Майбутні агрономи на виїзному практичному занятті на унікальному переробному підприємстві ТОВ «Європейський протеїн Україна»

5 квітня 2024 року
  Студенти 2 курсу агробіологічного факультету, відповідно до програми навчально-ознайомчої практики, разом із керівниками, доцентами кафедри технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва Оксаною Завадською, Володимиром Насіковським та Сергієм Гуньком, відвідали унікальне сучасне переробне підприємство нашої країни – ТОВ «Європейський протеїн Україна».

  Навчально-ознайомча практика з дисципліни «Технологія зберігання та переробки продукції рослинництва» для студентів 2 курсу агробіологічного факультету почалася із захоплюючої поїздки на підприємство «Європейський Протеїн Україна», що знаходиться в смт. Рокитне, Київської області.

  Засновниками компанії є німецька компанія «Agrolife GmbH» і данська компанія «Fermentationexperts AS», яка одночасно є власником патентованої технології виробництва. Поєднання європейського досвіду, інвестицій та української сировини дозволяє підприємству виробляти якісні ферментовані кормові добавки на основі ріпакового та соєвого шроту та успішно конкурувати на світовому ринку.
  Екскурсію-заняття провів Володимир Кіщенко, головний інженер підприємства, який працює з першого дня його відкриття й знає всі тонкощі виробництва. Він наголосив, що на сьогодні у світі є тільки три подібних підприємства, що виробляють ферментований шрот, – у США, Данії та Україні. Вітчизняний завод був заснований у 2018 році та є найбільш сучасним і технологічним серед усіх трьох.

  Володимир Кіщенко  розпочав екскурсію з майданчика для приймання сировини та відбору проб. Він наголосив, що якість шроту має вирішальне значення для отримання якісного готового продукту й на сьогодні тільки 4 підприємства постачають сировину, що відповідає необхідним вимогам. Потім студенти мали змогу побачити завальну яму, норії-транспортери та силосне сховище для зберігання шроту.
  «Серцем» виробництва є сучасні ємності для ферментування, в яких сировина під дією молочно-кислих бактерій перетворюється в легкодоступний, високобілковий, інноваційний корм. Володимир Кіщенко досить детально розповів студентам про особливості очищення води, приготування маточного розчину, безпосередньо технологію ферментування, сушіння ферментованого продукту в спеціальних сушарках. Цікавим стало відвідування лабораторії, оснащеної сучасними приладами, за допомогою яких контролюють необхідні показники якості готового продукту.

  На завершення екскурсії відвідувачі мали змогу побачити сучасне сховище для зберігання готової продукції, спробувати її на дотик і навіть смак, адже вона є повністю безпечною навіть для людей. Володимир Кіщенко зазначив, що використання ферментованого шроту дозволяє не тільки значно підвищити ефективність галузі тваринництва, а й отримувати якісну й безпечну для людства їжу без антибіотиків.

Враження студентів від екскурсії-заняття

  «Сьогодні ми з однокурсниками відвідали завод «European Protein Ukraine», який виробляє високоякісні ферментовані рослинні протеїни для тваринництва. Ми побачили весь процес виробництва – від прийому сировини до випуску готової продукції. Завод оснащений новітніми технологіями, продукція заводу допомагає зменшити використання антибіотиків у тваринництві, що сприятливо впливає на якість м'яса та молока. Загалом, екскурсія-заняття дала нову інформацію та неймовірні враження. Дуже чудово, що такі підприємства займаються глибокою переробкою продукції, що додає ефективності нашому сільському господарству» – Анна Сергієнко, студентка 5 групи 2 курсу.

  «Поїздка на підприємство дала свої позитивні емоції та певний досвід. Там ми мали змогу не лише побачити на власні очі процеси переробки продукції рослинництва, а й навіть дізнатись певні технологічні особливості, притаманні саме цьому підприємству і впевнитися в їх ефективності. Екскурсія, яка проходила починаючи від відвантажувального відсіку, і закінчуючи місцем завантаження і зберігання готової продукції, була цікавою й пізнавальною. Всі етапи створення якісної протеїнової сировини, були продемонстровані нам просто й зрозуміло. Враження від поїздки залишилися приємні, а отримані знання допоможуть при вивченні предмету в майбутньому» – Семен Науменко, студент 3 групи 2 курсу.

  Студенти та керівники практики щиро вдячні керівництву та працівникам ТОВ «Європейський протеїн Україна», а саме Юлії Шевченко та Володимиру Кіщенку за можливість проведення пізнавального цікавого заняття-екскурсії й отримання сучасних практичних знань на інноваційному,  унікальному переробному підприємстві. Сподіваємося на подальшу співпрацю.

 

Оксана Завадська, Володимир Насіковський,
доценти кафедри, керівники практики

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook