Непереможні, бо освічені, або традиційні урочистості з нагоди Посвяти гуманітаріїв у першокурсники

September 20, 2022

   Нинішній навчальний рік – особливий. Вперше в історії нашої юної незалежної держави шкільні дзвоники лунали у бомбосховищах. Вперше в історії символічний ключ від знань, який традиційно вручають на урочистостях з нагоди початку навчального року, набув особливого, сакраментального значення, як особливого значення набуває для нас кожен прожитий день і кожен спокійний нічний сон. Вперше в історії жодна урочистість у всіх закладах освіти не пройшла без хвилини мовчання. Такий він – початок навчального року в умовах воєнного стану.
   Гуманітарно-педагогічний факультет Національного університету біоресурсів і природокористування України – елітний факультет, який дав старт багатьом із тих, хто поповнив плеяду успішних, крилатих, чиїми іменами сьогодні славиться Україна: Ніколаєнко Станіслав Миколайович – ректор університету, український політик та громадський діяч, професор, доктор педагогічних наук, заслужений працівник освіти України; Щербак Ольга Іванівна – директор Київського професійно-педагогічного коледжу ім. А.Макаренка, доктор педагогічних наук, член-кореспондент Національної академії педагогічних наук України; Дмитришин Василь Федорович – директор Стрийського аграрного коледжу Львівського Національного аграрного університету, кандидат економічних наук, доцент, заслужений працівник сільського господарства України та багато інших.
   Щороку студентами гуманітарно-педагогічного факультету стає близько 500 вступників – ерудованих, амбітних, крилатих, свідомих свого вибору. 2022 навчальний рік, незважаючи на те, що розпочався в умовах воєнного стану, у цьому плані не став винятком: кожна спеціальність факультету поповнилась новими здобувачами освіти, спраглими до отримання знань в університеті, який займає високі позиції не тільки Києва та України, але і Європи та усього світу. Загалом – 479 першокурсників стали членами нашої великої родини!

 

   Традиційні урочистості з нагоди початку нового навчального року та посвяти у студенти розпочалися зранку у перший день навчання. Вхід у головний корпус нагадував великий квітник: різнобарв’я вишиванок радувало зір, змушувало задуматись над тим, як до українців через таке от традиційне вбрання повертається українське, виплекане віками. Першокурсники, викладачі, батьки, схвильовані і урочисті, наповнили актову залу; члени президії на запрошення ведучих піднялися на сцену; вітальний надпис на лаштунках грав українським національним декором.

 

\

 

   Усі урочистості традиційно розпочинаються Гімном України. Так було і цього разу. Але такої єдності, такої сили національного духу, такої гордості і усвідомлення себе частиною величного всесвіту під назвою Україна, які відчувалися у кожній деталі дійства, ця зала не пам’ятає: Гімн співали всі – студенти, викладачі, батьки, гості. Голосно, проживаючи кожне слово, як власне життя, поклавши руку на серце, багато хто – зі сльозами на очах. Випробування не тільки загартували і згуртували нас, вони розбудили в нас те національне єство, те глибинне предковічне начало, яке живе у душі кожного українця.

 

   Урочистим стало і внесення прапора рідного факультету під звуки «Наш факультет, рости і процвітай!» (факультетського гімну на слова випускниці Мар'яни Палагнюк і музику професора кафедри культурології народного артиста України Романа Рудого). Роман Антонович ще кілька разів виходив на сцену, піднімаючи дух присутніх і налаштовуючи на позитив.

   Першокурсників привітала декан гуманітарно-педагогічного факультету Інна Савицька, яка у своєму зверненні подякувала за довіру та зроблений вибір, побажала здійснення амбітних планів і наголосила на тому, що, приймаючи вступників на навчання у розпал повномасштабного вторгнення, читаючи лекції та складаючи навчальні плани, колектив факультету та всього університету доводить: нас не зламати!

   Від імені ректорату до присутніх звернулася начальник навчально-методичного відділу НУБіП України, доктор педагогічних наук, професор Лариса Кліх, яка наголосила, що могутня, процвітаюча держава починається з освітніх аудиторій, зі спортивних залів та бібліотек, що саме у невтомній праці кожного – наша перемога, а навчальні і наукові здобутки – безцінний внесок у майбутнє нашої країни. Вона побажала першокурсникам впевненості та натхнення у здобутті професійних знань.

   До привітань приєднались заступники декана Ігор Буцик, Світлана Харченко, Вадим Овчаренко.
   Хвилиною мовчання, під час якої багато хто витирав сльози, вшанували присутні пам'ять загиблих викладачів та студентів університету, які з перших днів повномасштабного вторгнення за покликом серця пішли захищати свою країну і поклали світлі голови за її незалежність, суверенність і світле майбутнє. А в тому, що Перемога обов»язково прийде, запевнив з екрана викладач кафедри культурології Сергій Дудко, який зараз боронить нашу незалежність у рядах ЗСУ.

 

   З особливим трепетом вимовляли першокурсники Іван Жишко і Марія Халюк слова своєї першої у стінах НУБіП клятви, яка засвідчила прагнення кожного не тільки стати гідним студентом обраного закладу освіти, але і примножити надбання університету, діяти і творити на благо рідної України. І зал впевнено повторив: «Присягаємо! Присягаємо! Присягаємо!»

   З рук першокурсників, за доброю традицією, декан прийняла запашний коровай, а першокурсниця Валерія Тарасенко, яка вже встигла стати учасницею студії «Солоспів» під керівництвом заслуженого артиста України Віктора Кавуна, подарувала музичний сувенір – «Ми з України!»
Слова «НУБіП – наш дім, які лунали зі сцени на завершення, зал співав разом із виконавцями кафедри культурології, бо ці слова були про Україну, про її славу і честь, про її гідних синів і доньок. Слова, які нині у всіх на устах. Слова, які пронизують душу і змушують серце калатати швидше.

   Життя триває. Зустрічайте, університетські стіни, нове покоління спраглих до знань! Плани вступників на опанування омріяною професією обов’язково здійсняться! Перемозі бути!

 

Чередник Л.М.,
старший викладач кафедри педагогіки


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook