Відбулась Всеукраїнська науково-практична конференція (з міжнародною участю) «Психічне здоров’я в умовах війни: шляхи збереження та відновлення»

October 15, 2023

 НУБіП України має великий досвід у проведенні конференцій високого рівня в різних галузях науки та практики. Як поліпрофільний університет, він часто стає майданчиком для зустрічі й обміну досвідом фахівців багатьох спеціальностей. Ось і нещодавно, 13 жовтня 2023 року, з нагоди Дня ментального здоров’я, НУБіП України радо вітав учасників Всеукраїнської науково-практичної конференції «Психічне здоров’я в умовах війни: шляхи збереження та відновлення».

   Організували й провели конференцію: Дивізіон «Психічне здоров’я» Національної психологічної асоціації; кафедра спеціальної психології та медицини факультету спеціальної та інклюзивної освіти Українського державного університету імені Михайла Драгоманова; кафедра психології гуманітарно-педагогічного факультету Національного університету біоресурсів і природокористування України.
   Завдяки сучасному мультимедійному обладнанню конференц-залів університету учасники могли повноцінно брати участь у конференції як в очному, так і в дистанційному форматі.

 

 
     Із вітальними словами до учасників конференції звернулись: декан гуманітарно-педагогічного факультету НУБіП України Інна Савицька та декан факультету спеціальної та інклюзивної освіти УДУ імені Михайла Драгоманова Ірина Маркусь. Вони підкреслили важливість й актуальність тематики заходу.


   Конференція розпочалась із доповіді Валерії Палій, президентки Національної психологічної асоціації на тему «Психологічна допомога українцям вдома і за кордоном: досвід впровадження лінії допомоги НПА». Учасники мали змогу познайомитись із організованою асоціацією мережею гарячих ліній допомоги постраждалим від війни нашим співвітчизникам у різних куточках світу, а також зі змістом психологічної допомоги, реалізованої таким чином.


   З доповіддю, тема якої додає оптимізму у складних обставинах – «Посттравматична зростання українців: психологічні чинники», звернулась до слухачів модераторка дивізіону «Психічне здоров’я» НПА Ганна Найдьонова.
   Зміст Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», ініційованої Першою леді України Оленою Зеленською, представила експертка Координаційного центру психічного здоровʼя Кабінету міністрів України Ольга Горбаньова.


   Досвідом підготовки сімейних лікарів до роботи зі збереження психічного здоров’я пацієнтів поділився із присутніми експерт з розробки політик із психічного здоров’я проєкту «Психічне здоровʼя для України» GFA Consulting Group GmbH (Україна-Німеччина-Швейцарія) Віталій Климчук.
  Магістрантка у сфері охорони здоровʼя Університету Женеви, студентка MSc з психотерапії в Мідлсекському університеті (Велика Британія), психотерапевтка в навчанні HEPI (Литва) Анна-Марія Брессешер поділилась із учасниками ідеями про можливі альтернативи суб’єктному благополуччю під час війни.
   Із зацікавленням та слізьми на очах учасники конференції слухали Шарон-Максімов Дафну, міжнародну експертку з роботи з травмою та посттравмою у дітей і підлітків, керівницю мережі благодійних реабілітаційних центрів Kinder Velt у 5 містах України, яка представила унікальний метод реабілітації дитячої та підліткової травми за допомогою терапевтичної іграшки Хібукі – Hibuki Theraphy. Душевності онлайн-зустрічі зі психологинею надавав не лише зміст її виступу і проведена нею колосальна робота з допомоги українським дітям, а  й складна воєнна ситуація в Ізраїлі, у якій на момент виступу перебувала Дафна. Учасники конференції висловили вдячність ізраїльському народові за підтримку у боротьбі з російською агресією, виразили солідарність із ним у складний час його боротьби з тероризмом.


   Науково-практична конференція була наповнена багатьма цікавими змістовними доповідями відомих науковців та практиків у сфері психічного здоров’я: Олександра Кочаряна, Івана Клименка, Наії Лодкіної, Вікторії Назаревич, Наталії Погорільської, Олени Мерзлякової, Наталії Горак, Наталії Мосол та багатьох інших.
   Важливою складовою конференції стали майстер-класи:

  • керівниці проєктів компанії Aspichi Надії Камаш та її помічників «Технології віртуальної реальності (VR) у психологічній роботі»,
  • практичної психологині, спеціалістки з біосугестивної терапії, доцентки Ольги Виходцевої «Особливості надання психологічної допомоги високоривожним та депресивним клієнтам»,
  • аспірантки кафедри соціальної психології УДУ імені Михайла Драгоманова, членкиня ВГО «Арт-терапевтична асоціація», членкині НПА, художниці, письменниці Юлії Черкесової «Насолода життям: техніка «кавовий живопис».

   Сповнений корисної інформації, змістовного спілкування, цікавих активностей, день залишив приємний післясмак в учасників конференції.


   Колектив кафедри психології та студенти-майбутні психологи висловлюють щиру вдячність Ганні Найдьоновій, Валерії Палій, колегам з УДУ імені Михайла Драгоманова за співпрацю, усім доповідачам за їхні доповіді, ведучим майстер-класів за можливість отримати новий професійний досвід.
   Окрема вдячність керівництву факультету та університету за підтримку ініціативи в проведенні конференції.


   
Уклінно дякуємо від учасників конференції всім захисникам України!


   Програма конференції та її збірник незабаром будуть опубліковані.

 

Ірина Мартинюк,
в.о. завідувача кафедри психології
НУБіП України

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook