про правила передзабійного перевезення та забою тварин у Швеції та інших країнах. Автор детально розказала про правила поведінки з тваринами при завантаженні їх у транспортні засоби, перевезенні та утриманні перед забоєм.
  Продовжив тему транспортування та забою тварин Matiac Gardong, з’акцентувавши увагу на правилах перевезення і забою хворих та поранених тварин.

  Приємністю була зустріч у стінах шведського університету випускників НУБіП України спеціальності «Водні біоресурси та аквакультура». Одним зі спікерів була україночка, яка уже 4 роки проживає та працює у Швеції – доктор філософії Христина Курта. Христина люб’язно поділилася своїм досвідом торування власного наукового шляху серед європейських вчених.

  Насиченим та цікавим видався візит на експериментальну ферму Ловста, де учасники навчального візиту мали можливість побачити умови утримання свиней, великої рогатої худоби та почути про умови утримання і використання в експериментах сільськогосподарської птиці.

  Пізнавальними були візити делегації до лекційних і навчальних аудиторій, бібліотеки, і особливо до наукових лабораторій SLU, де була можливість побачити сучасне обладнання, за допомогою якого роблять наукові дослідження у галузі сільського господарства шведські науковці.

  Останній день візиту розпочався з відвідання Національного ветеринарного інституту, де були презентовані напрацювання його співробітників.

  Шведські вчені також поділилися знаннями щодо нових можливостей застосування штучного інтелекту в освіті, а також використання цифрових можливостей у тваринництві, над якими також працюють і вітчизняні вчені.
  Навчальний візит був насиченим, цікавим та пізнавальним. Отримані нами знання обов’язково будуть застосовані у навчальному процесі. І звичайно, документом, що підтверджує отримані знання, є сертифікат.

  Учасники стажування дякують професору Галії Замарацькій за теплий прийом, добре організовану роботу та створену позитивну атмосферу впродовж усього візиту.


Наталія Грищенко,
доцент кафедри технологій у
птахівництві, свинарстві та вівчарстві

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook