Вітання з нагоди свята Покрови Пресвятої Богородиці і Дня захисників і захисниць України!

14 жовтня 2021 року

Прийміть щирі вітання з нагоди Дня захисників і захисниць України та Дня Українського козацтва!

     Ці свята відзначаються в українському суспільстві в день великого православного свята – Покрови Пресвятої Богородиці. Саме Свята Покрова здавна була захисницею українського козацтва, а тепер і Українського війська.

     Цей день уособлює мужність, силу, честь і обов'язок! Це свято має особливе значення. Воно нагадує про громадянський обов'язок і важливе призначення. Наш святий обов'язок – зберегти мир і злагоду в суспільстві і на землі. Напевно, багато хто сьогодні скаже Вам, що це Ваше професійне свято. Але ж служіння Вітчизні – це більше, ніж професія. Це – величезна любов, сила волі й патріотизм. Сьогодні вітаємо всіх військовослужбовців України. Ви – наші захисники, опора держави. Спокій наших домівок, спокій близьких – у ваших надійних, сильних руках.Від усього серця бажаю Вам стійкості, мужності, успіхів, матеріального благополуччя, любові, миру і добра!

     День захисника́ та захисниць Украї́ни – свято, що відзначається в Україні 14 жовтня у день святої Покрови Пресвятої Богородиці водночас з Днем Українського козацтва.
     Свято встановлено 14 жовтня 2014 указом Президента України з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості.
     У народі існує багато легенд про випробування прийому в козаче товариство. Розповідають, що після того, як хлопець перехреститься, його пригощали пекучим від перцю борщем. Новачок мав його з’їсти, запиваючи квартою оковитої. Опісля новачка вели туди, де не – Хортиці, чи в іншому місці на Дніпрі – лежала перекинута між скелями колода : хлопець мав пройти тим «містком», не зірвавшись у воду. Подолавши ці перешкоди, майбутній козак повинен був пропливти певну відстань проти течії в смузі Дніпровських порогів.

 14 жовтня церквами східного обряду (православними та греко-католиками) відзначається Покрова Пресвятої Богородиці.

     Походження свята пов’язане із легендою про захист Богородицею своїм покровом Константинополя. В українській традиції це свято тісно пов’язується з ідеями захисту від ворогів. У «Літописі Руському» згадується, що князь Ярослав Мудрий віддав Київ і всю Землю Руську під покров Божої Матері. Велика кількість православних церков, побудованих в княжі і козацькі часи, були присвячені пошануванню Богородиці.

     Покрова Пресвятої Богородиці була одним з найголовніших свят запорозьких козаків. Відомий дослідник Запоріжжя Дмитро Яворницький писав: «…під покровом Богородиці запорожці не боялися ні ворожого огню, ні грізної стихії, ні морської бурі». Для запорізьких козаків це свято було храмовим, адже у центрі козацької твердинізавжди стояла Покровська церква. Вона була священною для кожного січовика – від її порога вони вирушали на захист рідної землі і з подякою за порятунок поверталися до неї після походів. Саме на свято Покрови козаки проводили свої ради, на яких вибирали нового гетьмана або кошового отамана.

     Значного поширення культ Покрови набув і в Українській козацькій державі – Гетьманщині. Найактивніше будівництво церков та іконописання, пов’язаних з Покровою, припадає на добу гетьманування Івана Мазепи.

     Завдячуючи шанобливому ставленню українського козацтва, за святом закріпилася ще й друга назва – Козацька Покрова, а у свідомості народу воно почало асоціюватися з такими поняттями, як військова честь, звитяга, мужність та лицарство.

 

 

 Сьогодні козак – не той, хто одягнений у вишиванку й шаровари. Козак – це передовсім воїн за духом, і воюватиме він тільки за честь і свободу. ШЛЯХЕТНІСТЬ, МУДРІСТЬ, ВІДВАГА – три основні прикмети козака: шляхетного не підкупиш, мудрого не обдуриш, мужнього не залякаєш!

 

Хай вам щастить завжди й у всьому,

Не піддавайте серце злому.

Хай Бог нам усім допомагає

І рідну Україну оберігає!

 
 

           Захист України – це праця, покликання і присяга самому собі всього українського народу: волонтерів, медиків, військових, громадян, які підтримують армію. Саме в цьому сила наших захисників: сила робити те, що іноді здається неможливим, спільна сила нескореності і перемоги!

           Вітаємо вас із таким патріотичним святом – Днем захисників та захисниць України. Хотілось би, аби в нашій країні був мир, тому сподіваємось на вашу силу та перемогу над усіма негараздами!
      Це свято має особливе значення. Воно нагадує про громадянський обов'язок і важливе громадянське призначення. Дякуємо вам, з Днем захисників та захисниць України!

 

 
 Навчально-науковий центр виховної роботи і соціального розвитку 

 
 

 
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook