Знання отримані в НУБіП ‒ запорука глибоких умінь стати висококваліфікованим спеціалістом!

August 28, 2023
  Освіта завжди є запорукою успішного розвитку суспільства, основою для економічного, наукового й культурного зростання, забезпечення незалежності й оборонної міцності, формування позитивного іміджу країни. Роль освіти у часи непростих викликів і випробувань не нівелюється, а лише зростає. Тому, зараз набувають особливого значення процеси навчання, формування особистості громадянина, виховання у молодого покоління системи цінностей.
  Осінній семестр для студентів факультету тваринництва та водних біоресурсів розпочався очним навчанням. Студенти повернулися до живого спілкування з викладачами та друзями. Минув другий тиждень, і ми всі відчули особливу енергію очного навчального процесу. Як показує досвід, лише в закладі освіти можна ефективно поглибити теоретичні знання, здобути практичні фахові навички, невідкладно отримати відповіді, поради, консультації на своєчасні питання, подискутувати на актуальні теми з одногрупниками, однокурсниками та викладачами – все це є складовими особистісного та професійного розвитку, запорукою якісної освіти.
  Значне місце в системі підготовки фахівців посідають практичні заняття особливо в польових умовах. Одна з важливих переваг таких занять у порівнянні з іншими видами навчальної роботи полягає в інтеграції теоретичних знань з практичними уміннями і навичками студента в єдиному процесі діяльності навчально-дослідницького характеру. Виконання такої діяльності робіт вимагає від студентів творчої ініціативи, самостійності у прийнятті рішень, глибокого знання і розуміння навчального матеріалу, надає можливості стати "відкривачами істини", позитивно впливає на розвиток пізнавальних інтересів та здібностей.
  Для студентів старших курсів спеціальності 207 «Водні біоресурси та аквакультура» освітній процес розпочався з вивчення фахових дисциплін, які допоможуть укріпити знання майбутнім фахівцям рибної галузі.
  Відбір проб для токсикологічних досліджень проводили на озері Дідорівка, що протікає територією Голосіївського лісу. Озеро є частиною рекреаційної зони Голосіївського національного природного парку.
  У польових умовах під керівництвом старшої викладачки кафедри гідробіології та іхтіології Аліни Макаренко студенти факультету тваринництва та водних біоресурсів закріпили теоретичний матеріал та ознайомилися з морфометричними параметрами водойми (площею, довжиною, шириною, глибиною та загальною конфігурацією) та провели обстеження на предмет надходження в озеро небезпечних стоків, рекреаційного навантаження.
  Відбір проб води є важливим і відповідальним етапом дослідження. Пробу води брали так, щоб зразок відповідав складу всієї маси води.
 
  Студенти мали можливість самостійно визначити основні фізико-хімічні показники води (вміст розчиненого у воді кисню, рН-середовища, електропровідність, загальну мінералізацію, солоність води) завдяки використанню сучасного приладу Water Quality Meter.
  На основі отриманих результатів були встановлені кількісні параметри якості води які студенти навчилися інтерпретувати. Безпосередньо польові дослідження поверхневих вод різних типів водойм дають можливість виявити ті чи інші полютанти, встановити їх можливий токсичний вплив на гідробіонтів.
 
  При проведенні токсикологічних досліджень, також важливим є відбір кормових ресурсів, чисельність та біомаса яких змінюється, що обумовлено впливу різних факторів середовища: кліматичних умов, кількості і якості води, стану водойм, змінюються в залежності від ґрунту, виду риб та інші.
 
  Практичне заняття в польових умовах дає можливість студентам зрозуміти наскільки складні, взаємопов'язані та водночас не вивчені біологічні системи, а також формує в молодих людей відповідальне ставлення до природи.
  Студенти факультету тваринництва та водних біоресурсів завзято виконували всі поставлені завдання, адже знають, що лише так можна отримати корисні навички, які в подальшому допоможуть їм стати висококваліфікованими фахівцями рибної галузі, особливо у цей складний для України час.
 

Дякуємо ЗСУ за те, що маємо можливість жити  та навчатися у своїй країні!

Українці незламні!

 
Наталія РУДИК-ЛЕУСЬКА,
завідувачка кафедри гідробіології та іхтіології

    


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook