З турботою про ментальне здоров’я: розвиваємо психологічну компетентність у майбутніх фахівців з соціальної роботи

19 травня 2024 року
  «ТИ ЯК?» – Так називається Всеукраїнська програма ментального здоров’я, ініційована Оленою Зеленською, в рамках якої у травні відбулись заходи кафедри соціальної роботи та реабілітації.
  Наразі це є традиційним для кафедри соціальної роботи та реабілітації – працювати зі студентами в контексті набуття ними соціально-психологічного та реабілітаційного досвіду. І відбувається це як у нормативному освітньому процесі, так і в процесах залучення молоді до широкого спектру заходів з отримання знань і практичних навичок щодо участі у зазначеній Програмі ментального здоров’я українців. Такі яскраві заходи відбулись нещодавно.
  У першій половині травня відбулась гостьова лекція для студентів спеціальності «Соціальна робота» на тему «Соціально-психологічні аспекти роботи з ПТСР, травмою втрати, панічними розладами та фобіями в сучасних умовах». Зустріч організувала доцент кафедри соціальної роботи та реабілітації Чекаль Л.А. Гостею на лекції була відома лікар-психіатр, психотерапевт, гіпнотерапевт (класичний і регресивний), член Східноєвропейської асоціації гіпнотерапевтів та клінічних психологів Прима Інна Володимирівна.
  
  Як студенти, так і викладачі ознайомились з надзвичайно глибоким та нагально актуальним контекстом роботи з людьми, які отримали травму втрати і мають посттравматичний синдром, різної природи фобії, тривоги і панічні атаки. Учасники зустрічі ознайомилися із ефективними соціально-психологічними методиками роботи з ПТСР, копі-стратегіями, а окремі студенти виявили ініціативу – спробувати гіпнотерапією позбутись певних фобій просто в процесі даної зустрічі. Інна Володимирівна як відомий лікар-клініцист і фахівець з психо- та гіпнотерапії надала їм таку можливість просто в аудиторії.
 
  Майбутні фахівці із соціальної роботи та реабілітологи отримали багатовимірні відповіді на хвилюючі їх питання щодо сучасних соціально-психологічних колізій.

 
  У травні для студентів третього курсу спеціальності «Соціальна робота» за підтримки заступниці директора Київського міського Центру гендерної рівності Лєндел Вікторії Володимирівни була організована зустріч студентів з психологами центру. Відбувся живий емоційний діалог з актуальної нині проблематики профілактики насильства в соціумі та сім’ї, а також – проблеми подолання булінгу в молодіжному середовищі.
 
  За ініціативи та безпосередньої участі завідувача кафедри соціальної роботи та реабілітації, професора Ірини Віталіївни Сопівник та доцента кафедри Тетяни Вікторівни Григоренко для студентів четвертого курсу було проведено екскурсію до Київської психіатричної клініки. Завідувач 5 відділення клініки «Психіатрія» Ігор Дубінін розповів студентам про особливості психологічної реабілітації пацієнтів, які мають психологічні розлади засобами анімалотерапії та продемонстрував методики фізичної реабілітації.
 
  У даному відділенні клініки є свій контактний зоопарк. Є в ньому плазуни, рибки в акваріумі, папуга, шиншила, кролик та багато іншої живності. Є і хамелеон, якого зоорятівники вивезли з Ірпеня. Ці тварини сприяють психологічному відновленню пацієнтів. Наші четверокурсники також із задоволенням поспілкувались з цими тваринками, отримавши унікальний досвід анімалотерапії.
 
 
 
 
  До цього реабілітаційного закладу постійно звертаються люди, які потребують психологічної допомоги. Тут є і обладнана спортивна зала, де відновлюються пацієнти, які грають у теніс чи товчуть боксерську грушу. Нині багато українців відчувають потребу у психологічній підтримці і, очевидно, наша студентська молодь, отримуючи в НУБіП не тільки ґрунтовну теоретичну підготовку, але й багатовимірний практичний досвід психолого-реабілітаційної роботи, – стане ефективною силою з соціально-психологічної підтримки наших співвітчизників.
 
Людмила ЧЕКАЛЬ,
доцент кафедри соціальної роботи та реабілітації
 
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook