В умовах надзвичайних викликів на порядку денному питання регулювання конкурентоспроможного розвитку галузей національної економіки

1 August 2023, 14:09
     В останній декаді липня завідувач кафедри глобальної економіки, д.е.н., професор Наталія ВДОВЕНКО прийняла участь в міжнародному семінарі «Європейський досвід функціонування організацій виробників рибної продукції та озвучена роль громадських організацій у формуванні рибогосподарської політики».
 
     Захід відбувся за участю міжнародних учасників та заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Віталія ГОЛОВНІ, т.в.о. голови Державного агентства меліорації та рибного господарства України Ігоря КЛИМЕКА. У ході дискусій було розглянуто різні питання конкуретоспроможного галузевого розвитку, зокрема і питання галузевого регулювання, що повною мірою узгоджується з науковими напрямками розвитку кафедри глобальної економіки, тематикою наукових досліджень і зокрема представлення як науковцям, так і практикам результатів досліджень за темами: «Прикладні рішення регулювання конкурентоспроможності сільського і рибного господарства в системі циркулярної біоекономіки та викликів для національної безпеки України», номер державної реєстрації 0123U101944 та «Прикладні рішення регулювання розвитку сільського та рибного господарства в умовах надзвичайних викликів для національної безпеки України», номер державної реєстрації 0122U001643. Мета заходу: ознайомлення українського бізнесу з основами роботи організацій виробників рибної продукції в ЄС та обговорення можливості запровадження європейського досвіду для консолідації аквакультурної спільноти в Україні, вплив громадських організацій на формування рибогосподарської політики та їх взаємодія з органами влади.
 
     Важливою складовою заходу стало висвітлення й обговорення питань функціонування асоціацій виробників рибної продукції у ЄС: створення, цілі та заходи. Регламент Європейського Парламенту та Ради (ЄС) № 1379/2013 від 11.12.2013 (Юлія ЗАБАРНА, головний спеціаліст Відділу міжнародного співробітництва Держрибагентства). Учасників ознайомили із досвідом створення та діяльності ROMFISH в Румунії. Переваги та перспективи об’єднання суб’єктів господарювання в організації виробників, можливості захисту інтересів своїх членів та впливу на формування політики на прикладі ROMFISH (Каталін ПЛАТОН, Президент Національної асоціації виробників рибної продукції «ROMFISH» (Румунія)). Про функціонування асоціації виробників рибної продукції в Польщі розповів Томаш КУЛІКОВСЬКИЙ, Голова Асоціації з розвитку ринку риби та морепродуктів (Польща).
 
    В резолюції заходу прийнято вирішення питання щодо необхідності створення на громадських засадах Інформаційно-аналітичної групи з фахівців меліорації та рибного господарства України для допомоги галузевій владі впроваджувати необхідні реформи в умовах надзвичайних викликів.

 

Марина Павленко, асистент
кафедри глобальної економіки

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook