Беремо участь в роботі Міжнародного академічно-тренінгового проєкту «Civic Education vs. Disinformation: Countering Fake Histories in International Politics and Propaganda»

September 1, 2022

   30 серпня викладачі кафедри міжнародних відносин і суспільних наук брали участь в першій зустрічі у рамках Міжнародного академічно-тренінгового проєкту «Civic Education vs. Disinformation: Countering Fake Histories in International Politics and Propaganda» («Громадянська освіта проти дезінформації: протидія неправдивим трактуванням історії в міжнародній політиці й пропаганді»), організованого Громадською організацією «Київська школа дипломатичних мистецтв».

   Реалізація даної ініціативи відбувається за підтримки програми «USAID/ENGAGE» («Enhance Non-Governmental Actors and Grassroots Engagement») та міжнародної гуманітарної організації «Pact». Партнерами є Школа права й дипломатії імені Остіна Барклая Флетчера (Fletcher School of Law and Diplomacy) Університету Тафтса (США), Програма студій із глобальної політики, дипломатії й сталості довкілля (Global Policy, Diplomacy, and Sustainability Fellowship) від аналітичного центру «Global Policy Insights» (Індія), а також інші інституції, що спеціалізуються на міжнародних відносинах і протидії дезінформації на міжнародному рівні.
   Програмою передбачено проведення циклу семінарів: «Дискурси про історію та колективні ідентичності в міжнародних справах: виправдання завоювань та інших випадків», «Міфи історії Росії та їх вплив на міжнародну політику», «Симуляційні ігри в дипломатичних дослідженнях: сценарії протидії дезінформації та фейковим історіям на міжнародному рівні», «Росія, Китай та дискурси з історії у східноазійській геополітиці», «Польща, Україна та (концепція) Міжмор'я: історія як проблема vs. Історія як можливість», «Туреччина, Україна та Чорноморський регіон: минуле в політиці сучасності», «Дискурси з історії та зовнішньополітичної риторики в іспанському світі», «Дискурси з історії в (для, як) Дипломатична практика», «Історичні дискурси в публічній дипломатії», «Дезінформація на основі історії та історичні наративи в медіа-дипломатії».
   До першої організаційної зустрічі долучилися викладачі ЗВО і науковці з Києва, Харкова, Миколаєва, Сум, Чернівців, інших міст України. Організатори наголосили на ролі освітян щодо розвитку навчальних програм з підготовки студентів-міжнародників в широкому сенсі, запропонувавши залучати широке коло студентів споріднених спеціальностей: політологів, істориків, соціологів, журналістів.
   Участь в роботі семінарів у рамках проєкту забезпечує набуття слідуючих компетенцій: розпізнавання історичних та квазіісторичних дискурсів у різноманітних джерелах (ЗМІ, документи офіційних установ та недержавних організацій, соцмережі etc); робота з такою інформацією, зокрема її аналіз на предмет походження; схеми чи схем розробки розвитку відповідних ідей; проявленням тих чи інших ідей в індивідуальних чи колективних практиках; впливу на рішення та дії офіційних та/або неофіційних, але впливових персон; реалізацію в політичному плануванні та політичних рішеннях, актах, стратегіях; пошук способів та варіантів відповідних контрдій.

     

   Викладачі кафедри міжнародних відносин і суспільних наук професор Олександр Шевчук, доценти Олена Кропивко і Вікторія Хвіст обговорили з колегами деталі можливої взаємодії, домовившись продовжити співпрацю на весь час реалізації проєкту.

 

 

Олена Кропивко,
доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook