В Ірпінському фаховому коледжі НУБіП України відбулася І Всеукраїнська науково-практична конференція «Інноваційні рішення, актуальні проблеми та виклики у галузі харчових технологій»

6 жовтня 2023 року
     5 жовтня 2023 року в Ірпінському фаховому коледжі НУБіП України відбулася І Всеукраїнська науково-практична конференція «Інноваційні рішення, актуальні проблеми та виклики у галузі харчових технологій». Співорганізаторами наукового заходу виступили: представники факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Національного університету біоресурсів і природокористування України, Всеукраїнська асоціація з питань захисту прав споживачів «СПОЖИВЧА ДОВІРА» тощо. 
     Розширений формат проведення конференції дозволив урізноманітнити тематичні напрями, охопити різні сфери професійної підготовки майбутніх фахівців харчової промисловості та інноваційні підходи, зокрема: інновації в харчових технологіях: досвід та перспективи розвитку в Україні; менеджмент якості та безпечності харчових продуктів; інноваційні IT-рішення в галузі харчових технологій; сталий розвиток харчових та переробних підприємств; правові основи захисту прав споживачів; процеси та апарати харчових виробництв: теоретичні основи, моделювання, розвиток.
     Роботу конференції відкрив голова організаційного комітету, к. пед. наук, доцент, директор Ірпінського ФК НУБіП України Дмитро Костюк, який наголосив на важливості наукового зібрання та актуальності питань, винесених для обговорення на конференції. Дмитро Андрійович зазначив, що ця конференція – це можливість обмінятися думками, дослідженнями і новими ідеями в галузі харчових технологій. Побажав всім цікавих доповідей та продуктивних дискусій.
     Декан факультету харчових технологій та управління якості продукції АПК НУБіП України, д.т.н., професор Лариса Баль-Прилипко привітала учасників конференції із початком роботи та побажала всім плідної роботи. У своєму виступі Лариса Вацлавівна розповіла про основні здобутки та напрямки розвитку факультету, поділилась своїми думками та науковими дослідженнями на тему «Актуальні проблеми, сучасні технології та передумови створення інновацій», науковиця проаналізувала вміст основних інгредієнтів в ковбасних виробах виготовлених за традиційною (класичною) технологією.
 
 
     З вітальним словом до учасників конференції звернувся Володимир Василів, завідувач кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК НУБіП України, к.т.н., доцент. Доповідач підкреслив, що обговорювані на конференції питання є дуже важливими та актуальними для розвитку галузі харчової промисловості. Разом з тим, Володимир Павлович наголосив, що якість та безпека продукції, а також використання передових технологій повинні стати не лише окремими аспектами діяльності майбутніх фахівців, але і основними принципами, які направлятимуть їхню роботу. Він закликав студентів не просто дотримуватися цих принципів, але й активно відображати їх у своїх проєктах та діях, називаючи це ключовими складовими досягнення успіху.
     Також з вітальним словом до учасників конференції звернулися Галина Толок, завідувачка кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції, к.т.н., доцент; Наталя Голембовська, в.о. завідувача кафедри технології м’ясних, рибних та морепродуктів, к.т.н., доцент, які привітали учасників конференції з такою чудовою можливістю продемонструвати свої знання й наукові здобутки, побажали успіхів у навчанні та швидкої перемоги. Користуючись нагодою викладачі запросили студентів на навчання до університету.
 
     Актуальною на сьогодні була доповідь студентки НУБіП України Марії Батіг з теми «Методи дослідження енергетичної цінності харчових продуктів» (науковий керівник: Жеплінська М.М., к.т.н., доцент кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК НУБіП України). Доповідачка ознайомила з процесом дослідження сушіння подрібнених яблук на предмет визначення оптимальних параметрів цього процесу для різних форм нарізання яблук та на основі проведених досліджень вивела рівняння регресії залежності вологовмісту від тривалості процесу сушіння.
 
     «Цифрове управління харчовими продуктами за допомогою інтеграції аналітики великих даних та штучного інтелекту з моніторингом у реальному часі» саме з такою темою доповіді виступила Марина Мироненко, завідувачка навчальної лабораторії «Організація ресторанного обслуговування», викладачка Ірпінського ФК НУБіП України. В своїй доповіді Марина Ігорівна підкреслила важливість штучного інтелекту з моніторингом у реальному часі та продемонструвала додаткову програму для смартфонів, якою менеджери ресторанів централізують усі заходи із закупівель на одній доступній платформі.
 
     Цікаві та актуальні доповіді були представлені студентами Ірпінського фахового коледжу Веронікою Нижник, Катериною Харченко, Катериною Шайдецькою та Діаною Нікітіною.

 

  
     В продовження попередньої теми Ларисою Баль-Прилипко було продемонстровано всім присутнім відео на тему: «Рослинні замінники м'яса: чому вони стають усе популярніше і чи корисні вони» (https://www.youtube.com/watch?v=yqSCihZZA20) та наголошено на актуальності та сучасному розвитку вегетаріанської продукції в Україні.
 
     Під час перерви між пленарним та секційними засіданнями гості мали нагоду оглянути матеріально-технічну базу коледжу зокрема оновлений стадіон та котельню, дві нові створені навчальні лабораторії «Технології приготування кулінарної продукції» та «Організації ресторанного обслуговування». Також високоповажні гості відвідали навчальні лабораторії «Дослідження якості товарів» та «Біохімії, мікробіології та фізіології харчування», завітали у музей «Українська світлиця» тощо.
 
 
 
 
 
 
 
     Конференція продовжилася секційними засіданнями. Обмін думками та досвідом виявився надзвичайно корисним для всіх учасників, адже були обговорені найновіші досягнення та інновації в цій галузі. Було обговорено роль наукових досліджень у розвитку нових продуктів та оптимізації виробничих процесів. Тематики виступів стосувалися таких питань, як стабільність якості харчових продуктів, безпека та стандартизація, інноваційні технології у виробництві та багато іншого. Захід був позитивно оцінений учасниками, оскільки надав багато нових ідей та перспектив для подальшого розвитку галузі харчових технологій. В цілому, доповіді викликали величезну зацікавленість у присутніх. Відбулося жваве обговорення та дискусія. Доповідачі дали вичерпні змістовні відповіді на запитання.
  
 
 
  Організаційний комітет висловлює подяку керівництву університету, керівникам секцій, які допомагали в організації та проведенні конференції в такий нелегкий для країни час. Сподіваємося на подальшу плідну співпрацю з факультетом харчових технологій НУБіП України та всіма учасниками конференції. Бажаємо всім мирного неба, гарного настрою, успіхів в науковій та трудовій діяльності!
Оксана Погоріла,
методист коледжу

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook